Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 7072

Deze statistica en feministe is bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog trok ze vrijwillig naar Turkije om daar gewonde Britse soldaten te verzorgen. Daar kreeg ze ook haar bijnaam, the lady with the lamp, omdat ze vaak 's nachts met een lantaarn de ronde deed langs haar patiënten. Na haar terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen. Wie is ‘the lady with the lamp’?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7063

We zoeken de naam van een burcht-gevangenis in Parijs, die bekend werd door de bestorming ervan op 14 juli 1789, die wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7057

We zoeken de stad waar het protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december 1773 begon, het protest kreeg de bijnaam: 'Tea Party'. De stad kwam in 2013 opnieuw in de actualiteit vanwege een bomaanslag tijdens de marathon in die stad.

Goed zo !
Quizvraag Keizers 7055

We zoeken de vijfde Romeinse keizer. De eerste vijf jaren van zijn keizerschap waren een gouden tijd voor Rome en het Rijk. Hij is vooral bekend voor zijn fanatieke christenvervolging en de wreedheden die hij tegen hen beging.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7048

In welke stad bevonden zich kristal- en glasfabriek Val-Saint-Lambert en staal- en metaalwarenbedrijf John Cockerill. Victor Hugo omschreef deze industriestand omstreeks 1840 als Dantes Inferno.

Goed zo !
Quizvraag Eilanden Napoleon 7029

Na de nederlaag van Napoleon tegen Rusland in 1814, werd Napoleon Bonaparte verbannen naar een eiland. 10 maanden later ontsnapte hij van dit eiland en nam hij opnieuw de macht over Frankrijk. Om echter 100 dagen na de ontsnapping opnieuw een nederlaag te leiden in de slag van Waterloo. Wat is de naam van het eiland waarnaar Napoleon verbannen werd?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 7001

Wie was tussen 1969–1974 kanselier van West-Duitsland? Hij werd de 4de bondskanselier van de Bondsrepubliek en de eerste sociaaldemocratische kanselier van Duitsland sinds 1930. Hij staat bekend vanwege zijn Ostpolitik en zordge voor een voorzichtige toenadering van de BRD tot de DDR, Oost-Europa en vooral de Sovjet-Unie. In 1971 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6893
© Thomas Ihle

Reeds in de Myceense periode was dit een belangrijk cultuurcentrum. Dat blijkt uit de Ilias van Homerus (Menelaos en "de Schone" Helena) en wordt bevestigd door archeologische vondsten. Het was de hoofdstad van Laconië in het oude Griekenland en was eeuwenlang één van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland. De stad lag in het noorden van de centrale Laconische vlakte op de Peloponnesos, op de rechteroever van de rivier de Eurotas.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6876

Een simpele spaghetti gaan eten kan zware gevolgen hebben. Op 14 oktober 1996 sprak het Hof van Cassatie immers het spaghetti-arrest uit in de zaak Dutroux. Welke onderzoeksrechter werd van de zaak gehaald omdat hij deelgenomen had aan een diner ten voordele van de overlevende slachtoffers Sabine Dardenne en Laetitia Delhez?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6856

5 mei 1835, een hoogdag voor de Belgische treinliefhebber. 900 genodigden konden genieten van een testrit op onze eerste spoorwegverbinding. De trein vertrok met veel bombarie uit de hoofdstad Brussel en zou na 22 kilometer sporen aankomen op zijn eindbestemming. In welke stad vinden we tot op vandaag nog het ferroviaire nulpunt terug in het station?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs Zuid-Afrika 6800

Dat Nelson Mandela de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst mocht nemen is hopelijk geen verrassing voor u. Hij kreeg deze samen met de toenmalige president die de apartheid afschafte en Zuid-Afrika omvormde tot een democratie waarbij de zwarte meerderheid stemrecht kreeg. Wat is de naam van dit lid van de Club van Rome?

Goed zo !
Quizvraag Ontdekkingsreizigers 6794

Tijd voor wat geschiedenis. Voor deze vraag zijn we op zoek naar een Britse zeevaarder en cartograaf die leefde in de 18de eeuw en die bekend werd vanwege zijn drie ontdekkingstochten naar de Grote Oceaan. Z’n eerste reis deed hij met de HMS Endeavour, de tweede met de HMS Adventure en met zijn derde schip, tevens ook een van zijn kleinste, de HMS Discovery, ging hij opnieuw op ontdekking van 1776-1780. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6793

In deze vraag zoeken we de stichter van de stad “Nieuw Troje” of het latere Londen en de legendarische eerste koning van Brittannië van ongeveer 1104 v.Chr. tot ongeveer 1081 v.Chr. Hij werd verbannen uit Italië nadat hij per ongeluk zijn vader Silvius doodde. Hij bevrijdde een aantal Trojaanse slaven uit Griekenland en leidde hen, nadat hij een visioen had gehad dat hij een koninkrijk zou stichten in een land dat door reuzen werd bewoond, via Gallië naar Engeland, waar hij volgens de legende de reuzen versloeg.

Goed zo !
Quizvraag Ontdekkingsreizigers 6770

Welke Noorse ontdekkingsreiziger stond in 1911 als eerste op de zuidpool?

Goed zo !
Quizvraag Ontdekkingsreizigers 6769

Conquistadores waren ontdekkingsreizigers die een groot deel van Latijns-Amerika in de 15e tot de 17e eeuw onder Spaanse controle brachten. Welke bekende conquistador plaatste het Azteekse rijk onder Spaanse controle?

Goed zo !