Quizvragen economie

143 resultaten

Quizvraag Economie 3261

Wat is de naam van de uit Amerika overgewaaide dag waarop traditiegetrouw de kerstaankopen worden begonnen? Dit is de dag na Thanksgiving.

Goed zo !
Quizvraag Banken 3220

We zijn opzoek naar een Amerikaanse onderneming opgericht in 1851 in New York die gespecialiseerd is en het regelen van wereldwijde financiële dienstverlening en telegrafie. De bekendste dienst van hen is ongetwijfeld de mogelijkheid om geld te transfereren zonder tussenkomst van een bank. Naar welk bij fraudeurs geliefd bedrijf zoeken we hier?

Goed zo !
Quizvraag Canada 3208

Op 15 februari 2017 werd in het Europees Parlement een omstreden vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie met een meerderheid goedgekeurd. Het belangrijkste doel van dit vrijhandelsakkoord is om de handel met Canada goedkoper en makkelijker te maken. Hoe heet dit vrijhandelsverdrag?

Goed zo !
Quizvraag Economie 3206

De Vlaamse huisvader heeft het de laatste decennia al zwaar te verduren gehad met zijn beleggingen. Naast het debacle van wonderboys uit vorige vraag verloren heel wat spaarders hun fortuintje aan Fortis en Dexia in de nasleep van de wereldwijde crisis met rommelhypotheken. Dexia, waarvan het gezonde gedeelte later Belfius werd, sleepte in zijn val ook de holding mee van de christelijke arbeidersbeweging ACW, tegenwoordig Beweging.net. De holding telde meer dan 800.000 aandeelhouders die hun spaargeld in rook zagen opgaan. Zelf worden ze niet graag als aandeelhouders bestempeld maar wel als gewone spaarder om zo van de overheidsgarantie gebruik te kunnen maken om een deel van hun belegging te kunnen recupereren. Hoe worden de aandeelhouders van deze holding in de media meestal genoemd, in die benaming vinden we ook een woord dat afgeleid is van het Latijnse woord voor werk of werken.

Goed zo !
Quizvraag Economie 3205

We zien hier een foto van de Bocca della Verità en Rome. Het is vermoedelijk een onderdeel van een Romeinse fontein maar is nu een populaire toeristische attractie voornamelijk door de middeleeuwse legende die er achter schuilt. Als je jouw hand in deze mond van de waarheid steekt en tegelijk luidop een leugen uitspreekt dan zou volgens de legende je hand afgebeten worden. Een beetje spraaktechnologie avant-la-lettre dus. Over spraaktechnologie: wie waren alweer de Vlaamse pioniers op gebied van spraaktechnologie, die zich met hun bedrijf in het Flanders Language Valley vestigden, maar die beter niet hun hand in deze Bocca zouden steken gezien het risico op instant amputatie. Menig Vlaamse huisvader verloor heel wat spaarcentjes door te beleggen in het bedrijf van deze wonderboys, die in 2007 trouwens veroordeeld werden voor fraude. Wat was hun naam?

Goed zo !
Quizvraag Beurs Aandelen 3142

In het kader van de zogenaamde ‘tax shift’ voerde België dit jaar een belasting van 33% in op meerwaarden op bepaalde financiële instrumenten, zoals beursgenoteerde aandelen, die door particulieren op korte termijn na aankoop opnieuw worden verkocht. Of dat een goede zaak is voor de Schatkist, valt te betwijfelen. De belasting leverde vooralsnog immers niet het verwachte resultaat op én deed de handel in aandelen in kleine bedrijven kelderen. De kans dat de belasting wordt afgeschaft, is daarom zeer reëel. Hoe wordt deze belasting van artikel 90, eerste lid, 13° van het Wetboek Inkomstenbelastingen in de volksmond genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Economie 3118

Bij deze lampenfabrikant uit Tienen werd in december 2016 de intentie aangekondigd om de productie stop te zetten. 110 arbeiders en 60 bedienden zouden daardoor hun job verliezen. Hoewel het al een tijdje niet goed ging met de fabriek, wordt de stopzetting van de productie toch vooral gelinkt aan de overname van het bedrijf dat we zoeken door een Chinese beursgenoteerde verlichtingsfabrikant. Bij welke lampenfabrikant doen de Chinezen dus letterlijk het licht uit?

Goed zo !
Quizvraag Economie 3104

Dit Amerikaanse bedrijf, opgericht halverwege de 19de eeuw, was oorspronkelijk een telegrafiebedrijf. Tegenwoordig is het echter gespecialiseerd in financiële dienstverlening. Via het bedrijf kan je geld overmaken over de hele wereld zonder dat de ontvanger te traceren is. De betaling is ook niet terug te draaien. Geen wonder dat het bedrijf zeer bekend is bij fraudeurs. Hoe heet de onderneming?

Goed zo !
Quizvraag Economie 2927

Voor deze vraag zoeken we het meer in de juridische en economische sector. We zijn op zoek naar de term voor een vormvrije schenking die geldig tot stand komt door de materiële overhandiging van het geschonken goed door de schenker aan de begiftigde. Komen hiervoor in aanmerking: cash geld, meubilair, juwelen, kunstvoorwerpen, … met andere woorden enkel welbepaalde materiële roerende goederen of goederen waarvan het recht in de titel is geïncorporeerd. strikt gezien is de opmaak van een schriftelijk document niet noodzakelijk Deze komt immers juridisch perfect rechtsgeldig tot stand door de loutere materiële overhandiging.

Goed zo !
Quizvraag Geld Vietnam Munteenheden 2845

Wat is de munteenheid van Vietnam?

Goed zo !
Quizvraag Economie 2828

Deze term wordt gebruikt om dat gedeelte van de marktwaarde van een onderneming aan te duiden dat niet direct toewijsbaar is aan activa en passiva. Deze waarde ontstaat doorgaans slechts bij een overdracht en wordt binnen de financiële wereld beschouwd als de meerwaarde van een onderneming boven het netto vermogen. Welke Engelse term zoeken wij?

Goed zo !
Quizvraag Geld 2823

We zoeken de naam van een koperen munt van geringe waarde die vooral gebruikt werd in de 17de en 18de eeuw in de lage landen. De munt werd afgeschaft met de decimalisatie van het geldsysteem in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1816. De munt leeft evenwel tot op vandaag voort in enkele zegswijzen en spreekwoorden.

Goed zo !
Quizvraag Economie 2756

Wij zouden eerder geopteerd hebben voor de term “maagdentaks”, naar een ander belastingparadijs, de Maagdeneilanden. Uiteindelijk werd de “doorkijkbelasting”, die het federaal parlement op 24 juli van 2015 goedkeurde, bekend onder een andere naam. Welke naam is dat?

Goed zo !
Quizvraag Munteenheden Geld 2737

Wat is de munteenheid van Venezuela? De munteenheid is vernoemd naar de stichter van Venezuela in 1825.

Goed zo !
Quizvraag Economie 2718

Wat is de naam van het autonoom overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding, opleiding van operationeel (luchtverkeersleiders) en technisch personeel, en installatie en onderhoud van infrastructuur voor de luchtvaart?

Goed zo !