Makkelijke Quizvragen

6387 resultaten

Quizvraag Olympische Spelen 8026

In december 2019 werd beslist dat Rusland gedurende vier jaar niet mag deelnemen aan de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen, dit omwille van het manipuleren van dopingdata. Geef de naam van het Russische Antidoping- agentschap dat voor het eerst in 2016 in opspraak kwam.

Goed zo !
Quizvraag Films 8024

Bekende Belgen die het op gebied van muziek in Frankrijk waar maakten hebben we er meerdere. Voor films is dit iets minder, maar toch zijn er de laatste jaren wel enkele die furore maken. De actrice die we zoeken is reeds meerdere keren genomineerd voor haar filmrollen en kreeg in 2005 de Romy Schneiderprijs. Zij was ook te zien in de film van de Gebroeders Dardenne: ”Le Gamin au vélo”. Wij zoeken de naam van deze actrice die geboren werd in Namen in 1975 en momenteel in Frankrijk woont.

Goed zo !
Quizvraag Bergen 8023

Deze bergketen maakt over een lengte van 150 km de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost maar door de ontdekking van zilver en tin werd het gebergte bewoond. Sedert 2019 staat het mijngebied op de Unesco- Werelderfgoed- lijst. Geef de naam van deze bergketen.

Goed zo !
Quizvraag Muziek 8022

Altijd leuk om eens terug te blikken op de hitlijsten van 2019, waar we dan dit olijke duo terugvinden. Als we kunnen spreken over een zomerhit van het jaar. Dit was er één. Wij zullen u zelfs de uitvoerders verklappen, geeft u ons dan de titel van het liedje. U ziet Shawn Mendes en Camila Cabello. Nu aan u om ons de Spaanse titel van de song aan te reiken…

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 8020

In 1960 werd de wetenschappelijke discipline die we zoeken gelanceerd door Jonathan Hughes en Stanley Reiter. De discipline maakt systematisch gebruik van economische theorie en technieken om de economische geschiedenis te bestuderen. Geef de naam van deze discipline die genoemd werd naar de muze van de geschiedenis in de Griekse mythologie.

Goed zo !
aanhoudende daling

Een aanhoudende daling van het algemeen prijsniveau in de economie is op korte termijn beter voor de koopkracht maar kan op middellange termijn zeer schadelijke gevolgen hebben zoals een recessie. Hoe noemt men deze aanhoudende daling welke men steeds tracht te voorkomen?

Goed zo !

In Finland wordt de nieuwe coalitieregering geleid door ’s werelds jongste leider. Een 34 jarige politica die eerder minister van transport was, is er de nieuwe premier. Wij zoeken de naam van deze jongste premier van Finland ooit.

Goed zo !
Quizvraag Schaatsen 8016
© Rob Bogaerts

“De tocht der tochten” werd voor het eerst in 1909 gereden en sedertdien nog veertien keer. De laatste editie ging door in 1997. Over welke bijna 200 kilometer lange schaatstocht hebben we het hier?

Goed zo !

De Vlaamse actrice die we zoeken deed haar studies aan de Sint Bavo humaniora in Gent en nadien toneelopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Sinds 1991 is ze als freelance actrice verbonden aan verschillende gezelschappen. Zij ontving ook al enkele belangrijke nominaties, zoals voor haar rol in de film “Ongenade”. Wie is deze Vlaamse actrice?

Goed zo !
Quizvraag Vlaamse film 8014

Lieven De Brouwer is een Vlaamse filmregisseur die al enkele mooie films regisseerde, zoals onder andere Pauline en Paulette. Met de film die we zoeken werd in 2004 het filmfestival van Ventië geopend. Geef de titel van deze humoristische film waarin Viviane De Muynck,en Chris Lomme een hoofdrol spelen.

Goed zo !

Al enkele jaren doet hij de meisjes en ja, laten we maar eerlijk zijn, ook de damesharten sneller slaan. Na heel lang zwoegen heeft hij eindelijk de top bereikt : Niels Destadsbader. En gesproken over vrouwen, hij heeft ook enkele liedjes waar hij een meisjesnaam op kleeft, zoals bv. “Mona Lisa”. Er zijn nog drie andere titels met meisjesnamen. Maar sympathiek als we zijn, volstaat het als u ons één van de drie titels opnoemt.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8011

In 1517 werd door Maarten Luther en Johannes Calvijn een schisma ingezet binnen het westerse christendom. Ongeveer de helft van de Europeanen ging over naar het protestantisme en dit ging gepaard met een langdurige reeks oorlogen. Het betekende het einde van het ideaal van de christelijke staat waarin keizer en paus samenwerkten. Hoe noemde men dit schisma?

Goed zo !
Quizvraag Media 8010

Radiozender DRB (Deutschsprachige Rundfunkvereinigung Belgiens) startte zijn uitzendingen in 1938, als Belgisch antwoord op propaganda van Duitse radiostations in de Oostkantons. In 1940 werd de zender afgeschaft door de Duitse bezetter en kwam niet meer terug. In 1945 begon men via de NIR opnieuw een dagelijks programma van 30 minuten uit te zenden. Later toen de BRT over FM begon uit te zenden was er weer plaats voor een volwaardige radiozender, die in 1977 ook startte met televisie-uitzendingen. Wij zoeken de afgekorte en de volledige naam van de Belgische publieke omroep voor de Duitstalige Gemeenschap.

