Landelijke quiz 2020

Quizronde 1: Reeks 1

Organisatie quiz: Landelijke Gilde Kapellen

Aantal ronden: 11

Aantal vragen: 118

Moeilijkheid: 79.77 %

Quizvraag Aardrijkskunde 7934

De stad die we zoeken is gesitueerd in het zuiden van Paskistan, aan de Arabische Zee. Het is de grootste stad van het land, heeft meer dan 20 miljoen inwoners en is hoofdstad van de provincie Sindh. Het is tevens het financiële en commerciële hart van Pakistan. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Vlaamse film 7935

Deze film van Nic Balthazar is gebaseerd op zijn boek “Niets, was alles wat hij zei”. Het verhaal gaat over een jongen met het syndroom van Asperger, die op school gepest wordt en vlucht in de virtuele wereld van een computerspel. Wij vragen de titel van deze Belgische film uit 2007.

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 7936

Een bouwmethode welke voornamelijk in het Midden-Oosten, de Griekse en de Romeinse architectuur werd gebruikt, maar zeer gevoelig is voor aardbevingen, heeft als bekend voorbeeld het Parthenon in Athene. Hoe noemt men de onderste draagbalk welke op de kolommen rust?

Goed zo !
Quizvraag Hockey 7937

De Belgische hockeyploegen zijn in hun goede doen. In 2006, 2008 en 2012 werd de herenploeg die we zoeken landskampioen in de Eredivisie Hockey en konden zo deelnemen aan de Euro Hockey League. In 2019 wisten zij de Euro Hockey League te winnen door Rott Weiss Keulen met 4-0 te verslaan. Geef de naam van deze “beste hockeyclub van Europa 2019”.

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 7938

Lekker smullen kunnen we van de taart die patissier Josef Keller in 1915 bedacht. De taart bestaat uit chocoladecake, slagroom, kersen en kersenbrandewijn. Geef de Vlaamse naam van deze lekkernij.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 7939

Zij is de dochter van een Limburgse mijnwerker die Kamerlid werd en burgemeester en een Franse moeder van Algerijnse afkomst . Ze werd geboren in Ougrée en is Franstalig politica voor de Parti Socialiste. Zij was vijftien jaar lang vicepremier en sinds 2014 fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en zodoende oppositieleider tegen de regering Michel 1. Wie is deze dame?

Goed zo !
Quizvraag Economie 7940

Dit Amerikaans bedrijf is wereldwijd opererend in het aanbieden van diensten en producten op het gebied van beheer en reproductie van documenten. Het bedrijf werd in 1906 opgericht onder de naam Haloid en is vooral bekend van kopieermachines en printers. Geef de naam van het bedrijf dat wereldwijd een 32.000 werknemers telt.

Goed zo !

Om testuitslagen van bloedonderzoek te kunnen vergelijken, is het belangrijk om de procedure van bloedafname verregaand te standaardiseren. Het aanprikken van een ader gebeurt meestal in de elleboogplooi, maar er zijn meerdere factoren die de uitslagen kunnen beïnvloeden. Hoe noemt men het aanprikken van een ader met een holle naald?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7942

Keizer Bokassa 1 was de zoon van een stamhoofd dat in opstand kwam tegen de Franse koloniale macht. Hij was in de ban van Generaal De Gaulle en Napoleon Bonaparte. Op 1 januari 1966 pleegde hij als chef van de generale staf van het leger in zijn land, een staatsgreep en zette alle Chinezen die meehielpen aan de opbouw van het land, het land uit. Hij groeide uit tot een gevaarlijke dictator en zijn regime werd gesteund door Frankrijk en de Verenigde Staten. Welk land had deze keizer als president? Wij vragen de volledige benaming.

Goed zo !
Quizvraag Muziek 7943
© Walters Art Museum

Deze Amerikaanse jazz- en operazangeres werd helaas maar 74 jaar lentes oud. Ze overleed op 30 september vorig jaar. Als sopraan won ze maar liefst vier Grammy Awards en zelfs de National Medal Of Arts, de allerhoogste Amerikaanse onderscheiding die een zangeres kan verdienen. Ze werd gevraagd voor het optreden bij verschillende inauguraties van verschillende Democratische presidenten. Maar bij de liefhebbers van klassieke muziek staat ze ook bekend voor haar eigen interpretaties van Wagner, Strauss, Mahler, Schubert en Bizet.

Goed zo !