Quizvragen 2022

66 resultaten

nieuwe musical Studio 100

In december 2022 gingn in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs een nieuwe musical in première. Met Gert Verhulst, James Cooke, Jonas Van Geel en Jelle Cleymans maakt de musical een muzikale en humoristische reis doorheen het rijke oeuvre en de allergrootste hits van een icoon uit de Vlaamse muziekgeschiedenis: Will Tura! De titel is dezelfde als een bekende hit van Will Tura uit 1984. Wat is die titel?

Goed zo !
grondleggers van de Nouvelle Vague
© Gary Stevens

In september 2022 overleed één van de grondleggers van de Nouvelle Vague op 91-jarige leeftijd. Zijn film ‘À bout de souffle’ uit 1960 wordt als een mijlpaal in de filmgeschiedenis gezien. Hij brak toen immers met allerlei conventies door zich te laten beïnvloeden door de Amerikaanse gangsterfilms, door zijn ruwe montage en door met een laag budget te werken. Wat is zijn naam?

Goed zo !
overleden Maxi Jazz

Op 23 december 2022 kregen we het jammerlijke nieuws te horen dat Maxi Jazz, de frontman van de dancegroep Faithless, overleden is. Weet je zijn echte naam?

Goed zo !
nieuwe naam Leopold II tunnel
© Kvdh

De langste tunnel van België is veranderd van naam. De tunnel werd in 2022 grondig gerenoveerd en tegelijk werd beslist om de naam van de in opspraak geraakte Leopold II te laten vallen. Daarvoor kwam men na een raadpleging van de Brusselse bevolking uit bij Léonia Juliana barones Cooreman. Zij was een Belgische zangeres en actrice, die wereldwijd meer dan vijf miljoen singles en albums verkocht en speelde in tientallen musicals en filmsr. Als u de artiestennaam van deze dame kent, kent u ook de nieuwe naam van de tunnel. Welke is dat?

Goed zo !
rivier Cherson Oekraïne

In november 2022 slaagde Oekraïne er in om de havenstad Cherson te heroveren op het Russisch leger. Het Russische leger trok zich terug over de rivier bij de stad. Aan dezelfde rivier is ook de felbevochten kerncentrale van Zaporizja gelegen. Welke rivier vormt nu de frontlinie in de oorlog?

Goed zo !
een van de oudste veldritten van Nederland die ophoudt

Na 46 edities werd in 2022 bekend dat één van de oudste veldritten van Nederland ophoudt te bestaan. De organisatie kon immers geen nieuwe overeenkomst afsluiten met Flanders Classics, de overkoepelende organisatie van de Superprestige. In welke gemeente, waar in 1991 het WK werd georganiseerd, zal er vanaf nu geen veldrit meer gehouden worden?

Goed zo !
Kate Middleton een nieuwe titel
© The Royal Navy

Door het overlijden van de Queen zijn er opnieuw wat verschuivingen in titels van de Britse koninklijke familie. Zo heeft ook Kate Middleton een nieuwe titel gekregen, namelijk de titel die traditioneel gegeven wordt aan de vrouw van de troonopvolger. Welke titel is dat?

Goed zo !

Vlak voor de zomer van 2022 kenden de beschuldigden hun straf in een van de meest gemediatiseerde assisenprocessen in België: Levenslang voor clanleider Sandro Hamidovic, 28 jaar cel voor Martino Trotta en tussen de 20 en 26 jaar cel voor hun drie kompanen. Ze werden allen veroordeeld in verband met een moord in 2015. Wie werd na een mislukte gijzeling vermoord?

Goed zo !
harttransplantatie

De 57-jarige Amerikaan David Bennett haalde begin 2022 het wereldnieuws. Hij onderging als eerste mens ooit een succesvolle harttransplantatie met een – weliswaar genetisch gemanipuleerd – dierlijk hart. Ondanks de initieel succesvolle operatie overleed Bennett enkele maanden later toch. De oorzaak is onduidelijk. Van welk dier, dat genetisch dichter bij de mens staat dan dat men misschien zou denken, ontving Bennet het hart?

Goed zo !
de familie Super

U ziet een afbeelding van de nieuwe stripreeks: de familie Super. Stripliefhebbers zullen snel doorhebben dat de tekenaar dezelfde is als die van een andere bekende stripreeks die er dit jaar na 201 albums mee op hield. Zijn naam graag.

Goed zo !