Quizvragen natuurkunde

170 resultaten

Quizvraag Bomen 4066

Dit prachtexemplaar is een geslacht uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het geslacht omvat circa dertig soorten die op het noordelijk halfrond voorkomen. Het zijn vochtminnende loofbomen die bloeien voordat de bladeren verschijnen. In de Benelux komen er twee soorten van nature voor. Naar welke boom zijn we op zoek?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 4048

Deze natuurkundige waas hoogleraar aan de universiteit van Gent in 1835 en voerde onderzoek naar beweging en beeld. Zo ontwierp hij de phinaekistascoop. Indien jullie deze hoogleraar niet kennen kan dit opgelost worden door te zoeken naar een bekend filosoof die misschien wel het bekendste werd met zijn ideeënleer. Jullie zien hem op de projectie. Wat is hier gemeenschappelijk aan?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 4013

Een korte vraag om deze ronde te beginnen. We zijn op zoek naar de planeet die in ons zonnestelsel het dichtst bij de zon staat. We kunnen erbij vertellen dat hij meteen ook de kleinste planeet is en geen manen heeft. Welke planeet?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3769

Augustus is de maand waarin typisch heel wat vallende sterren te zien zijn. Dit komt doordat de aarde door een meteorenzwerm trekt, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor. Maar wat is de naam van deze meteorenzwerm?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3768

We zijn op zoek naar het verschijnsel dat jullie hier op beeld zien waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. De uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die hierbij wordt uitgestraald. Wat is de naam van dit verschijnsel?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 3473

Reeks 3, voor 1 punt: Dit runderras is over het algemeen een dikbilrund. Het staat bekend om zijn imposante spiermassa en heeft een rustig karakter. Het vlees is heerlijk sappig en bevat weinig vet. Het dier komt vooral voor in Midden- en hoog-België, maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, vind je het tegenwoordig over heel de wereld. Hoe heet dit runderras?

Goed zo !
Quizvraag Eenheden 3460

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter (10-10 m). Hoe heet deze eenheid?

Goed zo !
Quizvraag Dieren 3345

Met de ontdekking van de nieuwe wereld op het einde van de 15de eeuw werden ook heel wat nieuwe diersoorten geïntroduceerd in Europa. We zijn op zoek naar een gedomesticeerde vogel afkomstig uit Noord en Centraal-Amerika, waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu. Een volwassen dier heeft tussen de 5000 en 6000 veren, verspreid over zijn hele lichaam behalve over de naakte rode kop, met vlezige blauwe en rode lellen aan beide kanten van zijn snavel waarmee het een kenmerkende geluid voortbrengt. Over welk dier gaat het hier dat vaak hetzelfde lot beschoren is als vele trainers uit de voetbalcompetitie?

Goed zo !
Quizvraag Bomen Bladeren 3247

In onze jeugd hebben we allemaal een herbarium moeten aanleggen. Zo zullen velen deze ook in hun collectie gehad hebben. Welke naam hoort bij deze geherboriseerde boom?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3113

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Het is de eigenschap die beschrijft in welke mate het fluïdum weerstand zal bieden tegen vervorming door schuifspanning. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor “stroperigheid”?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 3038

In de lagere school zag je iedereen steevast in de herfst bladeren verzamelen om tussen een telefoonboek te laten drogen en mee te nemen naar school, maar weten jullie nog van welke boom dit het blad is? We zoeken de volledige naam.

Goed zo !
schaal tropische cyclonen

We zoeken de classificatie die in de meteorologie wordt gehanteerd om tropische cyclonen naar hun kracht in te delen. Alle tropische cyclonen zijn gevaarlijk, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Daarom is er een classificatie ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld krachtige en verwoestende orkanen en om zich beter op de te verwachten schade te kunnen voorbereiden. Wat is de naam van deze schaal?

Goed zo !
Quizvraag Vogels 3002

Deze kleine vogel komt bijna overal voor in Europa. in tuinen, bossen en struwelen. Het zijn slimme, behendige vogels die graag afkomen op in de tuin opgehangen voedsel. Hoe heet die schattige vogeltje?

Goed zo !
Quizvraag Vogels 2913

Jullie zien hier een foto van een vogel. Ze hebben een zwarte kop en rug en een witte onderzijde, zoals jullie kunnen zien. In de zomer zijn ze onder meer langs de kust van Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië te spotten. Deze zeevogel staat sinds 2015 als gevoelig op de rode lijst ('s werelds grootste lijst van statusbeoordelingen met betrekking tot de instandhouding van planten-, diersoorten en schimmels). Wat is de naam van deze vogels? Let op, we zoeken wel degelijk het meervoud.

Goed zo !
Quizvraag Planeten 2887

Welke planeet is na de zon en de maan het helderste object aan de hemel en wordt wel eens 'Avondster' of 'Morgenster' genoemd?

Goed zo !