Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

Quizvraag Ruimtevaart 7364

Voor vraag A zoeken we de naam van deze Russische hond. Het was het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde. De naam betekent letterlijk “blaffer”.

Goed zo !
Quizvraag Wapens 7347

Dit enorme, door raketten aangedreven, met explosieven beladen kar, zou door de britten gebruikt worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is echter nooit effectief gebruikt tijdens een gevecht. Hoe noemt dit wapen?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7292

Wees gerust, je moet niet van sadisme en sadomasochisme houden om deze vraag correct te beantwoorden. Je moet enkel weten van welke historische figuur deze termen afgeleid zijn. we zoeken niet zijn echte naam maar de meer bekende geschiedkundige naam van deze Frans aristocraat.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 7279

De man die we op de foto zien was één van de machtigste mannen van Nazi-Duitsland. Vanaf 1937 was hij rijksarchitect en in 1942 kwam daar de titel van minister van bewapening bij. Welke goede vriend Adolf Hitler zoeken werk hier?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 7275

Over werken in de fabriek wordt soms wat lacherig gedaan maar voor 1100 joden was het in de 2e wereldoorlog simpelweg levensreddend. Deze fabriek werd gerund door een industrieel die erin slaagde joodse werknemers over te plaatsen naar een werkkamp bij zijn nieuwe onderneming in Tsjechië en zo dus uit de klauwen van de Nazi's te redden. Wat is de naam van deze Sudeten-Duitser industrieel?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7254

We zoeken een persoon die voor een mijlpaal zorgde in de geschiedenis, door zijn ontdekkingsreis naar Indië. Hij toonde met deze reis ook aan dat het wereldbeeld van de toonaangevende Griekse geograaf Ptolemaeus onjuist was. Hij stierf in 1524 in Cochin, Portugees Indië. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7250

Wij zijn op zoek naar een crimineel, die in de jaren 80 deel uitmaakte van het Brusselse misdaadmilieu. Hij is geboren op 2 november 1952 en zijn vrouw heette Denise Tyack, die tevens ook lid was van zijn bende. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7235
© USGS

In Oxfordshire liep rond 1000 V.ch. een getalenteerd volk rond. Kunstzinnig volk maakte een geoglief van aanzienlijke grootte. In witte kalk werd een beeld ‘uitgehouwen’. Hoe noemt dit beeld? Wees volledig

Goed zo !
Quizvraag Moordenaars 7233
© Pano

De man op de foto is bekender onder zijn bijnaam maar daar zijn we niet naar op zoek want wij vragen jullie zijn echte naam: voor- en achternaam. Zijn voorhechtenis meegerekend zit de man nu ruim 45 jaar in de gevangenis, daarmee is hij de de langst zittende levende gedetineerde van België. Twee jaar geleden werd hij aan het woord gelaten in een PANO-reportage waaruit jullie een snapshot zien op de foto. Voor- en achternaam graag.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7225
© Kenny Arne Lang Antonsen

Een pittige geschiedenisvraag: We zoeken een term uit het latijn voor een hoger gelegen plaats (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens ten tijde van de Kelten. De verdediging werd door de Kelten aangesterkt door stenen of aarden muren met houten dwarsbalken.

Goed zo !
Quizvraag Eilanden Japan Wereldoorlog 2 7196

Operation Detachement was een Amerikaanse landingsoperatie in februari 1945. De Amerikanen moesten het gezochte eiland absoluut bemachtigen om daar een landingsbasis te voorzien. Welk Japans eiland zoeken we? Jullie kunnen het ook kennen van een pulitzerprijswinnende foto van Joe Rosenthal.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 7191

Wat is de naam van de benzine, waaraan een verdikkingsmiddel is toegevoegd, zodat het beter blijft kleven als de (brandende) spetters ergens tegenaan vliegen? Op die manier vat de onderlaag eerder vlam. Het verlaagt tegelijk de neiging van de benzine tot ontbranden en maakt de verbranding trager. De benzinesoort werd voor het eerst gebruikt tijdens de Slag om Overloon tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Vierlingsbeek gooiden P38's van de Amerikaanse luchtmacht zogeheten brandbommen op Duitse stellingen.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7142
© Foreign and Commonwealth Office

De onderdrukking of zelfs de brutale genocide van bepaalde etnische groepen is helaas meermaals voorgekomen in onze wereldgeschiedenis. Armeniërs, Joden, Tutsi, noem maar op, allemaal bevolkingsgroepen die puur op basis van hun afkomst onderdrukt of uitgemoord werden. Jammer genoeg behoren dergelijke praktijken niet alleen tot het verre verleden: in een rapport van 27 augustus 2018 beschuldigde de Verenigde Naties de legerleiding van Myanmar van genocide, seksueel geweld en misdaden tegen de menselijkheid tegenover één bepaalde bevolkingsgroep. In de periode 2017-2018 vluchtten zowat 1 miljoen mensen voor het geweld naar buurland Bangladesh. De internationale verontwaardiging was groot. Er gingen zelfs stemmen op om de Nobelprijs voor de Vrede terug af te nemen van de politieke leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. Alsof dat die mensen zou helpen. Welke bevolkingsgroep werd onderdrukt door het leger van Myanmar?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 Hitler NAZI 7141

Hitler liet onder andere “Olympia - Festival of Nations” uit 1938 maken. Een propagandafilm over de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 gemaakt voor het Naziregime. De gelijke bejegening van rassen en volkeren stond niet echt hoog in het swastika vaandel. Toch konden ze niet anders dan verslag uit te brengen van de overwinning van de zwarte Jesse Owens op de Arische atleten. Ondanks de slechte reputatie van de Nazi’s liet Owens zich later ooit ontvallen dat hij in die paar weken in Duitsland beter behandeld was dan in 50 jaar in de USA, doelend op de discriminatie in zijn eigen thuisland. Het Olympisch dorp lag ongetwijfeld niet in Polen. Voor dergelijke propagandafilms hadden de Hitler vrienden een vaste huiscineaste. Wie was de in 1902 geboren cineaste van “Olympia-Festival of Nations”, waarvan we hier een foto zien en andere promo filmpjes van de NSDAP.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 7120

Vredesakkoorden zijn doorgaans geen lang leven beschoren. Zo was de ambitie torenhoog in 1978 toen de respectieve presidenten Carter, Sadat en Begin met hun handtekening het Israëlisch – Arabisch conflict definitief uit de wereld zouden helpen na de Zesdaagse oorlog van 67 en de Yom Kippoer oorlog van 73 die uiteindelijk telkens in het voordeel van Israël waren beslecht. Onder welke naam kennen we dit akkoord?

Goed zo !