Gemakkelijke quizvragen aardrijkskunde

535 resultaten

Quizvraag Aardrijkskunde 4106

Welke beroemde stad kan je hier van bovenaf bewonderen?

Goed zo !
Grieks eiland

Griekenland staat bekend om zijn vele eilanden. Het eiland dat wij zoeken, ligt echter een stuk dichter bij de Turkse kust dan bij het Griekse vasteland. Het is het grootste van de zogenaamde Dodekanesos, de twaalf eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee, voor de kust van Zuidwest-Turkije. De hoofdstad van deze eilandengroep draagt dezelfde naam als het eiland waarop het ligt. In de klassieke oudheid kende het eiland een grote bekendheid omdat één van de zeven antieke wereldwonderen er gebouwd was, namelijk de Colossus, een enorm beeld van de zonnegod Helios dat aan de inham stond van de grootste haven. Graag horen we van jullie de naam van dit eiland.

Goed zo !
Quizvraag Zuid-Amerika Argentinië 4095

Voor deze vraag zoeken we de zuidelijkste stad ter wereld. Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden van Argentinië, aan het Beaglekanaai. Welke stad zoeken we?

Goed zo !

We zoeken de naam van het bos gelegen aan de Vaartdijkstraat in Sint-Michiels, deelgemeente van Brugge. Het bos wordt door milieuactivisten als symbooldossier gezien voor de andere bedreigde bossen in Vlaanderen. Dankzij de bezetting van 2009 wordt het resterende deel beschermd. Welk bos zoeken we?

Goed zo !

Grappige plaaatsnamen in Vlaanderen, zo hebben we er een paar. Reet, Slettem en okselaarzijn maar enkele voorbeelden. We zoeken een deelgemeente van Bornem die op de grens van Antwerpen en Oost-Vlaanderen ligt. Het gehucht bevindt zich vlak aan de Scheldebrug, waar Temse aan de overkant ligt. Welke deelgemeente met een matig grappige nam zoeken we hier?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een eilandengroep in de stille oceaan. De VS hield er in de jaren 40 en 50 talloze kernproeven maar sinds 1986 zijn ze onafhankelijk. O ja: de hoofdstad van deze eilandengroep is Majuro. Je kan de naam ook ontdekken in een Brits merk van gitaarversterkers. Sinds 1962 maakt dit bedrijf versterkers die net iets harder klinken.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een land dat bestaat uit een eilandengroep ten westen van Afrika. De hoofdstad is Praia en de officiële landstaal is Portugees. Welke eilandengroep?

Goed zo !
Quizvraag Zee 4025

We zoeken het in koudere oorden voor een aardrijkskundig vraagje. De zeer die we zoeken is een zee ten noorden van Rusland en Noorwegen. Beide landen betwisten de ligging van de zeegrens. Ten zuiden van de zee bevinden zich Lapland met het verdere vasteland van Rusland, aan de oostzijde wordt de zee begrensd door de archipel Nova Zembla. De zee is genoemd naar een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger die in 1596 strandde op Nova Zembla. Hoe heet deze zee?

Goed zo !

We beginnen deze HAWAIronde met een evidente vraag. Wat is nu weer de hoofdstad van Hawai?

Goed zo !
Quizvraag Ierland Rivieren 3993

Wat is de naam van de rivier die stroomt vanuit de Wicklow Mountains naar het westen, dan noordoost door Dublin en mondt uit in de Dublin Bay?

Goed zo !
Quizvraag Vlaggen 3927

Op deze vlag staat een cederboom, het symbool voor vrijheid en hoop. Van welk land is deze vlag?

Goed zo !

De streek die we zoeken is onderdeel van de Groene Gordel, begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Kenmerkend voor de streek is het licht heuvelachtige en landelijke karakter. Het betreft grotendeels het zuidwestelijk Brabants heuvellandschap tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Welke streek zoeken we hier?

Goed zo !

De Azoren, Bahama’s, Caraïben, Faeröreilanden, Hawaï, Kaapverdië zijn slechts enkelen van de vele eilandgroepen die bestaan uit een cluster of ketting van eilanden… vaak in de open zee. Het woord dat een groep eilanden die samen horen beschrijft betekend dan ook een zee met vele eilanden erin. Hoe wordt dit beter omschreven met 1 woord?

Goed zo !

De bergketen die we zoeken vormen een groot hooggebergte in het westen van Noord-Amerika. Ze beslaan een gebied met een lengte van meer dan 4800km vanaf New Mexico, door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. Aan de oostkant ligt het tussen ‘de Great Plains, aan de westkant heeft het een serie bassins en laagtes. Het zijn populaire vakantiebestemming voor wandelaars, kampeerders, bergbeklimmers, vissers, jagers en skiërs. Voorbeelden van toerisme in deze bergketen zijn: Yellowstone National Park in de Verenigde staten en Nationaal park Banff in Canada. Welke bergketen zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Rivieren Rusland 3854

Voor de volgende vraag zijn we op zoek naar een rivier. Deze rivier is met zijn 3530 km de langste rivier en die met het grootste debiet van Europa. Hij verbind elf van Ruslands grootste steden met elkaar (oa St Petersburg en Moskou) dit met zijn vertakkingen wel te verstaan. Uiteindelijk mond deze uit in de Kaspische zee. Over welke rivier gaat het hier?

Goed zo !