heads will roll

De remix ‘heads will roll’ werd door de Canadese DJ A-Trak nummer één in de nationale en internationale hitlijsten. Van welke New Yorkse indie rockband is het origineel?

Goed zo !


tijdschrift

De eerste editie van dit tijdschrift kwam uit op 3 maart 1923. Het verscheen oospronkelijk wekelijks en passinds maart 2020 tweewekelijks. Ook heeft het blad inmiddels internationale edities voor Europa, Azië en Canada, en een editie voor kinderen. Het blad is ook gekend voor de Person of the Year verkiezing. Welk tijdschrift zoeken wij?

Goed zo !

boek van Charles Dickens

Rond Kerst kan u zeker altijd kijken naar filmversies van deze klassieker uit 1843. Het is een victoriaanse allegorie over een oude en verbitterde vrek, Scrooge, die in de nacht voor Kerstmis een aantal dromen heeft en daardoor tot inkeer komt. Wat is de titel van dit boek van Charles Dickens?

Goed zo !


Prutelia Van Achterberg

De officiële naam van dit personage uit de Jommekesalbums is Prutelia Van Achterberg. Maar ze is beter bekend onder haar bijnaam. Het is tevens de titel van het derde Jommekesalbum uit 1959 waarin ze voor het eerst voorkwam. Wat is de bijnaam van deze dame, tevens één van de aartsvijanden van Jommeke?

Goed zo !


tennister
© si.robi

Deze roodharige dame is momenteel (2022) de tweede hoogst geplaatste Belgische op de WTA-ranking op de 55ste plek. Ze is 28 jaar en won in haar carrière al 8 WTA-titels. Haar partner - met wie ze regelmatig dubbelt - speelt ook tennis op professioneel niveau. Wat is de naam van deze uit Vilvoorde afkomstige sportvrouw, de vrouw op de foto dus?

Goed zo !


uitgestorven vogel

Doordat deze vogel al enkele eeuwen is uitgestorven, diersoorten als gevolg van de aantasting van de natuur door menselijk handelen. Het dier was staat hij symbool voor het verdwijnen van ongeveer een meter hoog en kon venijnig van zich afbijten met zijn grote snavel.. Hoe heet deze vogel die niet kon vliegen en die leefde op het eiland Mauritius.

Goed zo !


We zijn op zoek naar een van oorsprong Duitse supermarktketen. Ze ontstond in 1930 uit een groothandel die opgericht was door Joseph Schwarz. In België is de discountketen vanaf 1993 actief en heeft ze ondertussen meer dan 300 winkels. In 2018 en vorig jaar kwam de keten veelvuldig in het nieuws door lang aanhoudende stakingen over de te hoge werkdruk in de winkels. Welke keten zoeken wij?

Goed zo !

Dit bos- en natuurgebied in aanleg zal een van de vier groenpolen rond Gent vormen. Op dit moment is er al een klein deeltje open voor het publiek, de inrichtingswerken op het grootste deel van de site vinden echter pas in 2023 plaats. Naast Gentenaars kijken wellicht vooral inwoners van Oostakker en Lochristi ernaar uit want de groenpool komt op het grondgebied van hun gemeente te liggen. Wat is de naam van dit bos- en natuurgebied, dat wordt aangelegd op een voormalige zandwinning die op haar beurt op een voormalig vliegveld was gelegen?

Goed zo !

regisseur Frankenweenie

De hond Sparky van het jongentje Victor Frankenstein wordt op een dag op straat doodgereden. Victor leert hierna op school over de elektrische impulsen in spieren en krijgt het idee om zijn hond via elektriciteit terug tot leven te wekken. Dat is de samenvatting van een Amerikaanse zwart-witfilm uit 1984. Welke regisseur, bekend om zijn donkere humor, regisseerde Frankenweenie?

Goed zo !