Quizvragen 2021

57 resultaten

auto Formule 1
© sportnieuws.nl

Voor deze sportvraag zoeken we het in de autosport. Zowel Romain Grosjean als Lewis Hamilton hebben hun leven de afgelopen coronaperiode te danken aan een zeer specifieke uitvinding. We zoeken de naam van een begrip in de autoracerij, een titanium onderdeel dat over de cockpit van een raceauto wordt geplaatst. Het dient ter bescherming van de coureur.

Goed zo !
ongeval filmset 2021

In oktober 2021 gebeurde er een tragisch ongeval op de filmset van ‘Rust’. Cameravrouw Halyna Hutchins werd er ‘per ongeluk’ neergeschoten toen de acteur die we zoeken een wapen liet afgaan, dat had moeten geladen zijn met losse flodders. Hoe heet de acteur die we zoeken?

Goed zo !

Canvas zond in 2021 een zesdelige documentaire reeks uit die een groepje van vijf jonge wielrenners volgde uit het Gentse die samen profwielrenner willen worden. Tijdens het waarmaken van hun droom komen zij verschillende diepe dalen tegen, waaronder het overlijden van hun goede vriend Wouter Weylandt. Hoe heet deze reeks?

Goed zo !
olympische marathonmedaille
© Paul Van Welden

Welke atleet haalde op de Olympische Zomerspelen van 2020 de eerste olympische marathonmedaille voor België sinds 1976 (en liep in hetzelfde jaar ook een nieuw Europees en parcoursrecord bij de marathon van Rotterdam)?

Goed zo !
Belgische evacuatie operatie

Sinds de zomer van 2021 heeft het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten nogal chaotisch hun terugtrekking uit Afghanistan voltooid, waardoor de radicaal islamitische Taliban weer aan de macht is. Verschillende landen voerden op het laatste nippertje nog evacuaties uit van Afghanen die door hun medewerking met de Amerikaanse coalitie, gevaar lopen door de Taliban. Ook België evacueerde meer dan 1400 mensen uit afghanistan in een operatie waaraan bijna 200 militairen en 2 C-130 transportvliegtuigen deelnamen. Wat is de naam van de Belgische evacuatie operatie?

Goed zo !
taal app

In mei 2021 vond de 65e editie van het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Het zou te gemakkelijk zijn om te vragen wie de winnaar was: Maneskin is intussen niet meer weg te denken van onze radiozenders en Spotify. De winst van deze Italiaanse groep had echter nog een aantal verrassende gevolgen. Welke bekende app waarop je talen kan leren, rapporteerde een stijging van 56% in nieuwe gebruikers die Italiaans wilden leren na de overwinning van Maneskin?

Goed zo !
accident Tour de France

26 juni 2021, Sizun, een stad op 45 kilometer van de finish van de eerste Tour-etappe. Een vrouw, gekleed in opvallend gele regenjas, houdt langs de kant van de weg een groot bord omhoog. Ze staat echter met haar rug naar het peloton en ziet niet dat ze te dicht bij de weg staat. Verschillende renners, onder wie Tony Martin en Jasha Sütterlin, kunnen haar niet ontwijken. De ravage is enorm. Wat stond er op het bord van deze Française?

Goed zo !
verfilming Frank Herbert

In 1965 verscheen het eerste boek in wat later een hele reeks science fiction boeken zou worden. Deze boekenreeks, geschreven door Frank Herbert vertelt het verhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd en de toekomst van zijn volk veilig moet stellen. Wat is de naam van de recente verfilming die in september 2021 in België in première ging met Timothée Chalamet en Zendaya in de hoofdrol?

Goed zo !
ruimtetelescoop

Op 18 december 2021, zal de Nasa de opvolger van de Hubble Space Telescope lanceren. Sinds 1990 heeft Hubble vele van de meest iconische ruimtebeelden gemaakt die we allemaal gezien hebben. De nieuwe telescoop zal opnames maken in het infrarode spectrum, en zal vanop ruwweg 1,5 miljoen km van de aarde kijken naar de verste sterrenstelsels. Naar welk hoofd van Nasa, die in de jaren 60 de opstart van de bemande ruimtevaart leidde, is deze nieuwe telescoop vernoemd?

Goed zo !
luchthaven Berlijn

De luchthaven was tot 31 oktober 2020 de grootste van de twee in gebruik zijnde luchthavens, naast Schönefeld, in het hoofdstedelijke gebied van Berlijn. De luchthaven ligt op ongeveer acht kilometer van het centrum van Berlijn. Het vliegveld is vernoemd naar uitvinder Otto Lillenthal. Na de opening van de Flughafen Berlin Brandenburg op 31 oktober 2020 eindigden de reguliere vluchten naar deze luchthaven op 8 november 2020 en sloot de luchthaven voorgoed in mei 2021. Welke luchthaven zoeken we?

Goed zo !