Quizvragen mythologie

97 resultaten

Quizvraag Mythologie 5532

Aan de ingang van de onderwereld zit..., de machtige waakhond. Zijn taak is het om de levenden dreigend op een afstand te houden, en de doden te beletten te ontsnappen. Hij is geboren uit de vereniging van de monsters Typhon-Seth en Echidra. Hij heeft drie koppen en zijn staart is een slang. Ook op zijn rug wemelt het van de slangenkoppen. Hij is de dood in de gedaante van de hond met de vurige ogen, die de lijken verblindt; een feilloze en strenge ordebewaker. Welk mythisch wezen zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Goden 5316

We zoeken de vijfletterige Germaanse naam van de moeder van Thor, de aardgodin die verwant is aan Gaia. Haar Noorse naam is Jörd.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5294
© CristianChirita

Zeus, Hera en Posseidon zijn maar enkele van de vele goden van de griekse mythologie. Hier zoeken we een wispelturige godin die in het bijzonder het onverwachte en het onverhoopte in het menselijk bestaan belichaamt. Ze werd vaak afgebeeld met vleugels en ze draagt gewoonlijk in haar rechterhand een roer (want zij geeft een richting aan het menselijk bestaan), aan haar voeten ligt een wereldbol en een zonnerad terwijl zij met de linkerarm de cornucopia (hoorn des overvloeds) vasthoudt. Deze symbolen die haar grote macht, haar grote mildheid en haar grote onstandvastigheid moeten aanduiden. Welke godin zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Griekenland 5257

Voor deze vraag zoeken we een dier dat in de Griekse mythologie op Kreta leefde. Volgens sommigen gaat het om een dier dat Europa had geroofd, maar volgens anderen gaat het om een dier dat Poseidon vanuit zee aan koning Minos had gegeven. Minos had beloofd deze aan Poseidon te offeren, maar dit had hij geweigerd toen hij zag hoe mooi het dier was. Daarom had Poseidon het dier krankzinnig gemaakt. Welk dier uit de Griekse mythologie zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 5167

Volgens de Griekse mythologie maakte de god van het vuur, Hephaistos, in zijn werkplaats de eerste vrouw. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken. Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Wie was in de Griekse mythologie de evenknie van de Bijbelse Eva?

Goed zo !
Quizvraag Goden 4910

Nu we ’t toch over beestjes hebben, ook deze zijn rood-zwart. En uiteraard kent u hun naam. Dus die vragen we niet. Maar die naam stamt nog uit de tijd dat de Germanen in Europa gekerstend werden. De bestaande Germaanse naam werd dan ook verchristelijkt: tot lieveheersbeestje in het Nederlands en Frans, en tot het vrouwelijke equivalent in het Duits en in het Engels (ladybug of ladybird). Die laatste naam, “ladybird”, mag dan misschien wel wat vreemd overkomen – het beest is namelijk geen vogel - maar de Germaanse herkomst verwees daar wél naar: een ‘fugle’ van de Noorse godin van de vruchtbaarheid en liefde. Haar strijdwagen werd dan wel voortgetrokken door boskatten, maar bij welke godin ligt de herkomst van wat West-Vlamingen dan weer als een pim-pam-poentje kennen?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4842

Dat de Griekse oppergod Zeus veel toegang had tot de vrouwtjes, is een understatement. Gelukkig was er in die tijd nog geen Twitter, of de hashtag #metoo had de god van zijn Olympos doen vallen. Nu, hij had ook wel zijn trucjes om de vrouwtjes het zwijgen op te leggen, lang voor er advocaten konden ingeschakeld worden om zwijggeld te betalen. Zo ook met deze dochter van de riviergod Inachus. Zeus bedekte de wereld met een dikke laag wolken om te beletten dat zijn gemalin Hera zou merken dat hij deze schoonheid aan het verleiden was. Toen ze de wolken uit mekaar begon te drijven, veranderde hij haar in een zilverkleurige koe. “I did not have sex with this cow!”, zou hij geroepen hebben. Maar dan in het oud-Grieks. Hera was ook niet van gisteren en vroeg de koe als geschenk. Vervolgens gaf ze deze in bewaring aan de honderdogige Argus, die haar met argusogen in de gaten hield. Zeus zond Hermes, die Argus doodde en de koe bevrijdde, Hera plaatste de ogen van de dode Argus in een pauwenstaart en stuurde horzels af op ons koetje. Die bleef, zwiepend met haar staart, de wereld rondzwerven, werd terug mens gemaakt door Zeus en uit haar nageslacht kwam uiteindelijk wel Heracles voort. Enfin, daarmee snapt u meteen al de helft beter hoe de wereld in mekaar steekt. En dan hebben we het nog niet gehad over de zee die naar haar genoemd is. Wie was zij?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4825

