Gemiddelde quizvragen geneeskunde en lichaam

73 resultaten

Het symbool van apothekers: de Griekse oorsprong van geneeskunde en genezing

U ziet het symbool van apothekers. Een groen kruis, met daarin een slang die zich rond een kelk wikkelt. Wat is de naam van dit symbool, afgeleid van de Griekse halfgod van geneeskunde en genezing?

Goed zo !
De merknaam van het schadelijke geneesmiddel uit de jaren 50 en 60

Thalidomide, dat is de naam van het geneesmiddel dat in de jaren 50 en 60 werd gebruikt als slaapmiddel en middel tegen ochtendmisselijkheid, maar uiteindelijk bleek het zeer schadelijk voor ongeboren kinderen, vaak met afwijkingen bij de geboorte tot gevolg. Daardoor kwam er in 1969 een totaalverbod op dat middel in ons land. Onder welke merknaam werd dit geneesmiddel verkocht bij ons verkocht?

Goed zo !
Ontdek welk bedrijf het RNA-vaccin van Pfizer ontwikkelde

Het biotechnologiebedrijf bracht het RNA-vaccin Pfizer op de markt. Geef de naam van het bedrijf?

Goed zo !

In de loop der tijden zijn er meerdere methodes bedacht om een slachtoffer te reanimeren zoals de barrel method of flogging (slaan met netels of zwepen). In de jaren 1700 komt er nieuwe methode in gebruik bij het reanimeren. De nieuwe methode maakt gebruik van tabaksrook. Hoe moet deze rook toegediend worden aan het slachtoffer?

Goed zo !
Overmatige slaperigheid en plotselinge slaapaanvallen uitleggen

Het is een aandoening gekenmerkt door overmatige slaperigheid, welke voorkomt in verschillende gradaties, van bijvoorbeeld vermoeidheid na een maaltijd tot wegdommelen in gezelschap. Een ernstige vorm van deze aandoening wordt narcolepsie genoemd. Hierbij kan iemand zich niet meer verzetten tegen slaapaanvallen en valt plots in slaap. De spieren ontspannen en zo kan iemand plots ten val komen. Geef de naam van deze aandoening.

Goed zo !
Medisch specialisme voor nieren en urinewegen binnen interne geneeskunde

Urologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de nieren en urinewegen en is onderdeel van de heelkunde. Wij zoeken het onderdeel van de interne geneeskunde dat zich hiermee bezighoudt.

Goed zo !
Ontdekking en verbod van een beruchte insecticide in de 20e eeuw

In 1948 kreeg de Zwitserse chemicus Hermann Muller de Nobelprijs geneeskunde voor zijn ontdekking van een zeer efficiënte insecticide. Deze werd eerder al gebruikt als geneesmiddel tegen malaria. Goede twintig jaar later werd het product wereldwijd verboden vanwege zeer giftig en uiterst vervuilend. Geef de verkorte naam van deze insecticide.

Goed zo !
Negatieve invloed van verwachtingen op gezondheid in de geneeskunde

In de geneeskunde kan men zeggen “Angst maakt ziek”, als bijvoorbeeld iemand met autoriteit door een ongunstige diagnose te stellen een negatieve verwachting wekt bij de patiënt. Bij onzekerheden hieromtrent zal de diagnose sneller worden aangenomen. Door de negatieve invloeden kan het zelfgenezend effect ernstig verzwakken. Hoe noemt men dit negatief effect?

Goed zo !
Hoe ons lichaam voedsel naar de maag transporteert

Je hebt het misschien nog niet geprobeerd, maar wij kunnen terwijl we onderste boven hangen, een glas water drinken. Hoe noemt men de knijpende beweging van een buisvormig orgaan, die ervoor zorgt dat het voedsel in ons maag- darmstelsel terechtkomt?

