Quizvraag Mythologie 4374

Ik ben op zoek naar een figuur uit de Griekse mythologie die door Zeus veroordeeld werd tot een eeuwigdurende marteling: hij moest tot zijn kin in een poel water staan, maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog, zonk het water weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, maar tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had, stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Wat was zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Quizette december 2018

Quizvraag Mythologie 4331

Wat is de naam van de Azteekse slangengod van de wind, wijsheid en het leven en was één van de weinige belangrijke Azteekse goden aan wie geen mensen werd geofferd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: Quizette december 2018

Quizvraag Mythologie 3910

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Mythologie 3906

Welke heilige (god) was de legendarische uitvinder van de fluit? Hij is in de Griekse mythologie de god van het vee en het dierlijk instinct.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Mythologie 3873

In de Griekse mythologie was er nog iemand die last had van een draad! In het verhaal van Ariadne en Theseus was er sprake van een labyrint dat door een wreed monster werd bewaakt. Hieruit kon niemand ontsnappen behalve dan Theseus met behulp van de Draad van Ariadne. Welk monster dat half mens, half stier was en die in het labyrint huisde werd gedwarsboomd door deze draad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2018

Quizvraag Mythologie 3872

Bij mythologie denken we misschien spontaan aan de Griekse en Romeinse goden maar ook bij onze noorderburen in Scandinavië is er een rijke mythologische erfenis terug te vinden. Weten jullie de naam van de Noorse godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2018

Quizvraag Mythologie 3674
Grotere afbeelding

We zoeken de naam van de Griekse godin van de dageraad. Ze was de dochter van de titanen van het licht, Hyperion en Theia, en de zus van zonnegod Helios en maangodin Selene.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2018

Quizvraag Mythologie 3423

Naast de 7 Harry Potter boeken bedacht JK Rowling nog een boekje “Fabeldieren en waar ze te vinden”. Een van de fabeldieren is een van oorsprong legendarisch wezen uit de Japanse mythologie. Hij leeft in ondiepe vijvers en heeft in de kruin van zijn hoofd een holte waarin hij water bewaart. Uit deze holte puurt hij zijn kracht, maar het is ook zijn zwakke plek. Als de holte leegloopt of uitdroogt, verliest hij zijn kracht en kan hij zelfs sterven. Naam graag van het mythologisch wezen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Mythologie 3066

We zoeken de naam van de strijdgodinnen uit de Noordse mythologie. Deze diensters of dochters van Odin werden oorspronkelijk afgebeeld als grimmige heksen die op de rug van hellehonden gevallen krijgers meenamen naar het Walhalla. Later werden ze vaak afgebeeld als mooie maagden op gevleugelde paarden. Naam graag van deze dames, tevens de titel van een opera van Richard Wagner.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2015

Quizvraag Mythologie 2946

We zijn op zoek naar een figuur uit de Noorse mythologie en het is niet Thor. De figuur die wij zoeken was de god van chaos en leugens en veranderde vaak van gedaante. Hoe heet deze onruststoker?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Rozequiz zomereditie 2017

Quizvraag Mythologie 2717

wat is de naam van deze monsterlijke chtonische figuur uit de Griekse mythologie? Ze is de dochter van Phorcys en Ceto en is de bekendste van de drie Gorgonen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Quizvraag Mythologie 2713

We zoeken een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een zoon van de Trojaanse koning Priamos en diens gemalin Hekabe. Hij was het, die de held Achilles door een pijlschot in zijn kwetsbare hiel van het leven beroofde. Wie zoeken we?

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Mythologie 2646

Hercules, voor sommigen een ware kinderheld, voor anderen een mythologische figuur. Hij staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12e werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. Maar wat is de naam van deze hond die jullie hier tevens op de foto zien?

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz der gekroonde tafelen 2016