Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

We hoorden hier de oorlogsverklaring van Groot Brittannië aan Duitsland en voor Europa ook het echte begin van de tweede wereldoorlog. Welke eerste minister hoorden we hier in naam van het Britse rijk zijn volk toespreken?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 2944

In 840 stierf Lodewijk de Vrome en werd het Karolingische rijk verdeeld onder zijn drie zonen. Deze verdeling werd geregeld door het Verdrag van Verdun in 843. Karel de Kale en Lodewijk de Duitser kregen een deel en wij zijn op zoek naar de naam van de derde en oudste zoon die het middelste deel kreeg.

Goed zo !
Quizvraag Olympische Spelen Duitsland 2939

De olympische zomerspelen van 1972 in Munchen werden opgeschrikt door een terroristische gijzelneming door een palestijnse splintergroep van de PLO. Het israelische onderkomen werd bestormd en 9 atleten werden gegijzeld. De gijzeling zelf eindigde in een totale ramp en verschillende mensen kwamen om. Wat was de naam van deze splintergroep van de PLO?

Goed zo !
Quizvraag Keizers 2937

Het Romeinse Rijk heeft enkele keizers gekend. De ene al geschifter dan de andere. Wij zijn op zoek naar de 5e Romeinse Keizer die leefde van 54 tot 68 n.Chr. Hij was de zoon van Proconsul Ahenobarbus en Agrippina de jongere. Hij was nogal een sloeber. Zou de grote brand van Rome van 64 zelf aangestoken hebben, liet hij zijn moeder vermoorden en was een frequent bezoeker van bordelen en tavernes. Welke keizer zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Indianen  2904

De Slag bij de Little Bighorn, ook wel Custer's Last Stand was een slag tussen Indianen en het Amerikaanse leger, die op 25 juni 1876 plaatsvond in een vallei van de rivier Little Bighorn, nabij Crow Agency in Montana. Welke indiaanse stam versloeg Generaal Custer bij de Slag van Little Big Horn?

Goed zo !
Quizvraag Egypte Koninginnen 2903

Welke koningin van het oude Egypte was het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte? Ze overleefde een staatsgreep uitgedokterd door de hovelingen van haar oudste broer.

Goed zo !
Quizvraag Honden 2882

Welk hondenras werd tot het midden van de 19de eeuw enkel aan het Chinese keizerlijke hof gehouden?

Goed zo !
Quizvraag Londen Rampen 2863

Op 14 juni 2017 is een flatgebouw van 27 verdiepingen volledig uitgebrand. Maar welk jaar staat bekend voor "the great fire of london"?

Goed zo !
Quizvraag Aanslagen 2851

We gaan over naar de recentere geschiedenis, meer bepaald 1999. De wereld werd opgeschrikt door een dodelijk schietincident in een middelbare school in de Noord-Amerikaanse staat Colorado. Twee tieners doodden 12 medeleerlingen en een leraar, daarna pleegden ze zelfmoord. Hoe heet de stad waar deze vreselijke gebeurtenis plaatsvond?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 2850

Nog een historisch weetje dat we allemaal ergens diep in ons geheugen kunnen terugvinden! Hoe heet de Duitser die wordt beschouwd als de grondlegger van de boekdrukkunst? Door zijn gebruik van losse letters konden boeken sneller gedrukt worden en werden deze toegankelijk voor het grote publiek.

Goed zo !
Quizvraag Boten Rampen 2842

Iedereen kent de Titanic, maar dan vooral het vergaan van dit machtige schip. Wat was de officiële vertrekplaats van dit schip toen het nog in volle glorie uitvoer naar New York?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 2825

Deze Nederlander kreeg in 1983 bekendheid als één van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur. Nadat hij voor deze misdaad een gevangenisstraf had uitgezeten, zou hij zich hebben opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld. Eind december 2007 werd hij tot negen jaar veroordeeld wegens afpersing, maar sinds 2012 is hij weer op vrije voeten. Hoe heet deze crimineel die als bijnaam ‘de neus’ heeft?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 2822

Deze Amerikaan geldt als een van de grondleggers van het monetarisme. In 1976 won hij er zelf de Nobelprijs voor de Economie voor. Naam graag van deze economische adviseur van president Ronald Reagan en bepleiter van het vrije markt systeem.

Goed zo !
Quizvraag Koninginnen 2815

Dat Leopold II er verschillende minnaressen op na hield, hoeven we u niet te vertellen. Toch bleef hij de hele tijd getrouwd. Zijn vader regelde immers een huwelijk met de aartshertogin van Oostenrijk in een poging de banden tussen Oostenrijk en België te versterken. Hoe heette deze koningin? Bij mensen die vaak de trein nemen in Gent-SintPieters zou haar naam een belletje moeten doen rinkelen.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 Oorlog Boten 2791

We zijn op zoek naar de naam van een Amerikaans slagschip dat de bijnaam "Mighty Mo" of "Big Mo" heeft. Op het schip werd de overgave van Japan getekend, waarmee officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Zoals alle slagschepen in die tijd werd ook dit schip genoemd naar één van de Amerikaanse staten. Indien u weet welke staat hier in het rood werd gemarkeerd, kent u ook de naam van het schip. Welke is dat?

Goed zo !