Gemiddelde quizvragen architectuur

55 resultaten

We zoeken de naam van een dakvorm die bestaat uit slechts één dakvlak of dakschild, dat onder een zekere helling is aangebracht. Het is daarmee naast het platte dak de eenvoudigste afdichting van een gebouw.

Goed zo !

We zoeken de naam van een Nederlandse architect. Een invloedrijk boek van hem is Delirious New York dat in 1978 verscheen en waarin hij probeerde de filosofie van Manhattan bloot te leggen.  Als bouwende architect brak hij in 1992 internationaal door met de bouw van de Kunsthal in Rotterdam. Hij is ook één van de architecten van de CCTV toren in Peking. En omdat het de eerste vraag van de avond is, krijgen jullie twee tipfoto’s. Wanneer jullie de familienamen van beide tipfoto’s samenneemt, bekomen jullie de naam van de architect die we zoeken.

Goed zo !

Een architect met een artiestennaam, het is eens wat anders. Maar de invloed van Charles-Edouard Jeanneret is dan ook zo groot dat hij vaak de ”architect van de 20ste eeuw” wordt genoemd. Onder welk pseudoniem kennen we deze Zwitsers-Franse grondlegger van de moderne architectuur?

Goed zo !

In 1999 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Uit de vijfenvijftig inzendingen kwamen vijf laureaten. Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept. Hoe heet dit museum dat in 2011 werd geopend nabij de oude haven op het eilandje in Antwerpen? (voluit)

Goed zo !

Dit gebouw in hartje Londen werd in 2004 afgewerkt en is ontworpen door architect Norman Foster. De eigenlijke naam van dit gebouw is de 30 st Mary Axe, maar het is de bijnaam die het meest gebruikt wordt. Het is ook naar de bijnaam dat we nu vragen. Wat is de gangbare naam van dit gebouw?

Goed zo !

Welke in Gent geboren architect staat bekend als de bouwkunstenaar van het Centraal station in Brussel en het paleis voor schone kunsten – Bozar? Hij leefde van 1861 tot 1947 en was samen met Henry Van de Velde één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau? Een viertal van zijn burgerwoningen in Brussel staan op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed, onder andere zijn eigen woning en atelier in Brussel.

Goed zo !

Gent is onlangs een architecturaal pareltje rijker geworden. Het is een open huis voor kennis, cultuur en innovatie en huisvest onder meer de stadsbibliotheek. Hoe heet dit gebouw?

Goed zo !

De Taipei 101 in Taiwan was tot 2007 het hoogste gebouw ter wereld. Wat is de naam van het huidige hoogste gebouw dat in Dubai staat?

Goed zo !

We zien hier het kasteel van Bran. Het is een sprookjesachtig slot in de nabijheid van de Roemeense stad Bran, in de Zuidelijke Karpaten. Onder welke naam staat dit beter bekend?

Goed zo !

De piramide van het Louvre is een grote glazen en metalen piramide op de binnenplaats van het Louvre in Parijs, die fungeert als hoofdingang van het museum. Het gebouw werd ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect. Weet jij zijn naam?

Goed zo !

We zoeken een schouwburg in Antwerpen. Het gebouw is opgetrokken in neoclassicistische stijl op de plaats van het vroegere Tapissierspand. De schouwburg werd in opdracht van de stad ontworpen in 1827 door stadsarchitect Pierre... Wat is de naam van deze schouwburg?

Goed zo !

De Chileen die we zoeken, won de Pritzker Architectuur prijs in 2016. Hij is ook de directeur van de Architecture Section of the Venice Biennale. Een fantastisch idee van hem, waren deze huizen voor een groep werknemers. Ze konden zelf de helft van hun huis volledig inrichten. Welke architect zoeken we?

Goed zo !

Deze voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 - 1453 de grootste ter wereld) en moskee ligt in de stad Istanboel. Het gebouw staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wat is de naam van dit sterk stukje architectuur?

Goed zo !

Wat is de naam van de wereldberoemde architect die het station Luik-Guillemins ontwierp?

Goed zo !

Wat is de naam van dit Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug? Het bouwwerk ligt in het zuiden van Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Goed zo !