Quizvragen geschiedenis

515 resultaten

Quizvraag Wereldoorlog 2 NAZI 5841

De man die op de foto ziet, werd geboren in Berlijn in 1891. Hij werd onder Hitler bevelhebber van de Duitse U-boten, en kreeg in 1943 de leiding over de ganse Duitse marine. Na de zelfmoord van Hitler in april 1945, werd hij diens plaatsvervanger en tekende op 9 mei de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse Rijk. Wat is de naam van deze man?

Goed zo !
Quizvraag Egypte 5821

De grootste ontdekking van vorige eeuw was ongetwijfeld de ontdekking van het graf van farao Toetanchamon. De ontdekker van graf nummer DK 62, was Howard Carter, die gefinancierd werd door de Engelse Lord Carnavon. Op welke plaats in Egypte, waar ook nog andere graven van faraos werden ontdekt, werd Toetanchamon rond 1330 V.C. begraven?

Goed zo !
Quizvraag Japan 5805

De Japanse titel die we zoeken betekent letterlijk 'begeleider die de barbaren verslaat', en was oorspronkelijk de titel voor een Japanse opperbevelhebber en alleenheerser.
Het is ook de naam van een roman uit 1975 van de Britse schrijver James Clavell over de avonturen van de Engelse stuurman Blacktorn.
Wat is de naam van deze historische Japanse titel?

Goed zo !
Quizvraag Nederland 5803
© Raimond Spekking

Nederland bezit een wereldwonder van de moderne tijd.

Na de zware overstromingen van 1953 in België en Nederland, begonnen de Nederlanders met het bouwen van een reeks immense dijken. Deze ongelooflijke prestatie van de mens tegen de natuur werd uitgeroepen tot een wereldwonder van de moderne tijd. Onder welk naam staan deze werken in de geschiedenis van Nederland?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5789

Op 4 juni 1831 verkoos het nationaal congres Leopold Van Saksen Coburg als eerste koning der Belgen.
Leopold, die toen verbleef in England, reisde naar Dover om van daar op 16 juli de Noordzee over te steken naar Calais.
Vanuit Calais reisde hij over het strand richting Belgische grens en zetten op 17 juli 1831 voor het eerst voet op Belgische bodem.
In welke Belgische gemeente zette Koning Leopold I zijn eerste stappen op Belgische bodem?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5751
© Nicholas Pocock

Welke was, op 21 oktober 1805, de belangrijkste zeeslag tijdens de Derde Coalitieoorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en het Franse keizerrijk van Napoleon? Deze overwinning van de Britten had gevolgen tot ver in de twintigste eeuw.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5750
© Myrabella

Op 14 oktober 1066 vochten Willem II van Normandië en koning Harold II een slag uit. De naam van de slag verwijst naar een plaats, maar eigenlijk werd de slag 10 km noordwestelijker uitgevochten, waar nu de plaats Battle ligt.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5749
© Tournachon

Van 18 tot 31 oktober 1914 werd er tussen Diksmuide en Nieuwpoort hevig gevochten. De naam van deze slag verwijst naar de rivier die een belangrijke rol speelde.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 5661

De slag om de Zeven Zillen op 18 augustus 1914. Ongeveer 2.200 Belgische soldaten stonden tegenover een legermacht van circa 15.000 Duitsers. De helft van de Belgen verliest het leven of raakt gewond. Het Belgisch leger trekt zich terug. Rond welke stad vond deze slag plaats?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 5660

Wie tekende aan Franse zijde de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5627

De Eburonen waren ten tijde van Caesar een beruchte volksstam die omstreeks 54 voor Christus Het Romeinse rijk aardig toetakelde onder leiding van hun meest bekende leider en koning. Wie was die koning?

Goed zo !
Quizvraag Rampen 5569

In 2017 kon u Kraftwerk gaan bewonderen in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen. In de clip van hun nummer Radio-Activity passeren plaatsnamen de revue waar zich kleine tot grote kernrampen hebben plaatsgevonden. Tsjernobyl, Sellafield, Hiroshima, Fukushima... om er enkele te noemen. Wij zoeken de stad die in een adem genoemd wordt met de meltdown die in 1979 in de Three Mile Island kerncentrale plaatsvond.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 5518
© GaHetNa (Nationaal Archief NL)

In 2018 was het 60 jaar geleden dat Koning Boudewijn naar Congo ging om het onafhankelijk te verklaren. Joseph Kasavubu was de eerste president van Congo. Maar de echte macht lag bij de eerste minister. Weten jullie nog wie de aller eerste leider van Congo was? Op 17 januari 1961 werd hij vermoordt.

Goed zo !
Quizvraag Auto 5509
© Ganz-volkswagen

De auto heeft in ons leven al een verre en rijke geschiedenis. Reeds in de 18de eeuw waren er al de voorlopers van wat later de eerste stoomauto's zouden worden. Ferdinand Porsche en Josef Ganz hadden in 1922 al de plannen opgevat om samen een automerk uit de grond te stampen. Weten jullie welk merk?

Goed zo !
Quizvraag Nederland Rampen 5463

In Nederland vond er ooit een watersnoodramp plaats die de aanleiding gaf voor de ontwikkeling van de Deltawerken. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij. 1835 mensen lieten het leven. Velen werden onder andere al zwemmend, met een touw rond hun middel, gered uit hun huizen. In welk jaartal vond deze ramp plaats?

Goed zo !