Moeilijke quizvragen mythologie

12 Moeilijke quizvragen over Mythologie

Griekse Godin van de wraak

We zijn op zoek naar de Griekse Godin van de wraak maar ook van de gelijkheid. Ook bij de Romeinen werd haar naam overgenomen en behouden. Op afbeeldingen draagt ze een zwaard en een weegschaal. Haar naam is ook een zelfstandig naamwoord in het Engels dat vertaald wordt als “vergelding”.

Goed zo !


Quizvraag Mythologie 5532

Aan de ingang van de onderwereld zit..., de machtige waakhond. Zijn taak is het om de levenden dreigend op een afstand te houden, en de doden te beletten te ontsnappen. Hij is geboren uit de vereniging van de monsters Typhon-Seth en Echidra. Hij heeft drie koppen en zijn staart is een slang. Ook op zijn rug wemelt het van de slangenkoppen. Hij is de dood in de gedaante van de hond met de vurige ogen, die de lijken verblindt; een feilloze en strenge ordebewaker. Welk mythisch wezen zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Mythologie 5167

Volgens de Griekse mythologie maakte de god van het vuur, Hephaistos, in zijn werkplaats de eerste vrouw. Aanvankelijk was het een metalen beeld, maar het was zo mooi dat Zeus besloot het leven te schenken. Toen gaven alle goden haar op hun beurt een geschenk: schoonheid, kracht, slimheid, handigheid, overredingskracht. Hera gaf haar de nieuwsgierigheid die haar geen moment met rust zou laten. Wie was in de Griekse mythologie de evenknie van de Bijbelse Eva?

Goed zo !

Quizvraag Mythologie 4815
© Nicolas Poussin

We blijven nog even bij de Grieken, onder het motto “Wie roept die vindt” Althans… dat dacht deze zeer knappe jongeman uit de Griekse mythologie, die gelokt werd door de weergalm van zijn eigen stemgeluid. Zijn geroep werd namelijk herhaald door een nimf die vervloekt was door Hera, echtgenote van Zeus. De vloek hield in dat het meisje geen eigen woorden of zinnen kon produceren, maar enkel nog maar de laatste woorden van iemand mocht herhalen. Hoe heet deze nimf die we – tezamen met de knappe jongeling – terugvinden in de Metamorphosen van Ovidius?

Goed zo !

Quizvraag Goden Noorse goden 3910

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Goed zo !


Quizvraag Mythologie 2646

Hercules, voor sommigen een ware kinderheld, voor anderen een mythologische figuur. Hij staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12e werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. Maar wat is de naam van deze hond die jullie hier tevens op de foto zien?

Goed zo !

Met welke God trad de vrouwelijke priesteres van het Orakel van Delfi in rechtstreeks contact?

Goed zo !


Hoe heet de drank voor de Griekse goden?

Goed zo !

Quizvraag Goden Noorse goden 1429

Wie is de god van donder en oorlog in de Noorse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Goed zo !


Quizvraag Mythologie 1428

Hoe heette het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie?

Goed zo !