Gemakkelijke quizvragen natuurkunde

165 resultaten

Quizvraag Eenheden 3460

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter (10-10 m). Hoe heet deze eenheid?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 3345

Met de ontdekking van de nieuwe wereld op het einde van de 15de eeuw werden ook heel wat nieuwe diersoorten geïntroduceerd in Europa. We zijn op zoek naar een gedomesticeerde vogel afkomstig uit Noord en Centraal-Amerika, waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu. Een volwassen dier heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam behalve over de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel waarmee het een kenmerkende geluid voortbrengt. Over welk dier gaat het hier dat vaak hetzelfde lot beschoren is als vele trainers uit de voetbalcompetitie?

Goed zo !
Quizvraag Bomen Bladeren 3247

In onze jeugd hebben we allemaal een herbarium moeten aanleggen. Zo zullen velen deze ook in hun collectie gehad hebben. Welke naam hoort bij deze geherboriseerde boom?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3113

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Het is de eigenschap die beschrijft in welke mate het fluïdum weerstand zal bieden tegen vervorming door schuifspanning. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor “stroperigheid”?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3038

In de lagere school zag je iedereen steevast in de herfst bladeren verzamelen om tussen een telefoonboek te laten drogen en mee te nemen naar school, maar weten jullie nog van welke boom dit het blad is? We zoeken de volledige naam.

Goed zo !
schaal tropische cyclonen

We zoeken de classificatie die in de meteorologie wordt gehanteerd om tropische cyclonen naar hun kracht in te delen. Alle tropische cyclonen zijn gevaarlijk, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Daarom is er een classificatie ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld krachtige en verwoestende orkanen en om zich beter op de te verwachten schade te kunnen voorbereiden. Wat is de naam van deze schaal?

Goed zo !
Quizvraag Vogels 3002

Deze kleine vogel komt bijna overal voor in Europa. in tuinen, bossen en struwelen. Het zijn slimme, behendige vogels die graag afkomen op in de tuin opgehangen voedsel. Hoe heet die schattige vogeltje?

Goed zo !
Quizvraag Vogels 2913

Jullie zien hier een foto van een vogel. Ze hebben een zwarte kop en rug en een witte onderzijde, zoals jullie kunnen zien. In de zomer zijn ze onder meer langs de kust van Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië te spotten. Deze zeevogel staat sinds 2015 als gevoelig op de rode lijst ('s werelds grootste lijst van statusbeoordelingen met betrekking tot de instandhouding van planten-, diersoorten en schimmels). Wat is de naam van deze vogels? Let op, we zoeken wel degelijk het meervoud.

Goed zo !
Quizvraag Planeten 2887

Welke planeet is na de zon en de maan het helderste object aan de hemel en wordt wel eens 'Avondster' of 'Morgenster' genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Planten Bloemen 2875

Even terug naar de middelbare biologielessen. Weten jullie welk onderdeel van de bloem we hier zoeken (zie de twee lijnen)?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 2873

Het dier dat we hier zien op de foto hebben we ongetwijfeld al allemaal eens gezien. De vos is een lid van de hondachtigen. De vos is een van de grootste roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomen maar wat is de term voor het hol van een vos?

Goed zo !
Quizvraag Drugs 2859

Welke drug werd per toeval ontdekt in Amerika in 1965 en is van oorsprong een verdovingsmiddel die door dierenartsen wordt gebruikt om onder meer paarden te verdoven. Ook de soldaten uit de Vietnam oorlog kennen de drug heel goed én gebruikten het om hun pijn en leed te verzachten omdat ze er lustig gingen van hallucineren. De medische benaming voor de drug is 2-(1-chloor)benzyl-2-methylaminocyclohexanon. Tip: onder gebruikers wordt ook wel eens dezelfde term gebruikt als de term die Brusselaars geven voor een straatjongen.

Goed zo !
Quizvraag Drugs 2857

Welke oppeppende drug vindt zijn oorsprong in Oost-Afrika waar de drug reeds jarenlang wordt gebruikt als medicijn en roesmiddel. De drug wordt gebruikt door verse bladeren tot een balletje te kauwen, dat in de mond wordt gehouden door tussen tanden en wang te stoppen. De drug is minder heftig maar kent dezelfde effecten en risico’s als amfetamines. Welke drug, dat tevens een dier is, zien we hier?

Goed zo !
Quizvraag Scheikunde 2812

Een mengsel van twee stoffen met een verschillende dichtheid die niet in elkaar oplossen, zal na verloop van tijd twee fasen vormen. De stof met de grootste dichtheid, vaak de vaste stof, zal zich onderaan bevinden, terwijl de stof met de kleinste dichtheid bovenaan zal liggen. Door voorzichtig één van de twee fasen weg te gieten, kunnen de twee stoffen van elkaar gescheiden worden. Wij willen graag de naam van deze scheidingsmethode, die niet alleen in de scheikunde wordt toegepast.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 2779

Ooit al eens zout op een slak gestrooid? Indien u daarop ja heeft geantwoord, was u getuige van het proces waarnaar wij op zoek zijn. In dit proces vloeit een vloeistof door een halfdoorlatend membraan van de zijde met een lagere concentratie aan opgeloste stoffen naar de zijde waar deze hoger is. Graag de naam van dit proces.

Goed zo !