Quizvragen algemeen

677 resultaten

We zoeken een subgenre van fantasie of fictie. De term verwijst naar verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoom nog de primaire krachtbron was. Het kan echter ook elementen van sciencefiction bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines, of echt bestaande machines (zoals computers) die in deze verhalen veel eerder worden uitgevonden dan in werkelijkheid. Welke term zoeken we?

Goed zo !

Deze Russische krant verscheen voor het eerst in 1912 en werd de officiële krant van de Sovjet Republiek van 1917 tot 1991. Deze krant, "Pravda" genaamd, verschijnt nu nog dagelijks met een oplage van ongeveer 100.000 exemplaren. Wat betekent het Russische woord "Pravda" in het Nederlands?

Goed zo !
Quizvraag Vissen 5862
© Ingerwilms

In plaats van wekkerkettingen die over de zeebodem slepen, zoals bij de gangbare boomkorvisserij, wordt bij deze techniek de vis opgeschrikt door stroomstootjes die worden afgegeven via strengen van elektroden. Hoe is de naam van deze, in Europese wateren, verboden vistechniek?

Goed zo !
Quizvraag Griekenland 5854

Op 24 juli 2018 werd heel Europa opgeschrikt van de afschuwelijke beelden die we in de journaals te zien kregen van een klein toeristisch dorpje in Griekenland. Een bosbrand, hoogst waarschijnlijk aangestoken, veegde op enkele minuten tijd een gans dorp van de kaart. Er vielen tientallen doden, waaronder 1 Belg. Graag de naam van dit dorp.

Goed zo !

Sinds 15 augustus 2017 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een nieuw noodnummer in voege gebracht. Dit nieuwe nummer dient in geval van eventuele overstromingen, stormen en alle andere zaken waarbij geen direct levensgevaar is voor personen. Wat is dit nieuwe noodnummer?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5824
© Seattle City Council

Deze stopgigant is de grootste winkel van de wereld en uitgegroeid tot een van de machtigste bedrijven van de wereld. De grote baas Jeff Bezos is hierdoor de rijkste man van de wereld geworden. Hoe is de naam van zijn bedrijf?

Goed zo !
Quizvraag Arabië 5811
© Pir6mon

Een Arabische markt bevindt zich vaak in open lucht, maar in een iets groter dorp of stad is deze vaak ook overdekt. Veel handelaars proberen hun producten aan de man te brengen volgens methodes die heel anders zijn dan bij ons, want de prijzen worden vaak door onderhandeling vastgesteld. Hoe is de naam van zo'n typische Arabische markt?

Goed zo !
Quizvraag Honden 5801
© Steffen Heinz

Voor de meeste baasjes en hun hond is het een vorm van ontspanning, maar er bestaan ook kampioenschappen van. De hond moet in zo'n kort mogelijke tijd een parcours afleggen met hindernissen. Wat is de Engelse benaming van deze hondensport?

Goed zo !

Van welke Belgische provincie is dit het wapenschild?

Goed zo !

Deze universiteit werd gesticht in 1636 en is vernoemd naar de predikant die de universiteit 800 Engelse Ponden en zijn volledige bibliotheek naliet.
Hoe is de naam van deze particuliere universiteit, de oudste van de Verenigde Staten, en is gevestigd in Cambridge, Massachusetts?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5784

Augustus 2019 was een topmaand voor deze Youtuber. Niet alleen is hij getrouwd, maar heeft hij ook de kaap van 100.000.000 abonnees op Youtube als eerste bereikt. Wat is de alias van deze Zweed, Felix Kjellberg?

Goed zo !

Als slimste mens ooit hebben we een Amerikaans wonderkind. Hij leefde van 1898 tot 1944, nog voor de IQ-test bestond, maar zijn IQ wordt geschat tussen 250 en 300. Op 11-jarige leeftijd ging hij naar Harvard, en op 20-jarige leeftijd sprak hij 40 talen vloeiend, maar zijn grote liefde en interesse lag in de mathematica.

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 5736
© Benoit Brummer

Iedereen weet welke letters er op de Ijzertoren staan: AVV-VVK. Maar welk 3-letterwoord staat er op de poort voor de Ijzertoren?

Goed zo !
Quizvraag Amerika Aanslagen 5729

Twintig mensen zijn om het leven gekomen bij de schietpartij in een winkelcentrum van Walmart in augustus 2019. In welke stad in Texas aan de grens met Mexico vond deze aanslag plaats?

Goed zo !

We zoeken een nomadisch volk, dat ook zigeuneurs wordt genoemd. Het woord dat we zoeken is de meervoudsvorm. De term kan zowel op het gehele volk als op één van de groepen slaan. Zij trekken rond in de Balkan en westelijk Anatolië. In andere delen van de wereld leven ze in woonwagenkampen of achter gestelde wijken. Wat is de naam van dit volk?

Goed zo !