Goed zo !
Quizvraag Economie 8009

Op gebied van winkelketens in doe- het- zelfartikelen zijn we in ons land goed bedeeld. De keten die we bedoelen is 100% Belgisch en heeft meer dan 140 winkels verspreid over heel het land. De filialen liggen gewoonlijk langs belangrijke invalswegen van dorpen. De keten groeide ook door overnames zoals Bricomarché en Selfmade en het openen van nieuwe winkelpunten. Over welke winkelketen die in ons land het nummer twee is, hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 8007

Bij dit gerecht wordt de rijst eerst een paar minuten droog aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd, zoals vis of vlees, kruiden en groentenmix. Over welk gerecht hebben we het hier?

Goed zo !

In de jaren tachtig reed deze wielrenner voor de Panasonic- ploeg van Peter Post. Hij was prof van 1983 tot 1996 en won 138 koersen en etappes, diverse klassiekers en de groene trui in 1986. Geef de naam van deze Belgische wielrenner die enkele jaren in dienst was van het Qin Cycling team.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8005

Tijdens de middeleeuwen probeerde men al replica’s te maken van een oorkonde, wat men een copie figuré noemt en in werkelijkheid een vervalsing is. In moderne zin is het de bedoeling een kostbaar of kwetsbaar handschrift toegankelijk te maken voor onderzoek en het origineel te beschermen tegen mogelijke gevolgen van raadpleging. Hoe noemt men een replica van een handschrift?

Goed zo !
Quizvraag Musicals 8004

Deze muzikale film uit 1987 gaat over een meisje dat verliefd wordt op haar dansleraar die ze leert kennen op vakantie. Ze leert van hem de Mambo, een sensuele Latijns- Amerikaanse dans. Wij zoeken de naam van de film waarin Jennifer Grey en Patrick Swayze de hoofdrollen spelen.

Goed zo !
Quizvraag Cuba 8003

Sedert 1898 is er op het Cuba een Amerikaanse marinebasis gevestigd. Het gebied wordt door de VS gepacht van Cuba en de controle van de VS over het Cubaanse grondgebied is niet populair bij de Cubanen. Wat is de naam van dit gebied waar zich nog altijd een omstreden gevangenenkamp bevindt?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 8001

Wij zoeken de wetenschap die zich bezighoudt met de studie naar het ontstaan, de ontwikkeling en de beschrijving van wapens van families en instellingen. Zij verwijst onder meer naar de gewoonte die in Europa in de 12e eeuw is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen. Geef de van het Latijn afgeleide naam voor deze wetenschap.

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 8000

In de 19e eeuw telde de stad Brugge twee steendrukkerijen welke internationaal vermaard waren voor hun hoge kwaliteit polychrome drukken en gespecialiseerd waren in religieus werk. Deze drukkerijen waren familiaal met elkaar verbonden maar beconcurreerden mekaar. Het ene bedrijf werd uiteindelijk belangrijker nadat het zich uitbreidde met een typografische drukkerij en een uitgeverij. Geef de naam van de beide drukkerijen die in 1922 bij gebrek aan opvolgers en het opduiken van concurrent Desclée De Brouwer hun deuren moesten sluiten.

Goed zo !

Hij was een Vlaamse zakenman van Hongaarse afkomst en actief in de mediasector. Hij richtte de bedrijven Alfacam en Eurocam Media Center op en startte ook met de cultuurzender EXQI. Zijn eerste stap in de mediawereld was in 1985 met de opname van het eerste Night of the Proms- concert, waar hijzelf de regie verzorgde. De opdrachten groeiden en waren zeer uiteenlopend. Geef de naam van de man die met zijn bedrijf de infrastructuur leverde zowel voor het Songfestival in Israël, voor de Olympische Spelen in Peking als voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7998
© UNDP/hdptcar

Deze Belgische politicus behoort tot de Waalse liberale partij MR. Hij was regent in Germaanse talen en was leraar Engels, Duits en Nederlands. In 1999 werd hij verkozen voor de senaat en tevens aangeduid als informateur. Hij werd in 1999 onder Verhofstadt 1 vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Wie is deze politicus die van 2009 tot 2019 Europarlementslid was?

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 7997

De naam die aan de snack wordt gegeven duidde van oorsprong gezouten afval van de kabeljauwvangst aan en was in de negentiende eeuw een belangrijk bestanddeel van het Nederlandse volksvoedsel. De snack die we zoeken bestaat nu uit stukken gesneden witvis die in een beslag worden gedompeld en gefrituurd. Geef de naam.

Goed zo !
Quizvraag Wielrennen 7996

Wielrenners die verongelukken in een wedstrijd, wij lezen het meermaals. En het is een gebeuren van alle tijd. De wielrenner die we kennen als een van de beste Portugese profwielrenners kwam in 1984 zonder helm ten val tijdens de ronde van de Algarve. Met een schedelbasisfractuur reed hij de rit uit en werd naar een ziekenhuis gevoerd waar hij nog geopereerd werd, maar tevergeefs. Wie was deze wielrenner?

Goed zo !