Gemakkelijke quizvragen literatuur

280 resultaten

Een man, een vrouw en een meisje delen een huis. De man slijt zijn dagen in de vrieskelder van een bedrijf en verzamelt krantenknipsels van allerhande gruwelijkheden. Zijn echtgenote verliest zich in het geregel van het huishouden. Het huishoudhulpje dat haar bijstaat, speelt de hoofdrol in de verlangens van de man. Dit is de synopsis van een boek van Louis Paul Boon uit 1955. In 1982 is het boek verfilmd door Lili Raedemaekers en in 2017 werd er een opera van gemaakt op muziek van Daan Janssens. Het boek wordt ook vaak opgevoerd als toneelstuk. Wat is de titel van dit boek?

Goed zo !

Onder welke naam staat de auteur van spionageromans, David John Moore Cornwell, beter bekend? Veel van z’n boeken werden verfilmd zoals A most Wanted Man, The Constant Gardener & Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Goed zo !
Quizvraag Middeleeuwen 4768

In het allereerste ‘Van In’ boek van Pieter Aspe, wordt ingebroken in een juwelenzaak. De waardevolle juwelen worden niet meegenomen, maar ter plaatse opgelost in een bak koningswater. De inbrekers laten een raadselachtige handtekening achter, namelijk een Latijnse spreuk uit de middeleeuwen die bekend staat als 'het vierkant van de tempeliers'. Wat is de titel van deze allereerste ‘Van In’?

Goed zo !

6B. Stel je voor: je wil als kind dokter worden, maar een oogziekte laat je gedeeltelijk blind achter. Dan maar literatuur studeren en ook nog schrijver worden. De vervanger van de artsenij legde deze auteur echter geen windeieren, met maar liefst 7 nobelprijsnominaties! Welke auteur, die onder andere het dystopische Brave New World schreef, zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 4672

We zijn op zoek naar de naam van een sprookje uit Duizend-en-één nacht. Dit is kort het verhaal: de persoon in kwestie ziet toevallig hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk "Sesam, open u". Als de rovers weggaan, opent hij de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat hij de rovers.

Goed zo !

Doe nooit wat onkuisheid is.

Onkuisheid komt in deze boekenreeks wel meer voor. Dit jaar vierden ze het 4000ste exemplaar uit de legendarische reeks die meer dan 50 jaar bestaat. De reeks wordt uitgegeven door Harlequin een van oorsprong Canadese uitgever en is in de loop der jaren wel wat geëvolueerd. Naar eigen zeggen stond de slaapkamerdeur vroeger op een kiertje terwijl ze nu al behoorlijk wijd open staat (de slaapkamerdeur dus). Hoe heet deze reeks van flutromannetjes waarin, gezien de verkoopscijfers, menig hun plezier vinden?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 4596

Wat is de de oorspronkelijke Nederlandse titel van deze roman, het bestverkochte boek van Agatha Christie?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 4592
© Hanya Yanagihara

We zoeken de titel van het boek van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. Waarin ze de levens volgt van een hecht vriendenkwartet, van hun twintigste tot ze de vijftig gepasseerd zijn. Het boek verkent de vele facetten van mannenvriendschappen en mannenliefde: steun, bewondering, competitie, jaloezie, tederheid en onvermogen. Dit 800 pagina’s tellend boek wordt nu in een theatervoorstelling gegoten in regie van topregisseur Ivo Van Hove. Wat is de titel van dit boek/toneelstuk?

Goed zo !

We zien een Vlaams schrijver en dichter. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Zijn derde vrouw was schrijfster Kristien Emmerechts. Hij stierf plots aan een hartaanval in Lissabon. De Lenige Liefde is één van zijn bekendste dichtbundels. Wat is de naam van deze dode dichter?

Goed zo !
Quizvraag Literatuur 4541

Wat is de naam van deze avonturenroman van de Franse schrijver Jules Verne. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1873. De held van het verhaal is Phileas Fogg, die een weddenschap aangaat . Vergezeld door zijn knecht Passepartout slaagt Phileas Fogg in zijn weddenschap. Het boek is meerdere keren verfilmd, waaronder een versie met Pierce Brosnan. We vragen de Nederlandstalige titel.

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 4525

Wie is de schrijver van de werken Tartuffe en L’Avare of de vrek?

Goed zo !

In welk sprookje van Charles Perrault komt de Markies van Carabas voor?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 4496

Wat is de naam van de Vlaamse schrijver van de misdaadromans ‘Vergelding’, ‘ de kracht van het vuur’ en Medeschuldig?

Goed zo !
Quizvraag Auteurs 4466

We zoeken de naam van een Vlaams schrijver? In 2018 won hij de Hercule Poirotprijs met 'Niets erger dan spijt', een misdaadroman die sterk autobiografisch is omdat hij er de strijd om euthanasie van zijn eigen moeder in verwerkte

Goed zo !
Quizvraag Boeken 4432

Wat is de naam van een reeks misdaadromans van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. De reeks omvat de volgende delen:

  • Mannen die vrouwen haten
  • De vrouw die met vuur speelde
  • Gerechtigheid

Goed zo !