Makkelijke Quizvragen

6437 resultaten

We zoeken de naam van een filmpersonage. Hij staat op nummer 78 op de lijst van beste filmkarakters aller tijden van Empire’s Magazine. Het karakter is geboren op 25 augustus 1959. Hij groeide op in Detroit en ging daar naar de Mumford High School. In 1983 ging hij in dienst bij het Detroit Police Department waar hij als getalenteerd politieman vaak de regels niet zo nauw nam tot ergernis van zijn baas Inspector Todd. Hij zou meespelen in drie films. Noem zijn naam.

Goed zo !
Quizvraag Keizers 6140

Deze Romeinse keizer, geboren als Octavianus, kwam aan de macht in 27 voor Christus. Toen begon de zogenaamde Pax Romana, een periode van relatieve vrede in het Romeinse Rijk, na een reeks van burgeroorlogen. Hij vormde de Romeinse Republiek om in een Romeins Keizerrijk en was zelf de eerste princeps (keizer) van Rome. Onder welke naam staat hij als keizer bekend?

Goed zo !

Deze Kempische tv- en radiopresentator werd geboren in 1954 en startte zijn radiocarrière in België in de jaren ’70, vervolgde die in Nederland in de jaren ’80 en ’90 om uiteindelijk in 1995 terug te keren bij Studio Brussel waar hij tal van radioprogramma’s maakte. Zijn bekendste radio- en later televisieprogramma was LUX, op Radio 1 en Canvas. Begin dit jaar ging hij met pensioen. Welke presentator zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6137
© Allard Pierson was een van de eerste seculiere humanisten in Nederland

Deze intellectuele, literaire en wetenschappelijke beweging van de vijftiende tot de zestiende eeuw, die elke vorm van kennis wilde baseren op de literatuur en cultuur van de klassieke oudheid, heeft als bekendste aanhanger Desiderius Erasmus. De beweging verving in die periode, als filosofie en opvatting van de werkelijkheid, het bovennatuurlijke verklaringsmodel van de Kerk door het concept van de mens als maat van alle dingen.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6136

Deze Amerikaanse onderneming gespecialiseerd in financiële dienstverlening en communicatie, bestaat sinds halverwege de 19e eeuw en was oorspronkelijk een Telegrafiebedrijf. Hun bekendste dienst is een manier om geld over te maken naar mensen over de hele wereld, zonder tussenkomst van een bank of andere financiële tussenpersoon. Welke onderneming zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag NAZI Wereldoorlog 2 6134

Deze voormalige Duitse architect en stedenbouwkundige was tijdens de naziheerschappij over Duitsland rijksarchitect. Door zijn vriendschap met Adolf Hitler en zijn ministerschap gold hij als een van de machtigste mannen van het Derde Rijk. Na de oorlog werd hij in Neurenbergveroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, omdat hij zogezegd keine Ahnung van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 6133
© Jan Zweerts

De EGKS was belangrijk voor de heropbouw van Europa na de 2de Wereldoorlog. Waarvoor staat de afkorting?

Goed zo !
Quizvraag Wielrennen 6132
© Woud Demasure

Op 7 april 2019 werd de Ronde van Vlaanderen gereden. Korte vraag: wie was de verrassende winnaar van deze editie van 2019?

Goed zo !

Sinds 2017 organiseert Stichting tegen Kanker in samenwerking met de druglijn tijdens de maand februari een preventieve actie die als doel heeft een maand lang geen alcohol te drinken. Wat is de naam van deze actie?

Goed zo !

Op donderdag 11 april 2019 werd Julain Assange, de oprichter van Wikileaks, opgepakt door de Britse politie. Hij verbleef al sinds 2012 in Londen, maar in de ambassade van welk land verbleef hij al die tijd? Van welk land is de ambassade waar Julian Assange werd opgepakt?

Goed zo !
Quizvraag BBC 6129

Al in 1975 bracht dit icoon van de natuurdocumentaires zijn eerste documentaire op de Britse televisie. Voorheen had hij tal van boeken en andere publicaties geschreven. Tientallen topproducties die via de BBC de Britten, maar ook trouwe Canvaskijkers bij ons, kennis lieten maken met de wonderlijke natuur op onze planeet zijn van zijn hand. De man werd tot de Britse adel verheven en tal van soorten werden naar hem vernoemd. Wie is deze “sir”?

Goed zo !

In 2011 kwam de toenmalige Aalsterse burgemeester internationaal in het nieuws. Op een 4 jaar oud filmpje was te zien hoe ze op Kreta samen met haar toenmalige vriend van het uitzicht aan het genieten was vanop een toren. Het leverde haar de bijnaam “de torenpoeper” op. Hoe heet deze CD&V politica die notabene werd geboren in Dendermonde?

Goed zo !

De nationale Belgische sportelftallen lijken dezer dagen een verzameling die niet zou misstaan in de Antwerpse Zoo. Hoe heet het Belgische vrouwelijke hockeyteam? Op dit moment nummer 9 op de wereldranglijst en de nummer 6 van het EK dat dit jaar in Antwerpen werd georganiseerd.

Goed zo !

