Quizvragen sport

782 resultaten

Reeks 7, voor 1 punt: In 2017 speelden de Rode Duivels tegen Mexico. Welke verdediger zal na zijn prestatie voor zijn WK ticket moeten hopen op een mirakel? Hij en Boyata kregen veel kritiek.

Goed zo !

Deze 29-jarige speler van Oklahoma City Thunder verbrak in 2017 het 50-jaar-oude record van het meeste triple-doubles in een seizoen. Voor de basket-leken: een triple-double betekent dubbele cijfers qua punten, rebounds en assists. Voor de kenners een makkie, voor de niet-kenners. Hoe heet de man?

Goed zo !
Quizvraag Skiën 3388

Skiën is en blijft een heerlijke maar niet altijd even ongevaarlijke sport. Zeker de schansspringers verdienen alle respect voor hun durf en technisch vermogen. De ouderen onder ons herinneren zich waarschijnlijk nog hoe de toenmalige BRT ons op nieuwjaarsdag elke keer verwende met een manche van het Vierschansentornooi. Dit tornooi omvat twee wedstrijden in Oostenrijk, nl in Insbruck en Bischofshofen en twee in Duitsland, in Oberstdorf en….?

Goed zo !

Voor velen zijn de regels van de edele rugby-sport Chinees maar één manier om te scoren bestaat er alvast in om de bal gecontroleerd en in één beweging neer te drukken in het gebied achter de palen van de tegenstander. Dit levert meteen 4 punten op. In American footbal zouden we dit een touchdown noemen, probeert u ons toch maar de rugby-term te geven.

Goed zo !

Boksen is geen sport voor doetjes maar zover we weten wordt ze nog altijd alleen met de vuisten beoefend. Al dachten sommigen er af en toe wel anders over. Welke bokslegende beet hier een stevige knauw in het oor van z’n tegenstander?

Goed zo !

Deze geweldige sport kennen we amper in Vlaanderen terwijl het toch al van in 1896 een Olympische discipline is. Het principe is eenvoudig: tracht door gereglementeerde grepen je tegenstrever zover te krijgen dat hij met beide schouders de grond raakt. Men onderscheidt twee soorten: de vrije stijl waarbij men grepen mag doen van hoofd tot voeten en een tweede stijl waarbij slechts grepen toegestaan zijn van hoofd tot heupen. Kent u de naam van deze klassieke stijl?

Goed zo !

Als je met atletiek begint met het idee van ooit een wereldrecord te breken hou je dan ver weg van het verspringen. In 1968 vestigde de Amerikaan Bob Beamon op grote hoogte tijdens de Olympische spelen van Mexico een wereldrecord van 8,90. Dit record zou liefst 23 jaar op de tabellen staan, tot het in 1991 in Tokio gebroken werd. Eerst door Carl Lewis maar die sprong met teveel rugwind waardoor het record niet kon gehomologeerd worden, daarna door een andere Amerikaan. Zijn wereldrecord van 8,95 m houdt intussen ook al 26 jaar stand. Zijn naam?

Goed zo !

De ware Formule1-fan herkend ongetwijfeld de mooiste bocht op het mooiste circuit ter wereld. We hebben het hier, chauvinist als we zijn, inderdaad over de Eau-Rouge-bocht op het circuit van Spa Francorchamps, met 17% stijgingspercentage en door de rijders genomen tegen meer dan 300km/u. Maar bij Eau Rouge denken wij natuurlijk niet alleen aan Formule 1 maar ook aan het beroemde water van het stadje. Het niet bruisende water, spa blauw, kreeg als naam Spa reine, en wordt geput uit de koningin Marie-Henriettebron. Het bruisende water, spa rood dus, wordt gewonnen uit een andere bron. Naam van die bron graag.

Goed zo !

't Is december en dan verschijnen niet alleen de cyclo-crossers op de buis. Ook de baanwielrenners of pistiers werken nu hun seizoen af. De Gentse zesdaagse in ’t Kuipke is nog maar net achter de rug. We zoeken de naam voor een discipline uit het baanwielrennen die ontstaan is in Japan. Hierin voeren 6 wielrenners achter een gangmaakmotor gedurende enkele ronden de snelheid op tot de derny zich opzij zet en zij verder sprinten tot aan de finish. HOe noemt deze discipline?

Goed zo !

Op het Europees kampioenschap vorig jaar (2016) bleek niet België, maar wel Ijsland de verrassing van het tornooi. Ze zijn met nog geen 400.000, die Ijslanders maar voetballen kunnen ze en ook het eerbetoon aan hun spelers kon je best wel indrukwekkend noemen. Het gebeuren mag dan wel in Schotland bedacht zijn, de Ijslanders werden er bekend om. Over welke “klap” hebben we het hier?

Goed zo !
Quizvraag Tennis 3380

Tennis kent zoals elke sport een pak specifieke termen. Vooral de puntentelling is bijzonder. De echte oorsprong is niet gekend maar één van de verklaringen is dat de punten op een klok werden aangegeven en elk punt met een kwartier werd aangegeven. Waarom dan 40 en niet 45 vraagt u zich af? Wel, we weten het niet. Hoe noemen we een spel waarbij één van beide spelers geen enkel punt scoort?

Goed zo !

Het Gala van de Gouden Schoen werd dit jaar (2017) met primeur bedacht want daar werd voor het eerst de Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. Het was de 23-jarige spits van VfL Wolfsburg en ster van de Red Flames die de prachtige prijs in ontvangst mocht nemen. De complete aanvalster pakte in Duitsland de beker en gaf een assist in de finale van de Champions League. Wie is zij?

Goed zo !

We zoeken de naam van een 1960 geboren dame die uitgroeide tot één van de meest succesvolle atletes ooit. En zeker één van de langst actieve. Ze werd geboren in Jamaica maar liet zich in 2002 de Sloveens nationaliteit toemeten. Ze haalde haar grootste overwinningen op de 100 en 200 meter. Bij de kwalificaties voor wat haar 8e Olympische Spelen hadden kunnen worden, kwam ze, op 47-jarige leeftijd amper 0,28 sec tekort om zich te kwalificeren.

Goed zo !
Quizvraag Sport 3354

In 1895 vond de Amerikaan William Morgan, een nieuw spel uit dat hij ‘mintonette’ noemde. Morgan hield zich vanwege zijn baan al langer bezig met gezondheid en zocht een spel om het lichaam fit te houden. Verschillende elementen werden van andere sporten ontleend oa van handbal, tennis en honkbal samen in het nieuwe spel. In 1900 werden de officiële spelregels vastgesteld. Het spel werd steeds populairder en door het uitzenden van Amerikaanse militairen werden ook andere landen op de hoogte gebracht van het vermakelijke spel. Ver hoeft u het niet te zoeken, we geven nog mee dat het met een bal en zes spelers per ploeg gespeeld wordt.

Goed zo !

Turnen was al bekend in de tijd van de Romeinen, die het Arte Gymnastica noemden. De basisvormen van de huidige turntoestellen en turnbewegingen werden echter ontwikkeld door Friedrich Ludwig Jahn, de grondlegger van de zogenaamde 'Duitse School'. In 1811 opende Jahn bij Berlijn de eerste Turnplatz. Samen met één van zijn leerlingen ontwierp hij turntoestellen, onder andere de brug en de rekstok. Sinds kort kennen we in België terug een turnkampioene. Wie won op het afgelopen EK (2017) goud en op het WK brons op de brug met ongelijke leggers?

Goed zo !