Quiz van TTC De Pinte 2022

Quizronde 3: Reeks 3

Organisatie quiz: TTC De Pinte

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 96

Moeilijkheid: 62.88 %

Chantal
© VRT

Deze spin-off van "Eigen Kweek" was in het najaar van 2022 op zondagavond op Eén te zien. Chantal Vantomme, vertolkt door Maaike Cafmeyer, gaat er aan de slag als hoofdinspecteur bij politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke zone van ons land. In welke fictieve gemeente speelt de serie zich af? De naam is samengesteld uit twee bestaande gemeenten uit de westhoek waar het grootste deel van de opnames plaatsvond.

Goed zo !
record basketbal

In februari van 2023 werd een record van meer dan 40 jaar oud verbroken. In een wedstrijd met de Los Angeles Lakers rondde Lebron James immers de kaap van 44.149 punten in duels van de reguliere competitie of de play-offs. Wij willen graag weten van welke legendarische basketbalspeler hij het record afsnoepte?

Goed zo !
woordritsen

Denkvraag. Woordritsen. We zoeken een woord dat zowel met het eerste als met het tweede woord een samenstelling vormt. Zowel het woord als de twee samenstellingen moeten terug te vinden zijn in de officiële woordenlijst der Nederlandse taal via woordenlijst.org. In de opgave wordt het aantal letters in het te zoeken woord weergegeven. U moet beide opgaves correct oplossen om een punt te scoren op deze vraag.

Goed zo !
Nobelprijs literatuur 1962

Deze Amerikaanse schrijver ontving in 1962 als ultieme bekroning voor zijn werk de Nobelprijs literatuur. Hij schreef in een naturalistische, sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. East of Eden is waarschijnlijk zijn belangrijkste werk. In deze roman zoekt de schrijver de wortels van het kwaad niet langer in sociale onrechtvaardigheid maar in de menselijke psychologie. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Binnen de economie is het belangrijk om een idee te hebben van de geldende wisselkoersen en de koopkracht van verschillende landen. Om valuta met elkaar te vergelijken kwam The Economist in 1986 op het idee van een index, die gebaseerd is op de prijs van een product uit de junkfood-wereld dat zo wat overal gefabriceerd en verkocht wordt. Op welk product is deze informele index gebaseerd?

Goed zo !

Geen beter moment dan nu om uw kennis van het Nederlands wat aan te scherpen. In de tekst hieronder is een foutje geslopen. U krijgt punten op deze vraag als u het foute woord op uw antwoordbriefje noteert. De gedweeë oud-minister was niet de enige die tot tweemaal toe een gratuite hashtag lanceerde.

“Waar maken jullie je eigenlijk zorgen over, want we zullen onze uiterste best doen om alle partijen rond de tafel te krijgen”, luidde haar tweet enigszins verbouwereerd.

Goed zo !
niet-dringende brandweerinterventies

Is er kans op onweer, veel regen of gaat het hard waaien? Dan wordt er een nummer geactiveerd dat je kan bellen voor niet-dringende interventies van de brandweer. Hiermee wordt het noodnummer 112 ontlast. Welk nummer kan je bellen voor niet-dringende brandweerinterventies?

Goed zo !
sporenelement

We zoeken een zogenaamd sporenelement. Dit wil zeggen dat we er dagelijks een minimale hoeveelheid van nodig hebben, maar dat grote hoeveelheden erg nadelige gevolgen kunnen hebben. Het element heeft de bijzondere eigenschap dat het licht kan omzetten in elektriciteit. Hoe meer licht er is, hoe beter het de elektriciteit geleidt. Het element staat in de tabel van Mendelejev net onder zwavel, waardoor het zeer gelijkaardige kenmerken heeft. Wat is de naam van dit element, waarvan het symbool ook met een S begint?

Goed zo !
koninkrijk waarover Elza regeert

De films Frozen (uit 2013) en Frozen II (uit 2019) waren een gigantisch kassucces voor Walt Disney. Als u kinderen heeft die in dit millennium geboren zijn of u bent zelf een grote fan, kent u ongetwijfeld de naam van het koninkrijk waarover Elza regeert. Dat kan u neerpennen als antwoord op deze vraag.

Goed zo !