Quizvragen mythologie

97 resultaten

Quizvraag Mythologie 3873

In de Griekse mythologie was er nog iemand die last had van een draad! In het verhaal van Ariadne en Theseus was er sprake van een labyrint dat door een wreed monster werd bewaakt. Hieruit kon niemand ontsnappen behalve dan Theseus met behulp van de Draad van Ariadne. Welk monster dat half mens, half stier was en die in het labyrint huisde werd gedwarsboomd door deze draad?

Goed zo !
Quizvraag Godin 3872

Bij mythologie denken we misschien spontaan aan de Griekse en Romeinse goden maar ook bij onze noorderburen in Scandinavië is er een rijke mythologische erfenis terug te vinden. Weten jullie de naam van de Noorse godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust?

Goed zo !

We zoeken de naam van de Griekse godin van de dageraad. Ze was de dochter van de titanen van het licht, Hyperion en Theia, en de zus van zonnegod Helios en maangodin Selene.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 3423

Naast de 7 Harry Potter boeken bedacht JK Rowling nog een boekje “Fabeldieren en waar ze te vinden”. Een van de fabeldieren is een van oorsprong legendarisch wezen uit de Japanse mythologie. Hij leeft in ondiepe vijvers en heeft in de kruin van zijn hoofd een holte waarin hij water bewaart. Uit deze holte puurt hij zijn kracht, maar het is ook zijn zwakke plek. Als de holte leegloopt of uitdroogt, verliest hij zijn kracht en kan hij zelfs sterven. Naam graag van het mythologisch wezen.

Goed zo !
Quizvraag Goden Noorse goden 3066

We zoeken de naam van de strijdgodinnen uit de Noordse mythologie. Deze diensters of dochters van Odin werden oorspronkelijk afgebeeld als grimmige heksen die op de rug van hellehonden gevallen krijgers meenamen naar het Walhalla. Later werden ze vaak afgebeeld als mooie maagden op gevleugelde paarden. Naam graag van deze dames, tevens de titel van een opera van Richard Wagner.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2946

We zijn op zoek naar een figuur uit de Noorse mythologie en het is niet Thor. De figuur die wij zoeken was de god van chaos en leugens en veranderde vaak van gedaante. Hoe heet deze onruststoker?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2717

wat is de naam van deze monsterlijke chtonische figuur uit de Griekse mythologie? Ze is de dochter van Phorcys en Ceto en is de bekendste van de drie Gorgonen.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2713

We zoeken een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon van de Trojaanse koning Priamos en diens gemalin Hekabe. Hij was het, die de held Achilles door een pijlschot in zijn kwetsbare hiel van het leven beroofde. Wie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2646

Hercules, voor sommigen een ware kinderheld, voor anderen een mythologische figuur. Hij staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12e werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. Maar wat is de naam van deze hond die jullie hier tevens op de foto zien?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2591

Wat is de naam van deze figuur uit de Griekse mythologie? Het is een schepsel met de kop en de staart van een stier maar het lichaam van een man.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2055

Welke mythologische figuur veranderde alles wat hij aanraakte in goud?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 2035

Welk figuur uit de Griekse mythologie gaf het vuur aan de mens? Hij stal het vuur uit hybris bij de Olympische goden en schonk het aan de mensen.

Goed zo !
Quizvraag Schilderij Goden 1896

Griekse mythologie: in de tijd dat de duiven nog te voet gingen hield koning Minos op Kreta twee gasten gevangen: Daedalos en zijn zoon. De goden mogen weten om welke reden dat was. Feit is dat ze ontsnapten, of toch ongeveer. Hoe heet de zoon van Daedalos? Op de foto zie je een schilderij van Pieter Breughel de Oudere waarop hij staat afgebeeld.

Goed zo !
Quizvraag Goden Griekse goden 1818

Deze Griekse godin was de dochter van Kronos en Rhea, en dus een zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia. Ze was de godin van de landbouw en de gewassen en van burgerlijke orde, wet en huwelijk. Hoe heet deze Griekse godin?

Goed zo !

We zoeken de naam van een Griekse held die de zoon van de Argonaut Telamon, koning van Salamis, was. Hij was een van de liefdes van Helena. Hierdoor streed hij mee in de Trojaanse Oorlog, zoals die beschreven staat in de Ilias van Homerus. In de Ilias wordt hij beschreven als enorm van postuur; hij steekt letterlijk met kop en schouders boven de rest uit. We zoeken dus de naam van deze Griekse held.

Goed zo !