Quizvragen algemeen

677 resultaten

Quizvraag Algemeen 6004
© Diliff

A. Stap binnen in de Long Room van de 18e-eeuwse Trinity College Library en je waant je meteen op de set van Star Wars. Deze boekenhal van 65 meter heeft een treffende gelijkenis met de archieven van de Jedi tempel uit ‘Attack of the clones’, de tweede Stars Wars-film. De bibliotheek herbergt vele bijzondere volumes, waaronder het bekende, rijk geïllustreerde Book of Kells, het manuscript van de eerste vier gospels van het Nieuwe Testament, daterend van het jaar 800. In welke Europese hoofdstad bevindt zich deze bib?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5990

In 2017 kreeg de Olmense Zoo het zwaar te verduren. Op 11 oktober verloor de zoo zijn erkenning als publieke dierentuin én moest sluiten nadat er aanhoudend inbreuken op het dierenwelzijn werden vastgesteld. Op 18 november kon de zoo met een nieuwe vergunning terug open. In april van dit jaar werd bekend gemaakt dat de Olmense Zoo voortaan onder een andere naam zou verder doen. Die naam is afgeleid van een Swahili woord dat zoveel betekent als 'katachtige'. Dat zou dan weer verwijzen naar de specialisatie van de zoo. Wat is die nieuwe naam?

Goed zo !

Deze zuiver plantaardige zeep wordt gemaakt op basis van olijfolie en laurierbesolie. De laurierbesolie geeft de zeep haar kenmerkende geur. De zeep is de enige die blijft drijven in water, dit komt door de uitzonderlijke rijkheid aan plantaardige oliën en de droging van 9 maanden. De zeep was in de Oudheid al bekend, er bestaan onbewezen verhalen dat koninginnen Cleopatra en Zenobia deze zouden gebruikt hebben. De zeep is genoemd naar een stad in het Midden-Oosten waar ze van afkomstig zou zijn. Naam van deze zeep?

Goed zo !

23) Wie staat er op het nieuwe briefje van 50 pond? Hij was een Britse wiskundige, computerpionier en informaticus, mathematisch bioloog en logicus.

Goed zo !

22) Welk merk en type zien we hier?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5957
© Andreas56

In Venetië, maar bv ook in Lyon, kan u lustig gebruik maken van een openbare waterbus. Bijzonder praktisch in de Italiaanse waterstad, daar de inplanting van ander openbaar vervoer om velerlei redenen nogal moeilijk ligt. Hoe heten die openbare busboten, de naam waarvan u kan vertalen als 'kleine stoomboot'?

Goed zo !

Zeker in de Verenigde staten van Amerika, maar ook in andere Engelstalige laden gebruikt met een pantoniem voor iemand waarvan met de identiteit niet kent. De onbekende dame of heer krijgt dan een naam die begint met John voor een man en Jane voor een vrouw. Wat wij van u willen weten, is de familienaam die bij onbekende John en Jane thuishoren?

Goed zo !

2 in 1. In 1999 opgericht Brits sportwagenmerk waarvan u het M15 - type op het scherm ziet. Tevens de naam van de redelijk geweldige acteur die in ‘The Lord of the Rings’ met overgave gestalte gaf aan Denethor, stadhouder van Gondor.

Goed zo !

Een Japans woord dat 'transformatie' of 'abnormaliteit' betekent, maar het kan in het dagelijkse taalgebruik ook wel worden vertaald als 'pervers'. Buiten Japan wordt het vaak gebruikt als woord voor pornografische manga of anime. In Japan wordt het woord daar echter nooit voor gebruikt. Welke term zoeken we?

Goed zo !

Amerikaans bedrijf, opgericht in 2007 dat zogenaamde activity trackers maakt, apparaten die om de pols gedragen worden en allerlei gegevens meten zoals het aantal stappen, de hartslag, de slaapkwaliteit enzovoort. Bekende modellen zijn de Charge en de Inspire. Welk bedrijf?

Goed zo !

Popcultuur met grote D, recht van Wikipedia: Bekende dansmove, denkt u gerust even visueel mee, waarbij de danser het hoofd laat zakken terwijl arm en elleboog worden omhoog geworpen. [Enter] Faut le faire. Hoe heet die bezigheid?

Goed zo !

Deze Chinese term betekent zoveel als 'drie witten'. Het verwijst naar ogen waarvan het witte gedeelte boven of onder de iris zichtbaar is. Als het wit onder de iris zichtbaar is, zou dit duiden op een fysiek onevenwicht, zoals bij alcoholisten of drugsverslaafden. Als het wit boven de iris zichtbaar is, zou dit wijzen op een geestelijk onevenwicht, zoals bij moordenaars en psychopaten. In beide gevallen gelooft men dat mensen met dit verschijnsel ongeluk en geweld aantrekken. Onder anderen John F. Kennedy, Marilyn Monroe en Charles Manson vertoonden dit verschijnsel. Wat is die Chinese term? We vinden de term ook terug in de titel van een roman van Jef Geeraerts uit 1989.

Goed zo !

Bij deze methode van voeden, geef je je baby de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Zodra hij klaar is voor vast voedsel, geef je geen prakjes, maar normale stukken eten, zoals bv. een schoongemaakte wortel uit het vuistje. Dit voedsel gebruik je dan als bijvoeding. Zo leert de baby op een speelse wijze verschillende smaken en texturen kennen. De onderzoeker naar wie deze methode is genoemd, beweert dat baby’s zelf goed in staat zijn om aan te geven wanneer ze op vast voedsel kunnen overgaan. Maar dan moeten ze daar wel de gelegenheid toe krijgen. Hoe heet deze onderzoeker of zijn methode?

Goed zo !

Tijdens zijn gesmaakte 'Great Continental Railway Journeys' maakte Michael Portillo graag en veelvuldig gebruik van de 'Continental Railway Guide'. Die gids werd in 1847 voor het eerst gepubliceerd door de man die er zijn naam aan gaf. De Britse heer in kwestie was een cartograaf, drukker en publicist die zich ging toeleggen op de uitgave van gedetailleerde reisgidsen en tijdstabellen voor treinreizen op het ganse Europese continent. Die eerste editie telde al zo'n 1.000 pagina's met naast een boel tijdstabellen ook een verwijzing naar allerhande hotels en andere toeristische wetenswaardigheden. Naam van die man en dus van de gelijknamige treingidsen.

Goed zo !
Quizvraag Auto 5889
© Darkone

Een automerk uit de voormalige Duitse Democratische Republiek. De merknaam, naar het gelijknamige kasteel bij Eisenach, was samen met Trabant en Barkas een onderdeel van Industrieverband Fahrzeugbau. De modellen 311, 312, 313 en 353 werden aangedreven door een driecilinder tweetaktmotor. Vanaf 1988 werd een door Volkswagen ontwikkelde viercilindermotor gebruikt in het model 1.3. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en op 14 april 1991 werd de productie stopgezet. Welke automerk zoeken wij?

Goed zo !