Quizvraag Literatuur 4976

Miserabel, zo moet de schrijver die we zoeken zich waarschijnlijk gevoeld hebben toen hij van 1842 tot 1862 aan zijn meesterwerk schreef. Zoveel miserie in één boek samenbrengen is een hele prestatie. Ondertussen is ‘Les Miserables’ ook gekend van film, theater en musical. Welke schrijver zoeken we? Niet dat we zelf twijfelen, maar we hadden graag zijn naam & voornaam van u gekregen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Levensloop Neteland

Quizvraag Literatuur 4954

Deze adellijke familie, het oudste nog bestaande puur Zweedse geslacht, heeft haar sporen verdiend in de geschiedenis van haar vaderland. Ze vocht tegen allerlei overheersers en vermoordde in de vijftiende eeuw de leider van een opstand tegen de Zweedse koning. Dit jaar voegt een telg van deze familie daar een opvallende voetnoot aan toe met een historische misdaadroman over het 18de-eeuwse Stockholm. 1793 krijgt bijna unaniem lovende recensies. Het boek bulkt dan ook van de levendige details over het leven in die revolutionaire tijd, het decor voor een verhaal over een ongewoon speurdersduo dat een gruwelijke moord onderzoekt. Wie is deze schrijver met de opvallende achternaam, een verwijzing naar het wapenschild van de familie, dat zelfs op Zweedse munten terug te vinden was?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4950

Deze kent u ongetwijfeld wel. Maar Puss in Boots is natuurlijk geen Disney-uitvinding. Van wie wel, is onzeker. Wél zeker is dat Charles Perrault eind 17de eeuw schreef over deze gelaarsde kat. In het verhaal staat de slimme kat ten dienste van de jongste van drie molenaarszoons. Door zijn leepheid en redenaarstalent zorgt hij er uiteindelijk voor dat die arme molenaarszoon kan trouwen met de mooie koningsdochter. Cruciaal element daarin is de adellijke titel die hij geeft aan zijn meester. Een titel die ook terugkomt in heel wat andere fictie, waaronder de Bommelsaga van Marten Toonder. Een vrij vervolg op ‘De gelaarsde kat’, maar deze keer met Tom Poes in de hoofdrol. Wat is de volledige adellijke titel in kwestie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4933

In het jaar van de herdenking van de Groote Oorlog kwam eindelijk ook de Nederlandse vertaling van een boek over de Belgische verzetsheldin Gabrielle Petit uit. Het boek concentreert zich minder op haar (korte) leven, maar des te meer op de reconstructie van haar mythe. Auteur van dit boek is een Vlaamse historica, die zich sinds vorig jaar barones mag noemen. De voorbije jaren was deze dame, met speciale expertise in Wereldoorlog I, migratie en nationalisme, ook al aangesteld als curator voor de herdenkingsactiviteiten rond de Groote Oorlog in en rond Brugge. Wie is zij?

Toon de eerste letter
De eerste letter: d


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4901
©Susan Solie-Patterson

Je moet er maar op komen. Je hebt geen zin om je uitgebreid te gaan documenteren voor je volgende boek en je zoekt dan maar een bekend persoon, die maar al te graag ook wat credits voor het schrijven wil opstrijken. Die levert de input voor het verhaal, jij schrijft het en klaar is de bestseller. Zo bv. met het dit jaar uitgebrachte The President Is Missing van een Amerikaans thrillerauteur, die hier zowaar de medewerking van Bill Clinton voor kreeg. We kijken al uit naar het vervolg The President is Pissing, met de huidige Amerikaanse president. Maar wie is de echte auteur, die u ook kan kennen van de Alex Cross-serie, die intussen al aan drie verfilmingen zit (Along Came a Spider, Kiss the Girls, Alex Cross)?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4884

De naam Alissa Zinovievna Rosenbaum zegt u misschien niks. En toch vormde de Kyrillische schrijfwijze van haar achternaam de inspiratie voor haar bekendere alias. Als scriptschrijfster in Hollywood wou het niet echt lukken en haar literair werk sloeg niet aan, tot in 1943. Met haar succesboek geeft Rosenbaum meteen ook aan waar het bij haar om draait: de lezers behoeden voor alle vormen van socialisme en collectivisme, de hoofdredenen waarom ze uit haar land was gevlucht. Voluit pleit ze in The Fountainhead voor de scheppende mens, een soort heroïsch superwezen dat uitsluitend voor de eigen belangen moet gaan, zoals haar non-fictietitel ‘The virtue of selfishness’ ook aangeeft. Dat werd nog wat extra in de verf gezet in haar bekendste boek, Atlas Shrugged, dat zeker in libertaire of kapitalistische kringen wel eens het meest invloedrijke boek aller tijden wordt genoemd, hoogstens beconcurreerd door de Bijbel. Wie is deze controversiële schrijfster, tevens grondlegster van het objectivisme?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4866

En we blijven nog even aan het water hangen. Mocht u denken dat de dame op de foto Sophia Loren is, in het gezelschap van wat Italiaanse vissers, dan vergist u zich. De dame is eigenlijk een Duitse fotografe, die hier eventjes zelf meespeelt en tegelijk doorbrak met deze foto. Inge Feltrinelli, want zo is ze bekend geworden, overleed ook dit jaar. Maar de bekendste figuur op de foto is de man aan uw linkerzijde. Wie is die man, die hier poseert met Feltrinelli, een oude Cubaanse visser en de zee op de achtergrond? En een zwaardvis, dat ook.

