Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3571

We zoeken een Nederlandse term die verwijst naar een liggingsafwijking van de baby in de baarmoeder. Het kind ligt in een achterhoofdsligging met de neus naar boven in plaats van naar beneden. De natuurlijke geboorte verloopt doorgaans veel langer en pijnlijker. De KBO school te Volkegem heeft dezelfde naam als de term die we zoeken.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Bron quizvraag: KBO Ename 2018

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3497

Bij deze aandoening wordt de ooglens troebel waardoor het zicht wazig wordt. Hoewel ze op gelijk welke leeftijd kan ontstaan, ontwikkelt het zich vooral bij 60 plussers. De aandoening kan tegenwoordig vrijwel altijd operatief opgelost worden door de oude lens te verwijderen en een nieuwe kunstlens in het oog te plaatsen. Hoe heet deze aandoening in het Nederlands?

Toon de eerste letter
De eerste letter: C


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3422

We zijn op zoek naar de naam van een groep geneesmiddelen in de hematologie en cardiologie. Ze hebben anti-ischemische, antiaritmische en antihypertensieve eigenschappen. In mensentaal wil dit zeggen dat ze een gunstig effect hebben op de doorbloeding, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk. Hoe heet deze groep geneesmiddelen waarvan metoprolol en atenolol de bekendste merknamen zijn? Nogmaals, als antwoord dient u enkel de letter van het Griekse alfabet neer te pennen die voorkomt in het antwoord op de vraag.

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3355

We zoeken de naam van een zacht mineraal dat grotendeels uit calciumsulfaat bestaat en voornamelijk gebruikt wordt in de geneeskunde en de bouw. Misschien lijkt dat u een ietwat vreemde combinatie en gaan uw oren tuten bij de woorden mineraal en calciumsulfaat maar het antwoord is eenvoudiger dan u denkt, zeker met deze foto erbij. We zeggen er u verder nog bij dat er ook toepassingen zijn in oa het onderwijs, de archeologie, de landbouw en de tandheelkunde. Een veelzijdig materiaal dus.

Toon de eerste letter
De eerste letter: G


Bron quizvraag: 9e Young Ones quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3331

Functioneel naakt en spelen, de Grieken en Romeinen waren er al niet vies van en de Young Ones als zeker niet. Hoe noemen we het gedeelte van het lichaam dat hier als pietjesbak gebruikt wordt?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: 9e Young Ones quiz

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3298

Reeks 2, vraag B: Een beetje anatomie. Het eerste gedeelte van de wervelkolom wordt ook wel de cervic(k)ale wervelkolom genoemd. Hierdoor wordt de bovenste wervel C1 genoemd. Maar kennen jullie de meer gekende naam van dit bot?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3125

Twee onderzoekers bij Pfizer, Simon Campbell en David Roberts, ontdekten tijdens hun onderzoek naar een medicijn tegen hoge bloeddruk dat het medicijn UK-92480 een interessante bijwerking had. Echt goed werken tegen de hoge bloeddruk deed het niet, maar een nieuw medicijn was wel geboren. Hoe heet dit medicijn dat in 1998 op de markt kwam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: V


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3084

We zijn op zoek naar een aandoening waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling meer dan 5 keer per uur voorkomen. Na een onderbreking in het ademhalen volgt een periode van min of meer normaal ademen waarna er weer perioden van ademstilstand komen. Patiënten slapen zeer onrustig en hebben mechanische ademhalingsondersteuning nodig om ervoor te zorgen dat er geen ademstilstanden meer optreden. Hoe heet die aandoening?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3079

In deze fase van de slaap zijn de hersenen bijzonder actief en de spieren volledig ontspannen, waardoor men ook spreekt van de paradoxale slaap. Het is ook de fase van de slaap waarin we dromen. Hoe heet deze fase van de slaap, die gepaard gaat met horizontale en verticale oogbewegingen?

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2016

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3062

Het was de vruchtbaarheidsgod, de zoon van Aphrodite en Bacchus, die zijn naam gaf aan de langdurige erectie van de penis, ook wanneer de persoon niet seksueel opgewonden is. Hoe heet dat verschijnsel?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2015

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3034

Welk bot uit het menselijk lichaam heeft een gemiddelde lengte van 43 centimeter en is zowel het grootste, langste en sterkste bot? Ondanks dat het moeilijk breekt, breekt het dus wel diverse records?

Toon de eerste letter
De eerste letter: D


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3014

Welke ziekte die naar schatting jaarlijks een 655.000 dodelijke slachtoffers maakt wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium. Deze infectieziekte heeft tevens een naam dat is afgeleid van een Latijnse term die vrij vertaald “slechte lucht” betekent. Welke ziekte zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2016

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2970

Ben X is een dramatische film van Nic Balthasar over Ben Vertriest. De synopsis van de film besparen we jullie. De vraag luidt: aan welke stoornis lijdt het hoofdpersonage?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Bron quizvraag: Rozequiz zomereditie 2017