Makkelijke Quizvragen

6434 resultaten

Quizvraag Chemie 6501
© Martin Schaier

Dit soort chemische reactie tussen atomen, moleculen en/of ionen wordt gekenmerkt door de uitwisseling van elektronen. Er kunnen twee halfreacties opgesteld worden, namelijk het afstaan van elektronen door de reductor (oxidatie) en het opnemen van elektronen door de oxidator (reductie). Zolang de reductor en oxidator geleidend verbonden zijn, en er een elektrolyt beschikbaar is voor het ionentransport, kan de reactie plaatsvinden. De oxidator en reductor hoeven dus niet in direct contact met elkaar te staan. Hoe noemt men dit type reactie?

Goed zo !

Wanneer u een publicitaire foto ziet van het Duitse attractiepark Phantasialand, dan is de kans groot dat deze rollercoaster er op te zien is. Niet te verwonderen: het is nog steeds één van hun paradepaardjes. Het is een omgekeerde achtbaan of inverted coaster, die volledig ingewerkt is in het Afrikaanse themagedeelte van het park. Wat is de naam van deze attractie?

Goed zo !

De Buteo jamaicensis is een roofvogel behorend tot de familie Acciptridae. Het mannetje is met een lengte van 45-55 cm beduidend kleiner dan het vrouwtje met 50-65 cm. Al vliegend of vanuit een hoge boom speurt deze vogel de grond af naar prooi, om dan met een stootduik zijn slag te slaan. De soort leeft van West-Alaska en Noord-Canada tot Panama en de Antillen. Zijn leefgebied is zeer gevarieerd en bestaat o.a. uit bossen, savannes en bergweiden. Zijn Nederlandse naam dankt hij aan een specifiek kenmerk dat u op de foto kan zien. Welke roofvogel?

Goed zo !
Quizvraag Atletiek 6498
© Jimmy Harris

Deze voormalige Amerikaanse atleet maakte furore op de 100m. Op dit atletiekonderdeel werd hij olympisch kampioen (in 2000), wereldkampioen (in 1997, 1999 en 2001) en had hij zes jaar lang het wereldrecord in handen (1999-2005). Het wereldindoorrecord op de 50 meter staat nog altijd op zijn naam. In 2008 zette hij een punt achter zijn succescarrière. Zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Media 6497
© Vera de Kok

Misschien vindt u De Mol een fantastisch programma en kijkt u al uit naar de volgende reeks. Of misschien vindt u het allemaal maar niets, en dat is dan uw goed recht. Feit is echter dat er massaal naar het programma gekeken wordt en niet alleen in Vlaanderen. Het concept is aan tal van landen verkocht, zo ook aan Nederland, waar het onder de titel "Wie is de mol?" al bijna 20 jaar op tv te zien is. De man op de foto won in 2011 de 11 de editie en presenteerde van 2012 tot 2018 zelf het programma. Zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Rivieren China 6496
© Leruswing

De Huanghe is de tweede langste rivier van China en staat in de top 10 van langste rivieren ter wereld. De rivier is berucht om haar onstuimige loop en het grote sedimenttransport. Daar dankt de rivier dan ook haar naam aan. Die naam vinden we ook terug in een boek van Leo Pleysier over een tante non die voor de missies in China werkt. Wat is dan de Nederlandse naam van de Huanghe?

Goed zo !
Quizvraag Architectuur 6495

Een van de vooraanstaande architecten en designers van de 20 ste eeuw was deze Italiaan (1931-1997). Als architect paste hij een gereduceerde, heldere vormstructuur toe. Voorbeelden hiervan zijn het Mojiko Hotel in Fukuoka en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Als designer ontwierp hij gebruiksvoorwerpen zoals kookpotten en koffiepotten voor Alessi. Welke Italiaanse architect en designer?

Goed zo !
Quizvraag Leger 6494

De United States Army Special Forces zijn de commando's van het Amerikaanse leger. Deze speciale eenheid werd opgericht in 1952. In 1961 gaf president John F. Kennedy hun het alleenrecht op het dragen van een bepaald kenmerk, dat hun de bekende bijnaam bezorgt. De commando's krijgen een intensieve opleiding in de taal en cultuur van de regio waarin ze gaan opereren. Hierna komen dan nog gespecialiseerde opleidingen, waaronder vrijeval-parachutist, duiker of sluipschutter. Onder welke bijnaam zijn deze Special Forces bekend?