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4860

Er tikken pissebedden in mijn hoofd.
Ze naaien mijn gedachten op.
Ik denk al dagen aan een daad, zo groot,
zo hevig en dramatisch dat mijn naam
in alle kranten komt te staan.

Napoleon, las ik, was kleurenblind
en bloed was voor hem groen als gras.
En Nero, die bijziend was, hield het spel
in zijn arena bij door een smaragd.

Nu even stilstaan. Moet je horen: ik
ga straks de straat op, ik besta het, schiet
me leeg en verf de feeststad groen.

Nog voor het eind van het festijn
zal ik de grootste zoekterm zijn.


U leest hier een stukje gedicht van de begin dit jaar overleden Menno Wigman. Titel van het gedicht is de naam van de na Nero mogelijk bekendste brandstichter uit de geschiedenis. Een jonge Griek die, belust op roem, de tempel van Artemis in brand stak. Hij werd niet alleen ter dood veroordeeld, maar men stelde tevens een verbod op het noemen van zijn naam in. Toch werd hij opgepikt in de geschiedschrijving en gaandeweg werd zijn naam verbonden aan het syndroom dat mensen aanduidt die een misdrijf plegen, alleen maar om bekend te worden. Titel van het gedicht, naam van de Griek of naam van het syndroom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: H


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4859

We hadden hier een vrij straightforward filmvraag van kunnen maken, met Ellen Ripley in de hoofdrol. Maar we verkiezen het boek van schrijver Joseph Conrad, met als ondertitel ‘A Tale of the Seaboard’. Deze experimentele politieke roman speelt zich af in de republiek Costaguana, waarin iedereen uit eigenbelang schijnt te handelen, inclusief het titelpersonage, een Italiaanse dokwerker. Nu goed, uiteindelijk komen we toch bij Alien terecht, want het schip van Ripley en co draagt de naam van dit boek. En om te bewijzen dat dat geen toeval was, komt in het vervolg (Aliens) dan weer een schip voor met als naam Sulaco, ook een verwijzing naar dit boek. Welk boek?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4847
©JackNL

In de lange reeks ‘bekende doden uit 2018’ die we u vanavond gaan serveren, vragen we uitzonderlijk eens naar de naam van één van die doden. Deze man heeft enige beruchtheid verworven met uitspraken als: “Vrouwen zullen nooit mijn niveau als auteur kunnen evenaren.” Of: “Waar die stip op het voorhoofd van hindoevrouwen op slaat? Dat wil zeggen: mijn hoofd is leeg.” En toen Salman Rushdie in ’89 een fatwa over zich heen kreeg, was dat “Een radicale vorm van literaire kritiek.” Maar dat de man daarnaast een uitzonderlijk begenadigd schrijver was, werd door vriend en vijand erkend. En ook door het Nobelprijscomité, in 2001. Hoe heet deze Trinidadiaan van wie zijn initialen een andere afkomst dan zijn echte suggereren, en van wie u zeker ‘A house for Mister Biswas’ en ‘In a free state’ moet kennen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Eerste Groen Brugge Quiz

Quizvraag Literatuur 4820

Wie is de auteur van A la recherche du temps Perdu, een roman waarin de verteller een gevoelige jongeman van rijke komaf is, die schrijver wil worden? Het verhaal is uitgegeven in zeven delen tussen 1913 en 1927. Enkel de achternaam van de auteur is voldoende.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Literatuur 4816
©Wikipedia

Kapitein Hastings en hoofdinspecteur Japp van Scotland Yard klinken u allicht niet onbekend in de oren. Hoe heet echter het hoofdpersonage – enkel de achternaam is voldoende – in de Belgische detectiveserie van Agatha Christie?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Literatuur 4803

Van de Eerste naar de Tweede Wereldoorlog, want voor deze vraag zijn we op zoek naar de titel van een bekroond en verfilmd Nederlands jeugdboek, dat zich afspeelt tijdens de hongerwinter van 1945. Hoofdpersonage is de 14-jarige Michiel, die dolgraag bij het verzet wil - dit tot grote ergernis van zijn vader, de burgemeester. Doorheen het verhaal leert Michiel ook de gruwel van de oorlog kennen en wordt hij zelfstandiger, onafhankelijker. Wat is de titel van deze oorlogsroman, die in 1972 het licht zag?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6