Gemakkelijke quizvragen natuurkunde

165 resultaten

Quizvraag Natuurkunde 7097

Het seizoen waarin orkanen voor kunnen komen in de Atlantische Oceaan duurt officieel van 1 juni t/m 30 november. De meeste activiteit vindt normaal gesproken plaats in de maanden augustus, september en oktober. We hadden dit jaar reeds Andrea, Barry en Chantal. Wat is de naam van de 4de orkaan/tropische storm die eind augustus 2019, begin september lelijk huis hield in oa de Bahama’s, Florida, Noord- en Zuid Carolina?

Goed zo !
Quizvraag Bomen 7021
© Jim Champion

We zoeken een bomengeslacht. In de Benelux komt de grauwe en de zwarte variant voor. De vochtminnende loofbomen hebben een blad dat lijkt op dat van een hazelaar. Het meest in het oog springende kenmerk zijn echter de katjes. Weet u welk bomengeslacht we zoeken?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 7000
© Kora27

We zoeken een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. De foto toont de zogenamende vuur-varietijd. Welke edelsteen zoeken we? Indien je wel eens naar Cap Gris-nez of Cap Blanc-nez geweest bent, kan de naam van die kuststrook u ook verder helpen.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6956

Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Poollicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Men spreekt dan ook wel van noorderlicht en zuiderlicht. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar. Van u vernemen we graag de Latijnse benaming van het noorderlicht.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6926

Van u vernemen we graag de naam voor een groot lagedrukgebied (cyclonale circulatie) rond of in de buurt van één van de polen van de Aarde dat langere tijd op dezelfde plek blijft. Het is een verschijnsel hoog in de atmosfeer (hoogtelaag) en heeft invloed op het weer aan het aardoppervlak. Dit soort lagedrukgebied lag aan de oorzaak van de vrij extreme koude periode begin vorig jaar (2018).

Goed zo !
Quizvraag Japan 6862
© Sage Ross

Als afsluiter gaan we op zoek naar de Japanse term die gegeven wordt aan deze kleine, door natuurlijke elementen gevormde stenen, die in de Japanse traditie gewaardeerd worden om hun schoonheid. Sommige van deze stenen verbeelden een berg, klif of berg massief terwijl andere stenen, met soms enige fantasie, een figuur laten zien. Goed verbeeldende stenen zijn zeldzaam en kunnen erg kostbaar zijn.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6853
© Tigerente

'Sporenplanten' of 'lagere planten' zijn organismen die tot de planten gerekend worden maar bloemen, vruchten, noch zaden vormen. Zij planten zich logischerwijs voort via sporen. Bekende groepen van deze planten zijn onder andere varens, paardenstaarten en wolfsklauwen. Onder welke wetenschappelijk naam zijn deze sporenplanten gekend?

Goed zo !
Quizvraag Ruimtevaart 6834

Op de foto zien jullie de foto genomen door New Horizons op 1 januari van dit jaar. Niet zomaar een foto natuurlijk, want het is de eerste foto van de planetoïde die we zoeken. Vroeger werd hij 486958 of 2014 MU69 genoemd, maar na zijn ontdekking krijg hij zijn tweeledige naam, waarbij het eerste deel verwijst naar de grote romp en het tweede deel, verwijzend naar het kleinere hoofd. Graag zijn naam.tip voor de cultuurliefhebber: het is ook een gekend theatergezelschap uit Gent.

Goed zo !
Quizvraag Middeleeuwen 6691

In de Tiense bodem zit een gesteente dat vroeger intensief werd gebruikt. Onze prehistorische voorouders maakten er gebruiksvoorwerpen mee, in de middeleeuwen was het een bouwmateriaal en in de 19de en 20ste eeuw dienden ze als kasseien. Bij de werken aan de kazerne kwamen een aantal rotsblokken naar boven. We zoeken de naam van dit gesteente.

Goed zo !
Quizvraag Planeten 6658

We zijn op zoek naar de planeet in ons zonnestelsel waar een jaar 687 dagen bedraagt en waar een dag 24 uur en 37 minuten bedraagt. De omtrek ter hoogte van haar evenaar bedraagt 21319 km en de temperaturen variëren van een aangename -140 °C tot een snikhete + 20° C. Over welke planeet hebben we het?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6648
© B. P. Abbott et al.

Iedereen kent de relativiteitstheorie E=mc2, die Einsteen in 1905 publiceerde. 10 jaar later schreef hij de algemene relativiteistheorie over zwartekrachtgolven. Deze golven werden in 2014 voor het eerst waargenomen. Met welke detector gebeurde dit?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6520
© Rasbak

Dit graangewas, waarvan de oorsprong in Ethiopië ligt, wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd. Het wordt tot 160 cm hoog en elke halm draagt overvloedig kleine graanvruchten. Deze worden zonder te pellen in zijn geheel vermalen tot een volkorenmeel. Dit graan, glutenarm en rijk aan vitamines en aminozuren, is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië. Het is misschien wel het nieuwe quinoa van 2019, maar een Nederlands bedrijf heeft een octrooi verkregen om het in Europa exclusief te exploiteren, waardoor de Ethiopische boeren heel wat kansen mislopen. Naam van dit graangewas?

Goed zo !
Quizvraag Ruimte 6477
© El C

Heeft alle materie zich na de Big Bang gelijkmatig verspreid? Het lijkt van niet. Er zijn in het heelal gebieden waar zich nauwelijks sterrenstelsels bevinden. Het grootste 'lege' gebied dat men totnogtoe ontdekt heeft, situeert zich in het sterrenbeeld Ossenhoeder, waaraan het zijn naam ontleent. Hoe wordt dit gebied genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Nobelprijs 6461

Deze Britse natuurkundige (1902-1984) was een pionier van de kwantummechanica. In 1928 voorspelde hij het bestaan van antimaterie. Hij formuleerde de relativistische kwantummechanische golfvergelijking die naar hem genoemd wordt. De verdeling van elementaire deeltjes met halftallige spin wordt naar Enrico Fermi en deze Brit genoemd. In 1933 kreeg hij samen met Erwin Schrödinger de Nobelprijs voor natuurkunde. Welke Britse natuurkundige?

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6186

Hoe heet het effect dat een schijnbare verandering van golflengte en frequentie van geluid of licht (of andere golfverschijnselen) is, als gevolg van een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger? Het werd voor het eerst beschreven door een Oostenrijkse natuurkundige, die zijn naam gaf aan het fenomeen.

Goed zo !