Quizvragen aardrijkskunde

729 resultaten

Quizvraag Rivieren Spanje 8108

Welke rivier ontspringt in Spanje, loopt door Portugal en mondt uit nabij Lissabon in de Atlantische Oceaan?

Goed zo !
stad in Luik
© Jean-Pol GRANDMONT

We zoeken een stad in de provincie Luik die behoort tot de Duitstalige Gemeenschap van België. Het is de hoofdplaats van de Belgische Eiffel. Welke stad met postcode 4780 zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Australië 8095
© Nachoman-au

Hoe heet de open baai aan de zuidkust van Australië? Deze wordt gekenmerkt door hoge kliffen, kleine strandjes en rotsplaten.

Goed zo !
Quizvraag Zuid-Afrika Rivieren 8072

Deze rivier is met zijn 2160 km de langste rivier van Zuid-Afrika. Deze ontspringt in Drakensbergen bij de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho, vloeit westwaarts en vormt uiteindelijk de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika alvorens uit te monden in de Atlantische Oceaan bij de Alexanderbaai. De rivier wordt soms ook Gariep of Groot Rivier genoemd. De rivier werd door de ontdekkingsreiziger Robert Jacob Gordon genoemd naar een zijtak van het Huis Nassau. Hoe heet de rivier die we zoeken?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 8060

Tussen imposante bergtoppen in de Peruviaanse Andes ligt een heilige stad, zonder twijfel de meest legendarische Inca-nederzetting. Deze stad werd uitzonderlijk goed bewaard omdat deze niet werd gevonden door de Spanjaarden tijdens de Spaanse verovering in de 16e eeuw. Vandaar wordt deze ook wel de ‘verloren stad’ genoemd. Wat is de naam van deze stad?

Goed zo !
Quizvraag Bergen 8023

Deze bergketen maakt over een lengte van 150 km de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Tijdens de middeleeuwen was het gebergte dicht bebost maar door de ontdekking van zilver en tin werd het gebergte bewoond. Sedert 2019 staat het mijngebied op de Unesco- Werelderfgoed- lijst. Geef de naam van deze bergketen.

Goed zo !
Quizvraag Rusland Eilanden 7993

Een Russische archipel bestaande uit twee eilanden die gescheiden zijn door de nauwe zeestraat Matotsjkin Sjar, ligt ten noorden van de oblast Archangelsk. In 2009 werd een groot deel van de archipel opgenomen in het nieuwe Nationaal Park Arctisch Rusland. Over welke archipel hebben we het, waar we ook van weten dat er kernproeven gehouden worden.

Goed zo !
Quizvraag Duitsland 7983

In de Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg bestaat de bevolking nog uit een West- Slavische minderheidsgroep die volgens gegevens tussen de 10.000 en 40.000 inwoners zou bedragen. Ze leven in het gebied “Lausitz” tussen Berlijn en Dresden en spreken hun eigen Slavische taal. Over welke bevolkingsgroep hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7973

We zoeken een zee die het noordoostelijke deel van de Indische Oceaan uitmaakt. Zij heeft de vorm van een driehoek en wordt in het begrensd door het schiereiland Malakka en in het westen door het Indisch subcontinent. Aan het zuidelijk punt ligt onder andere Sri Lanka. Hoe noemt men deze zee?

Goed zo !
Quizvraag Bergen Argentinië 7963

De Argentijnse berg die we zoeken is de hoogste berg op het Amerikaanse continent. Hij is gelegen in de Andes en heeft een aantal gletsjers waarvan de belangrijkste de Poolse gletsjer en de Engelse gletsjer zijn. Geef de naam van deze 6961 meter hoge berg.

Goed zo !
Quizvraag Rivieren Canada 7954

Deze rivier is de tweede grootste van Canada en loopt in het noordwesten van Canada. Over de bron van de rivier bestaat enige discussie: ofwel ontspringt ze in het Tagishmeer ofwel bij de Llewellin- gletsjer. Ze stroomt ook door Alaska en mondt in een wijde delta uit in de Beringzee. Wij zoeken de naam van deze rivier.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7944

Officieel behoort deze regio bij Azerbeidzjan, maar is in handen van de internationaal niet erkende republiek Artsach. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft de regio zich onafhankelijk verklaard op 2 september 1991. Geef de naam van deze regio in het uiterste zuiden van de Kleine Kaukasus.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7942

Keizer Bokassa 1 was de zoon van een stamhoofd dat in opstand kwam tegen de Franse koloniale macht. Hij was in de ban van Generaal De Gaulle en Napoleon Bonaparte. Op 1 januari 1966 pleegde hij als chef van de generale staf van het leger in zijn land, een staatsgreep en zette alle Chinezen die meehielpen aan de opbouw van het land, het land uit. Hij groeide uit tot een gevaarlijke dictator en zijn regime werd gesteund door Frankrijk en de Verenigde Staten. Welk land had deze keizer als president? Wij vragen de volledige benaming.

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7934

De stad die we zoeken is gesitueerd in het zuiden van Paskistan, aan de Arabische Zee. Het is de grootste stad van het land, heeft meer dan 20 miljoen inwoners en is hoofdstad van de provincie Sindh. Het is tevens het financiële en commerciële hart van Pakistan. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Aardrijkskunde 7919

We zoeken een grote Limburgse gemeente onderdeel van het kieskanton van Beringen. Je zou de gemeente kunnen kennen van zijn steenkoolverleden of als het geboortedorp van de Vlaamse mozart van Dancemuziek Regi Pinxten. Ook de mozart van het CD&V volksvertegenwoordigersschap Jo Vandeurzen zag hier het levenslicht. Ik zal de gemeente vooral onthouden als hét adres voor autoracefanaten. Welke gemeente met 33.000 inwoners zoeken we?

Goed zo !