Goed zo !
Quizvraag Strips 6493

Deze stripreeks van Jacques Tardi heet in het Frans Les Aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec. De reeks speelt zich vooral af in Parijs tussen 1911 en 1922. De hoofdpersoon heeft het vaak te stellen met waanzinnige geleerden, incompetente of gewelddadige politiebeambten, en prehistorische monsters. De reeks omvat 9 albums die verschenen bij Casterman tussen 1976 en 2007. Wat is de volledige Nederlandse naam van het hoofdpersonage?

Goed zo !

De Inuit gebruiken twee soorten boten. De kajak wordt vooral door de mannen gebruikt, de andere soort meestal door de vrouwen. Net zoals de kajak is deze boot gemaakt van hout, overspannen met dierenhuiden. Hij is veel groter dan een kajak en kan een tiental personen vervoeren. Anders dan bij de kajak is dit dus een open boot en is het bijgevolg ten zeerste af te raden om hiermee een eskimorol uit te voeren. Hoe wordt dit type boot genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Games 6491

Deze reeks games uit 1996 werd ontwikkeld door Naughty Dog en uitgegeven bij Sony. Het spel is gemaakt voor Playstation en bestaat uit verschillende levels, met op het einde een boss-level. In 2017 werd de geremasterde versie van de trilogie uitgebracht als de N.Sane Trilogy en dit jaar werd ook het racing game uit 1999 geremasterd. De games zijn gekend om hun vaak precieze timing, zoals bvb. "The High Road". Welke games-reeks?

Goed zo !
Quizvraag Wetenschap 6490

Deze periode uit de geologische tijdschaal duurde ongeveer van 485 tot 443 miljoen jaar geleden. Ze is onderdeel van het Paleozoïcum, ze volgt op het Cambrium en wordt opgevolgd door het Siluur. De periode wordt gekenmerkt door een relatief warm klimaat en een hoog zeeniveau, met als korte uitzondering een ijstijd op het einde van de periode. Het leven speelde zich nog voornamelijk af in het water, vooral trilobieten, inktvissen, graptolieten, belemnieten, slakken en brachiopoden. In deze periode verschenen ook de eerste kaakloze vissen. In vochtige omgevingen op het land verschenen tevens reeds enkele primitieve planten en insecten. Op het einde van de periode vond een grote massa-extinctie plaats. Hoe wordt deze periode genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Films 6489

Na enkele tegenvallende films leverde Pedro Almodóvar dit jaar weer een pareltje af. Antonio Banderas speelt een regisseur die zó fel worstelt met o.m. rugpijnen, oorsuizingen, clusterhoofdpijn, migraine en depressies, dat hij al jaren in een soort zombiemodus leeft. Tot het filmarchief hem vraagt of hij de gerestaureerde versie van zijn 32 jaar oude klassieker aan het publiek wil komen voorstellen. Die uitnodiging zet een merkwaardige keten van gebeurtenissen in gang: hij ziet oude vrienden en vijanden weer en denkt in een reeks flashbacks terug aan zijn kindertijd. Titel van deze film? (oorspronkelijke of Engelse titel)

Goed zo !
Quizvraag Planten Plantengeslacht 6488
© Steve Cornish

Deze woekerplant parasiteert op andere planten, waarbij de wortels in deze planten groeien. Hij heeft geen bladeren en bijna geen stengel. De gespikkelde bloemen kunnen een diameter tot 100 cm hebben en tot 10 kg wegen. Het plantengeslacht komt voor in Zuidoost-Azië op Malakka, Indonesië, Borneo, Sumatra en de Filipijnen, en telt meer dan 20 soorten. Het geslacht is genoemd naar zijn ontdekker. Welk plantengeslacht?

Goed zo !
Quizvraag Nederland 6487
© spectrephoto

Deze vuurtoren op de westhoek van Terschelling is de bekendste en oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 m hoge toren dateert uit 1594. De toren werd gebouwd om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. In 1920 ontwikkelde Philips een gloeilamp met een diameter van 30 cm voor de toren. De lichtbron heeft een sterkte van 3,5 miljoen candela en is op een afstand van 29 zeemijl te zien. Wat is de naam van deze vuurtoren?