Geef de naam van het Fabeldier dat u op het wapenschild ziet. Het dier komt oorspronkelijk uit de mythologie van de Scythen en het Oude Griekenland en is onder andere een ‘kruising’ tussen een leeuw en een adelaar. Zo staat dit dier symbool voor de heerschappij over aarde en lucht, of nog: goddelijke macht; een bewaker van het goddelijke.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4815
© Nicolas Poussin

We blijven nog even bij de Grieken, onder het motto “Wie roept die vindt” Althans… dat dacht deze zeer knappe jongeman uit de Griekse mythologie, die gelokt werd door de weergalm van zijn eigen stemgeluid. Zijn geroep werd namelijk herhaald door een nimf die vervloekt was door Hera, echtgenote van Zeus. De vloek hield in dat het meisje geen eigen woorden of zinnen kon produceren, maar enkel nog maar de laatste woorden van iemand mocht herhalen. Hoe heet deze nimf die we – tezamen met de knappe jongeling – terugvinden in de Metamorphosen van Ovidius?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4711

9A. Deze onfortuinlijke figuur uit de Griekse mythologie is bekend omdat hij nogal een boontje had voor zichzelf. Zo stierf de jongeman omdat hij zijn reflectie zo gebiologeerd adoreerde en vergat te eten, slapen, … enzoverder. Hoe heet deze figuur?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4619

Vader en moeder zult gij eren.

In de Griekse mythologie was er een figuur die het eren van zijn moeder wel erg serieus opnam. In een tragedie van Sophocles trouwde hij immers met zijn moeder Jocaste. In het eren van zijn vader was hij iets minder ijverig: hij vermoordde zijn vader koning Laios. U had al door dat het om Oedipus ging. De naam van Oedipus leeft onder meer voort in het oedipuscomplex, een centraal begrip uit de psychoanalyse: de onbewuste seksuele drift die een jongen – volgens Sigmund Freud - heeft jegens zijn moeder en het daarbij behorend verlangen zijn vader uit jaloezie te vermoorden. Dit complex heeft ook een vrouwelijke tegenhanger: volgens Freud is een meisje oorspronkelijk ook aan haar moeder gebonden. Als ze echter ontdekt dat ze geen penis heeft, wordt ze boos op haar moeder en houdt haar daarvoor verantwoordelijk. Ze richt dan haar aanhankelijkheid op haar vader en fantaseert erover zwanger van hem te worden. Deze controversiële theorie werd door Jung genoemd naar een andere figuur uit de Griekse mythologie. Hoe heet deze figuur met dezelfde naam als een personage uit de Marvel Comics reeks?

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 4374

Ik ben op zoek naar een figuur uit de Griekse mythologie die door Zeus veroordeeld werd tot een eeuwigdurende marteling: hij moest tot zijn kin in een poel water staan, maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog, zonk het water weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, maar tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had, stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Wat was zijn naam?

Goed zo !
Quizvraag Goden Slangen 4331

Wat is de naam van de Azteekse slangengod van de wind, wijsheid en het leven en was één van de weinige belangrijke Azteekse goden aan wie geen mensen werd geofferd?

Goed zo !
Quizvraag Goden Noorse goden 3910

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Goed zo !
Quizvraag Goden 3906

Welke heilige (god) was de legendarische uitvinder van de fluit? Hij is in de Griekse mythologie de god van het vee en het dierlijk instinct.

Goed zo !