encyclopedie op CD-rom

Tegenwoordig gebruiken wij Wikipedia als bron voor vele quizvragen, maar toen de dieren nog spraken en internet nog in zijn kinderschoenen stond, was er een andere veelgebruikte bron. Het gaat om deze encyclopedie die van 1993 tot 2009, aanvankelijk op CD-rom, door Microsoft op de markt werd gebracht. Hoe heette die digitale encyclopedie?

Goed zo !


klassieke nulpunt in graden Celcius
© EllieBellie25

Volgens de wetenschap kan het nooit heet genoeg zijn, maar op hoe koud het kan zijn, staat blijkbaar wel een grens. Die grens heet het absolute nulpunt, de koudst mogelijke temperatuur. Of in wetenschappelijke termen: de ondergrens van de thermodynamische temperatuur waarbij de enthalpie en de entropie van een gas hun minimale waarden bereiken. Ondertussen leren de quantummechanica en enkele experimenten ons dat die klassieke ondergrens met een korrel zout te nemen is. Toch vernemen wij van u graag het klassieke nulpunt in graden Celcius.

Goed zo !


meest succesvolle hockeyploeg

Hoewel onze mannelijke Belgische hockeyploeg regerend olympisch kampioen is, is onze nationale hockeycompetitie relatief onbekend. Nochtans spelen er de laatste jaren heel wat van onze internationals in de eigen competitie. We zoeken de naam van de meest succesvolle club van de laatste jaren. In de laatste 8 jaar won die 5 keer de landstitel. Het gaat om een club uit Brasschaat die is opgericht in 1946 en als bekendste spelers Felix Denayer en Simon Gougnard heeft. Wat is de naam van deze club?

Goed zo !


Britse komische serie

We zoeken een Britse komische serie die geproduceerd werd tussen 1972 en 1985. De serie speelt zich af op de afdeling dames- en herenkleding van het fictieve Londense warenhuis Grace Brothers. Ze steekt op subtiele wijze de draak met de Britse klassenmaatschappij. Graag de Engelse titel.

Goed zo !

pikante Spaanse vissoep
© TeRe. B

Deze authentieke Spaanse vissoep wordt gemaakt met verschillende stukken witte vis, pijlinktvis, en schaal- en schelpdieren. Wat is de naam van deze pikante Spaanse tegenhanger van de Franse bouillabaise?

Goed zo !

Quizvraag Ontdekkingsreizigers 8801

Deze Engelsman is vooral bekend omdat hij in de zeventiende eeuw in dienst van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie zonder succes zocht naar de noordelijke passage naar Oost-Indië. In 1609 zette hij daarbij per vergissing voet op Noord-Amerikaanse bodem en ontdekte hij een, naar eigen zeggen, vruchtbaar land, rijk aan vis en bont. Hij gaf zijn naam dan ook aan één van de grote rivieren in het oosten van de Verenigde Staten en Canada. Wat is zijn naam?

Goed zo !


We zoeken een theatergezelschap dat in 2008 werd opgericht door onder meer Stef Aerts, Marie Vinck, en Bart Hollanders. In 2021 en 2022 trokken ze het land door met de productie ‘Sheep Song’ een tragedie waarin de mens het steeds moeilijk heeft om om te gaan met verandering. Eerder maakten ze ook nog JR en waagden ze zich aan opera met de bewerking van ‘Les pêcheurs des perles’ van Bizet. Hoe heet dit theatergezelschap?

Goed zo !


Quizvraag Films 8803

Hamburg in de jaren ‘70. De seriemoordenaar Fritz Honka boezemt angst in bij de inwoners van de grootstad. Hij vermoordt vier prostituees wier lichaam hij in verminkte staat achterlaat. Deze film uit 2019, geregisseerd door Fatih Akin, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Heinz Strunk,op zijn beurt gebaseerd op waargebeurde feiten. Naam graag van deze Frans-Duitse inzending die naast de Gouden Beer greep tijdens het internationaal filmfestival van Berlijn.

Goed zo !