Goed zo !
Quizvraag Koninginnen 6485

Hendrik van Orléans was - als Hendrik II - koning van Frankrijk van 1547 tot aan zijn dood in 1559. Zijn maîtresse speelde een belangrijke rol in zijn opvoeding. Ze werd het brein achter de troon en zelfs koningin van Frankrijk genoemd. Ze voedde mee de kinderen van Hendrik II en diens vrouw Catharina de' Medici op. Nadat de koning zwaargewond werd in een steekspel, nam Catharina de macht over en verdreef de maîtresse naar het kasteel van Anet, dat Hendrik voor haar had laten bouwen. Ze stierf er in 1566 en volgens recent onderzoek was dat te wijten aan het veelvuldig innemen van goud om jong te blijven. Hoe heette deze maîtresse van Hendrik II? (graag naam en voornaam)

Goed zo !
Quizvraag Sport 6484
© Erik van leeuwen

Deze jonge Belgische atleet (°1995) is gespecialiseerd in het polsstokspringen. In 2016 won hij de Gouden Spike voor beloften. In 2017 werd hij Europees kampioen bij de U23 met een sprong over 5,60 m. Begin dit jaar behaalde hij de Belgische titel indoor. In juni van 2019 verbeterde hij in het Duitse Hof het Belgisch record polsstokpringen van de Luikenaar Arnaud Art en bracht het op 5,76 m. Wie is deze atleet?

Goed zo !
Quizvraag Wijnen 6483

Het is de enige druif die wordt gebruikt bij de productie van Beaujolais-wijn. De naam is afkomstig van een gehucht bij Puligny-Montrachet in Bourgondië. Hij heeft zich perfect aangepast aan de granietachtige bodem van de Beaujolais-streek. De soort brengt blauwe druiven voort met wit sap, zacht en fruitig. De wijn kan jong gedronken worden. Welke druivensoort?

Goed zo !
Quizvraag Strips 6482

Deze strip van de Belgische tekenaar Guy Bara (1923-2003) bestond uit korte gags met als hoofdpersonage een ontdekkingsreiziger die in de meest absurde situaties verkeert. Wat was de naam van dit personage?

Goed zo !
Quizvraag BBC 6481

Deze Britse entertainmentshow, gecreëerd door George Mitchell, was op de BBC te zien tussen 1958 en 1978. De show bevatte songs en sketches, waarbij de uitvoerders meestal geschminkt waren in blackface. Het zou heden ten dage absoluut niet meer kunnen, maar toen vond men dat heel normaal. Naam van deze show?

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 Rusland 6480

Als er één Sovjet-Russische generaal uit de Tweede Wereldoorlog is die u moet kennen, dan is het deze wel. Zijn Operatie Uranus, waarbij hij het Duitse Zesde Leger omsingelde en uithongerde, zodat deze zich uiteindelijk moesten gewonnen geven, bracht hem veel roem. Dat zijn Operatie Mars, de aanval op het middenfront, uitmondde in één van de grootste militaire nederlagen van de oorlog, werd - naar goede sovjet-traditie - onder de mat geveegd en doodgezwegen. Dat hij een einde maakte aan de belegering van Leningrad, was dan weer wél een pluim op zijn hoed. Naam van deze Russische generaal?

Goed zo !
Quizvraag Algemeen 6479
© MJEHermann

De Anacardium occidentale is een tot 15 m hoge, laag vertakte, groenblijvende boom uit de tropen. U kan hem vooral kennen van zijn vrucht, de cashewnoot. Het hout wordt gebruikt om meubels te maken. De naam wordt ook gebruikt om een bepaalde bruine kleur - meestal een haarkleur - aan te duiden. Welk woord van 6 letters?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 6478
© Pip R. Lagenta

Deze schrijver (1912-2000) was het kind van een Nederlands echtpaar dat naar Canada geëmigreerd was. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne sciencefiction. In zijn boeken speelt psychologie een grote rol. Bekende voorbeelden zijn Slan en de Nul-A-trilogie. Nog enkele ander titels: Huis zonder tijd, De mengmensen, Kinderen van morgen. Zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Ruimte 6477
© El C

Heeft alle materie zich na de Big Bang gelijkmatig verspreid? Het lijkt van niet. Er zijn in het heelal gebieden waar zich nauwelijks sterrenstelsels bevinden. Het grootste 'lege' gebied dat men totnogtoe ontdekt heeft, situeert zich in het sterrenbeeld Ossenhoeder, waaraan het zijn naam ontleent. Hoe wordt dit gebied genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Vliegtuigen 6476

Deze Franse vliegtuigbouwer (1841-1926) ging níét de geschiedenis in als de eerste vliegenier. Nochtans vloog hij in 1890 met zijn Éole over een afstand van 50 meter enkele centimeters van de grond, maar toen crashte zijn mechanische reuzenvleermuis met stoommotor, en dat oogt niet zo mooi in de geschiedenisboekjes. Hij kreeg toch nog een beetje erkenning, doordat de naam van één van zijn latere modellen, de Avion, in de Franse taal zijn intrede deed ter vervanging van het woord aéroplane. Zijn naam?

Goed zo !