Auteur Bart Van Loo verkocht dit jaar (2019) 10 000den exemplaren van zijn boek “De Bourgondiërs”. Het boek gaat over het ontstaan van de Lage Landen onder het bewind van de Bourgondische hertogen. Toch staat hij slechts op de tweede plaats in de “Ultratop” van de boekenverkoop in de eerste helft van dit jaar. Het boek is een klassieker uit 1973 en gaat over Rudolf (Dolf) Wega die vanuit Nederland terecht komt in het 13 de eeuwse Speyer in Duitsland. Over welk jeugdboek hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6125
© Pypaertv

Elke ochtend- en avondspits opnieuw wordt er gegoocheld met E- en A-nummers van alle grote autosnelwegen in Vlaanderen. Ringwegen rond onze steden kregen allemaal een R-nummer. De ring rond Brussel is officieel de R0, die rond Antwerpen heet R1 (en R2). Maar rond welke Belgische stad loopt de R3?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6124
© European Union 2019

27 zijn er deze keer. De Europese commissie, een beetje de Europese regering, bestaat de komende legislatuur uit 27 zogenaamde Eurocommissarissen. Hoe heet de Belgische Eurocommissaris die de bevoegdheid justitie kreeg van Ursula von der Leyen in 2019?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 6121
© Boghog

In november 2018 kondigde de Chinese wetenschapper He Jiankiu aan dat er twee baby’s werden geboren die via genetische manipulatie van de zygote immuun zijn voor HIV. Naast deze stunt wordt de techniek intussen wijdverspreid gebruikt door wetenschappers in tientallen medische toepassingen. Hoe heet deze in 2015 ontwikkelde baanbrekende techniek van genetische manipulatie waarin met behulp van een bij bacteriën die worden aangevallen door virussen afgekeken techniek met het CAS-9 enzym zeer gericht kan worden geknipt in DNA? De trouwe luisteraars van de Podcast NERDLAND van Lieve Scheire vinden deze vraag een eitje.

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6120
© Saeima

Op initiatief van Boris Johnson, de Britse premier, werd het Brits parlement naar huis gestuurd. Op 10 september 2019 om 02u47 ging, na een woelige zitting met veel protest en patriottische gezangen, het slot op het Britse Lagerhuis. Pas op 14 oktober 2019 zal het parlement opnieuw samen kunnen komen. Hoe heet de excentrieke “Speaker of the House of Commons”, de voorzitter van het Britse parlement die dus nu onverwacht van een paar weken vakantie kan genieten? Eind september werd echter aangekondigd dat het parlement terug actief is geworden, gezien de beslissing van Boris Johnson onwettig werd verklaard.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 6119

Onder welk pseudoniem is de kunstenaar van o.a. dit kunstwerk in Bethlehem bekend? De ware identiteit van deze kunstenaar is nog steeds onzeker.

Goed zo !

Deze 19 de eeuwse Russische romanschrijver werd geboren in Moskou in 1821 en stierf in Sint- Petersburg in 1881. Hij werd onder meer beroemd door zijn romans De gebroeders Karamazov, Misdaad en Straf (ook soms vertaald als Schuld en Boete) en De idioot. Hierdoor wordt hij beschouwd als een zwaargewicht in de Russische, maar ook in de wereldliteratuur. Wie is deze schrijver?

Goed zo !

Deze man is de eerste Australische winnaar van een gouden medaille op Olympische winterspelen. In 2002 won hij goud in Salt Lake City. Hij had een diskwalificatie nodig van een tegenstander in de kwartfinale en een massale valpartij in de halve finale nodig om de finale te bereiken. In die finale lag hij ruimschoots laatste toen in de finale in de laatste bocht al zijn opponenten tegen de grond gingen en hij zo alsnog goud pakte. In welke discipline is Steven Bradbury een cultheld?

Goed zo !
Quizvraag Asterix 6116

Even een uitstap naar de stripwereld, naar het Gallische dorp waar Asterix en Obelix wonen. We zijn op zoek naar de oorspronkelijke naam van het personage van het stamhoofd van dit dorp. Hij kreeg later de naam "Heroïx" in de nieuwe vertalingen vanaf 2002. Hoe heette het oorspronkelijk personage in de Nederlandstalige en Franstalige strips?

Goed zo !
Quizvraag Speelgoed 6115

Ole Kirk Christiansen was een Deense timmerman en vond in 1947 een nog steeds erg populair speelgoed uit. Zijn uitvinding is vandaag nog steeds dé nachtmerrie van blootvoetse ouders die zich door de woonkamer haasten.

Goed zo !

Het Wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk in 1998 was voor onze Rode Duivels een zware teleurstelling. Na drie gelijke spelen (tegen Nederland, Mexico en Zuid-Korea) zat het WK voor onze jongens er al op na de groepsfase. Slechts drie Belgen konden scoren. Wilmots deed dat twee keer tegen Mexico, maar wie scoorde het andere doelpunt voor België? Dit was in de derde wedstrijd tegen Zuid-Korea, de eindstand van dat duel was 1-1.

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 6113
© Lijnis Nelemans - De zwevende levende kikker waarmee de Nederlander Andre Geim in 2000 de prijs won.

Jaarlijks worden er 6 Nobelprijzen uitgereikt voor bijzondere verdiensten in de literatuur, geneeskunde, scheikunde, fysica, economie en de vrede. Maar daarnaast worden er jaarlijks ook prijzen uitgedeeld voor absurd, op het eerste gezicht nutteloos maar methodisch toch erg goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek. Hoe heten deze prijzen?

Goed zo !