Quizvragen geschiedenis

514 resultaten

Quizvraag Geschiedenis 6441

Deze man (70 - 8 v.Chr.) was een beroemd Romeins staatsman van Etruskische afkomst. Hij diende onder keizer Augustus als zijn vervanger bij diens buitenlandse reizen en als een soort minister van Binnenlandse Zaken. Hij had een riante villa met park op de Esquilinus, één van de zeven heuvels van Rome. Vanaf 37 v.Chr. bracht hij er regelmatig de grootste dichters van zijn tijd bijeen: Vergilius, Propertius en Horatius behoorden tot zijn literaire kring, de laatste werd zelfs zijn boezemvriend. Wie was deze beschermer en sponsor van kunstenaars?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6395

Hij wordt beschouwd als de laatste belangrijke vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven en schilderde veelal religieuze  werken. Zijn creaties munten vooral uit in het kleurgebruik en uitgewogen  composities. Hij wordt beschouwd als de eerste grote schilder van de  Antwerpse School . In het begin leunde hij nog dicht aan bij de  Vlaamse Primitieven , maar later vertoonden zijn werken toch trekjes van de renaissancestijl. Op de Handschoenmarkt staat een waterput waarvan hij het smeedwerk maakte dat de legende van Silvius Brabo en Druon Antigoon uitbeeldt. Aan de Amerikalei vind je zijn standbeeld en in Antwerpen dragen het oudste café (vlakbij het Conscienceplein) en 4 straten trouwens zijn naam: 2 leien, 1 straat en 1 doorgang. Hoe heet deze Zuid- Nederlandse schilder en siersmeedkunstenaar?

Goed zo !
Quizvraag Amerika 6356

In welk jaar werden de Verenigde Staten van Amerika onafhankelijk?

A. 1492 B. 1776 C. 1836

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 1 6350

Tijdens wereldoorlog 1 vond er op dit schiereiland in het Ottomaanse rijk, een hevige veldslag plats. Een gezamenlijke Britse en Franse operatie werd opgezet om de Ottomaanse stad Constantinopel te veroveren, om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. Het was ook de eerste operatie in wereldoorlog 1, voor de naar Europa gestuurde Australische en Nieuw-Zeelandse Army Corps 3. Wat is de naam van dit schiereiland waar de Australische Regisseur Peter Weir een gelijknamige film maakt in 1981?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6341

De persoon die we zoeken is bekend over de hele wereld, maar niet onder zijn eigen naam. Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili wer geboren in Gori, Geörgië in 1878. Hij overleed in Kunstevo, in de voormalige Sovjet Unie, in 1953. Onder welke naarm is hij bekend over de ganse wereld?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6334

Hier ziet u een van de bekendste indianenleiders ooit. Hij werd geboren in Arizona en overleed in Oklahoma. Hij was het laatste opperhoofd van de Apaches. Graag de naam van deze laatste Apachen hoofdman.

Goed zo !

Hier ziet u een kaart van Tsjecho-Slowakije zoals het was in 1938, met daarop de aangrenzende landen zoals Duitsland, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Langs de Duitse en Oostenrijkse grens ziet u een licht paars gekleurd gebied. In dit gebied leefden in 1938 ongeveer 3 miljoen Duitssprekende Tsjechen, en na de Anshluss in 1938 door Nazi-Duitsland, liet HItler zijn oog vallen voor dit gebied. Graag de naam van dit gebied.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 6201

Utah, Omaha, Gold en Juno waren vier van de vijf 'beaches' waar de landing in Normandië zich voltrok. We vernemen van u graag de naam van het vijfde strand, het meest oostelijke van de landingsstranden. Het was aan de Britten om hier met infanterie en pantsertuig aan wal te gaan.

Goed zo !
Quizvraag Zuid-Amerika 6192

We zoeken de naam van de plaats in Guyana, in het noorden van Zuid-Amerika, waar dominee en sekteleider Tim Jones met zijn sekte People’s Temple tot een collectieve zelfmoord opriep op 18 november 1978. Meer dan 900 mensen stierven daar die dag. Waar vond deze massazelfmoord plaats?

Goed zo !
Quizvraag Titanic 6184

In deze stad in het Verenigd Koninkrijk werd in 1909 op de scheepswerf Harland and Wolff begonnen aan de bouw van het luxeschip Titanic. Welke stad?

Goed zo !
Quizvraag Keizers 6140

Deze Romeinse keizer, geboren als Octavianus, kwam aan de macht in 27 voor Christus. Toen begon de zogenaamde Pax Romana, een periode van relatieve vrede in het Romeinse Rijk, na een reeks van burgeroorlogen. Hij vormde de Romeinse Republiek om in een Romeins Keizerrijk en was zelf de eerste princeps (keizer) van Rome. Onder welke naam staat hij als keizer bekend?

Goed zo !
Quizvraag NAZI Wereldoorlog 2 6134

Deze voormalige Duitse architect en stedenbouwkundige was tijdens de naziheerschappij over Duitsland rijksarchitect. Door zijn vriendschap met Adolf Hitler en zijn ministerschap gold hij als een van de machtigste mannen van het Derde Rijk. Na de oorlog werd hij in Neurenbergveroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, omdat hij zogezegd keine Ahnung van de Jodenvervolging en de vernietigingskampen.

Goed zo !
Quizvraag Wereldoorlog 2 6133
© Jan Zweerts

De EGKS was belangrijk voor de heropbouw van Europa na de 2de Wereldoorlog. Waarvoor staat de afkorting?

Goed zo !
Quizvraag Geschiedenis 6106

In 1968 brak vanuit een studentenopstand een algemene staking uit over heel Frankrijk, de Parijse studentenrevolte genaamd. Ook in andere landen waren er grootschalige protesten. Al snel namen de gebeurtenissen bijna revolutionaire vormen aan, tot het protest uiteindelijk uitstierf na onderdrukking door de overheid. De manifestaties waren uniek omdat ze niet uitgingen van een bepaalde bevolkingsgroep, maar omdat ze etniciteit, cultuur, klasse en leeftijd overstegen. Maar in welke maand brak deze revolutie uit?

Goed zo !
Quizvraag Wapens 6089
© Paul Hermans

Een historische vraag: Wapenkunde. We zoeken een wapen dat de Vlamingen tijdelijk gered heeft tijdens de Guldensporenslag. Het is een stok met een ijzeren pin waar zowel mee gestoken als geslagen kon worden. Welk wapen?

Goed zo !