Goed zo !
De Nederlandse arts die de elektrocardiografie revolutioneerde

We hebben de familienaam nodig van de Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer waarmee hij bruikbare elektrocardiogrammen kon maken. Hij ontwikkelde ook de terminologie voor het interpreteren ervan. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zijn oorspronkelijke uitvinding is vandaag nog te bezichtigen in het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.

Goed zo !
Quizvraag: de oude naam voor longontsteking door Legionella Pneumophila-bacterie

Onder welke ‘oudgediende’ naam kennen we de longontsteking die veroorzaakt wordt door de Legionella Pneumophila-bacterie?

Goed zo !
Bloedonttrekking als historische en moderne geneeskundige praktijk

Flebotomie is een geneeskundige methode waarbij men bloed onttrekt van een ader. In de Oudheid en de Middeleeuwen deed men dit in de veronderstelling een ziekte of kwaal te verhelpen. In de moderne geneeskunde past men dit nog toe om een te hoge voorraad ijzer van patiënten terug tot normale waarden te brengen. We zijn op zoek naar een synoniem voor flebotomie dat vandaag veeleer figuurlijk gebruikt wordt om een groot verlies te benoemen.

Goed zo !
Duits bedrijf achter het RNA-vaccin van Pfizer in 2021

2021 is het jaar waar we massaal een vacinatie kregen tegen het Coronavirus. Een van de vaccins was gemaakt door het bedrijf dat we zoeken en bracht het RNA-vaccin Pfizer op de markt. Wat is de naam van dit Duits biotechnologiebedrijf?

Goed zo !

Een mat en een kussen die zich via perslucht opblazen en zorgen voor een veilige en correcte positionering van patiënten in de operatiekamer is een paramedische uitvinding van neurochirurg Paul Depauw. Het kussen wordt ontwikkeld door Vinya, een familiebedrijf uit Borsbeek. Wij zoeken de naam van deze paramedische uitvinding.

Goed zo !
De eerste gevaccineerde persoon in België tegen Covid-19 in januari 2021

In januari 2021 zijn we gestart met het vaccineren tegen Covid 19. Weet je nog de naam van wie het eerste vaccin kreeg in België?

Goed zo !
Het essentiële eiwit voor een stevige en elastische huid

We zoeken de naam van een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan er grotendeels uit. Het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd ervan voldoende gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie ervan gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid. Het komt van het Grieks voor samenbinden.

Goed zo !
De opkomst van ouders die vaccinaties voor hun kinderen weigeren

Vergeleken met de afgelopen decennia, is er nu een relatief grote groep van ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Artsen maken zich zorgen omdat door de dalende vaccinatiegraad het risico bestaat dat besmettelijke ziekten zoals mazelen, difterie en kinkhoest zich gaan verspreiden. Wat is de Engelse benaming voor deze groep mensen? Van dale beschrijft dit engels woord als 'vaccinatieweigeraar'.

Goed zo !
De mythische pees die de kuitspieren met de hiel verbindt

De tendo calcanei is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. We zouden hier een mythologische tip kunnen geven naar de meer gangbare naam van de tendo calcanei, maar dat doen we lekker niet. Hoe kennen niet artsen de tendo calcanei nog?

Goed zo !
Onvolledige lichaamsdelen in de evolutie

Wie ooit een blindedarmontsteking had heeft hier ervaring mee. Een kenmerk van een organisme wordt gereduceerd genoemd wanneer het morfologisch slechter ontwikkeld is. Dat wil zeggen dat de functie ervan niet goed werkt. Denk maar aan de ontstoken appendix of de wijsheidstanden. We spreken hier dus van gereduceerd, maar eigenlijk kennen we in de wetenschappelijke en triviale woordenschat een ander woord hiervoor. Hoe noemen we zo’n ‘onafgewerkte’ lichaamsdelen nog

Goed zo !
Uitbraak van een onbekend virus in Wuhan eind 2019

Eind 2019 vond in het Chinese Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekend virus. Het aantal besmettingen en doden liep snel op begin 2020. Wat is de naam van dit virus?

Goed zo !