Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 5349

Moest dit een Chiro-quiz zijn, zouden we u al doen zweten door te vragen welke vulkaan verantwoordelijk was voor de vernietiging van Pompeï en Herculaneum. Wij schatten jullie echter wat hoger in en hopen dat jullie ook weten in welk jaartal dat gebeurde. Voor onze inmiddels bezwete vrienden van de Chiro: we hebben het hier over de Vesuvius.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5348

In 1568 zette Willem van Oranje de aanval in met een bevrijdingsleger van huurlingen en startte daarmee de Tachtigjarige Oorlog. In welke munteenheid moest Willem toen zijn huurlingen betalen in Nederland?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5304
© Jean-Pol GRANDMONT

De vlucht van de eeuw, zo noemde men de ontsnapping van Marc Dutroux op donderdag 23 april 1998. Één van de zwaarste criminelen die dit land kent, slaagde erin te ontsnappen terwijl hij zijn dossier mocht lezen in een gerechtsgebouw. Weten jullie nog in welke stad dit plaatsvond?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5247

Dit plan betekende het begin van de revolutie in de Europese betrekkingen: de EGKS: De europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Dit zou later groeien tot de Europese Unie. De naam van dit plan verwijst naar één van de creatieve breinen erachter… Hoe heet dit plan?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 5245

Voor deze vraag keren we 100 jaar terug. Woodrow Wilson was de president van de V.S. tijdens Wereldoorlog I. Maar hoe heette de Franse premier tijdens het einde van de Groote Oorlog? Deze radicale politicus voerde mee de onderhandelingen die leidden tot Het Verdrag van Versailles.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5243
© Blazon Project

We zoeken een oud Belgisch, Duits en Nederlands adelijk geslacht, oorspronkelijk uit het Rijnland. Door huwelijk is dit geslacht verbonden met tal van adelijke families, maar ook is het gelieerd aan de meeste Europese vorstenhuizen. ‘Plus d’honneur que d’honneurs’ ‘Meer eer dan eerbetoon’ is hun wapenspruk. Welk adelijk geslacht is dit?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5236

Wat was de bijnaam van William Henry Mc Carthy die op het einde van de 19 de eeuw in Amerika 21 mensen zou hebben vermoord alvorens in 1881 op 21-jarige leeftijd te zijn doodgeschoten door sheriff Pat Garrett. Zijn eerste moord zou hij gepleegd hebben toen hij twaalf jaar oud was. Over welke beruchte moordenaar hebben we het hier?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5208

In de categorie “Belgische doofpotten” kan de Bende van Nijvel niet ontbreken. Maar er is nog een zaak die niet helemaal is opgeklaard… Er zijn zelfs mogelijk banden tussen de twee zaken. Hier zijn we op zoek naar een reeks vermeende drugs- en seksfeesten die eind jaren 70 in België zouden hebben plaatsgevonden en waaraan hooggeplaatste personen en minderjarigen zouden hebben deelgenomen. Deze feesten zouden een middel zijn geweest om machtige personen te compromitteren en af te persen. Ondanks allerhande verklaringen en vermeende bewijzen, is de materialiteit van de verhalen nooit aangetoond. Welke feesten zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Keizers 5196

Welke Romeinse keizer, die als enige zowel vòòr als na Christus regeerde was de opvolger van de alom bekende Julius Caesar?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5174

Welke Franse scheikundige en bioloog ontwikkelde in de 19 e eeuw de theorie dat de oorzaak van veel ziekten een minuscuul levend wezen was, een zogenaamd micro-organisme of microbe? Hij introduceerde nieuwe concepten als sterilisatie van gereedschappen en wondverbanden.

Goed zo !
Quizvraag Eiland 5171

Op welke beruchte locatie werd Nelson Mandela 18 jaar lang gevangen genomen door het Apartheidsregime in Zuid-Afrika? Het werd bijna 400 jaar gebruikt om gevangenen op te bergen. Ook de Vereenigde Oostindische Compagnie maakte er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van.

Goed zo !
Quizvraag China Azië 5170

Hoe heet de eeuwenoude handelsverbinding tussen China en het oosten van Azië aan de ene kant en het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied aan de andere kant? Dit netwerk werd reeds van de klassieke oudheid in gebruik genomen maar het was pas in 1877 dat de Duitse geograaf en ontdekkingsreiziger Ferdinand von Richthofen de specifieke benaming gebruikte.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5169

Wie was midden vorige eeuw beter bekend als “Bwana Kitoko”? Over deze man werd een gelijknamige film uitgebracht in 1955.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5168

In 1798 zette de landelijke bevolking in de Zuidelijke Nederlanden zich af tegen het door de Fransen gevestigde staatsgezag. De opstand vond zijn oorzaak in de misnoegdheid over de aantasting van aloude gewoontes, rechten en voorrechten, in het bijzonder over de antigodsdienstige politiek en de plundering van het land. Vele goede bedoelingen, maar de repressie door het Franse regime was bijzonder hard. Zo hard zelfs dat de opstand in feite al na twee maanden met geweld de kop was ingedrukt. Wat is de naam van deze opstand uit 1798, gestart in Sint-Amands?

Goed zo !
Quizvraag Italië 5166
© Didier Descouens

In het Venetië van de 14 e eeuw werkten vele joden als geldschieters of als handelaars in tweedehands kleding en spullen. Toch klinkt dit mooier dan het was. Vanaf 29 maart 1516 mochten ze namelijk alleen in een strikt gedefinieerd gebied wonen. De benaming die werd gegeven aan het gebied is ontleend aan het Venetiaanse dialect voor slak, het restproduct van een ijzergieterij die ooit op die plaats had gestaan. Wat is de benaming van dit gebied? Op de dag van vandaag wordt de term ook nog gebruikt als benaming voor een stadswijk die voor het overgrote deel wordt bewoond door mensen die behoren tot een enkele etnische, religieuze of raciale groep, veelal met een laag inkomen.

Goed zo !