Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2933

Ouders in de zaal zullen het antwoord op volgende vraag zeker weten. We zijn op zoek naar de naam voor een meestal onschuldige virale kinderziekte die door het rubellavirus wordt veroorzaakt. Ze kenmerkt zich na een incubatietijd van 14 tot 21 dagen door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt. Tevens doen zich koorts, oogbindvliesontsteking en gewrichtsklachten voor. Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.

Toon de eerste letter
De eerste letter: R


Bron quizvraag: Rozequiz zomereditie 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2923

Voor sommige hollywoodsterren een grote zegen voor de meesten echter een grote fout. Een bacterieel gif wordt ingespoten om de spierspanning tegen te werken. Hoe heet dit gif?

Toon de eerste letter
De eerste letter: B


Bron quizvraag: Rozequiz zomereditie 2017

Tot welk deel van het menselijk lichaam behoort het telefoonbotje?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2876

Deze statistica en feministe is bekend geworden als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Tijdens de Krimoorlog trok ze vrijwillig naar Turkije om daar gewonde Britse soldaten te verzorgen. Daar kreeg ze ook haar bijnaam, the lady with the lamp, omdat ze vaak 's nachts met een lantaarn de ronde deed langs haar patiënten. Na haar terugkomst in Engeland richtte ze in 1856 een verpleegstersschool op in het St. Thomashospitaal in Londen. Wie is ‘the lady with the lamp’?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2865

Welke infectieziekte is genoemd naar een dorp in de Amerikaanse staat Connecticut? In 1975 brak in een dorp in deze staat een epidemie uit. De ziekte is ook bij ons gekend en kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, hart en gewrichtsaandoeningen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, welke ziekte zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2844

Een beetje chauvinisme kan nooit kwaad dus laten we maar trots zijn op de uitvindingen waarmee we als Belgen de wereld iets beter hebben gemaakt. Wie is de Belgische uitvinder van de verlostang?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2017

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2764

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. De basis van acupunctuur ligt in de zogenaamde “levensenergie”, die circuleert door 12 meridianen die vertakkingen hebben naar alle organen en lichaamsfuncties. Hoe noemt men die levensenergie in de Chinese cultuur, waarvan u hier het ideogram om de foto ziet?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2015

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2741

Wat is de naam van dit medisch instrument dat gebruikt wordt om het volume van de testes te meten?

Toon de eerste letter
De eerste letter: O


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2552

Tonic bevat een beetje van de medicinale stof kinine. Vroeger was de dosis hoger. Welke ziekte werd hiermee bestreden?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2509

De Japanse celbioloog Yoshinori Ohsumi heeft in 2016 de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. Dit voor zijn onderzoek naar cellen die zichzelf afbreken zodat een organisme een tijdlang in leven kan blijven zonder voedsel. Hoe noemt dit proces?

Toon de eerste letter
De eerste letter: A


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2482

In pathologische vorm is paranoia het gevoel in de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden, zonder dat zoiets daadwerkelijk het geval is. Paranoïde mensen verkeren bijvoorbeeld in de waan dat zij worden gevolgd, dat mensen 's nachts in hun huis inbreken en rondlopen... Wat is de naam van dit syndroom?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2437

Hippies zweren niet alleen bij vrije meningsuiting maar ook bij vrije vrijen. daar kan ook wel een soa'tje bij voorkomen. Welke Soa start bij een onschuldig zweertje maar kan zonder behandeling lijden tot hersenaandoening. De ziekt wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum.

Toon de eerste letter
De eerste letter: S


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 2373

Wat is de naam voor haar dat op het lichaam groeit in een poging om de huid op temperatuur te houden vanwege een tekort aan vet? Het is dan ook een bekend symptoom bij anorexiapatiënten.

Toon de eerste letter
De eerste letter: L