Quizvragen geneeskunde en lichaam

156 resultaten

Quizvraag Ziektes 1941

Hoe heet een neurologische stoornis die gekenmerkt wordt door uitgebreide, matige tot soms ernstige tics?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 1940

Als je er als man geen meer kan krijgen, is er iets mis. Gelukkig bestaan er oplossingen voor. Pilletjes bijvoorbeeld, van die blauwe (hebben we ook maar van horen zeggen). Het tegenovergestelde is echter ook niet goed. Duurt het langer dan zes uur, dan kunnen bepaalde onderdelen zelfs voorgoed afsterven. Wat is de wetenschappelijke term voor het hebben van een zeer langdurige erectie?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1895

Welk onderdeel van de hersenen speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en het regelen van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: zoals eten, vechten, vluchten en –euhm- paren?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 1878

Deze zeldzame, autosomale dominante verouderingsziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het LMNA-gen. De ziekte is zeer zeldzaam en treft naar schatting 1 op de 4 miljoen geboren kinderen. Welk woord komt uit het Grieks en betekent: "sneller oud worden"?

Goed zo !
Quizvraag Afkortingen 1877

Wat is de afkorting van het Frans bedrijf dat omstreden borstimplantaten produceerde en ten onder ging in 2011?

Goed zo !
Quizvraag Japan 1844

Hoe noemt men in een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; de vijfde basissmaak naast zout, zoet, zuur en bitter?

Goed zo !
Quizvraag Uitvinders Nobelprijs 1782

Welke Amerikaanse moleculaire bioloog ontving in 1962 samen met zijn collega's Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde met hun ontdekking van de DNA-structuur uit 1953?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1775

Wat is de naam van de eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven? De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts, die omstreeks 400 v.Chr. zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen.

Goed zo !
Quizvraag Virus Ziektes Muggen 1749

Wat is de naam van het virus dat voornamelijk wordt overgebracht door vrouwelijke steekmuggen? Het virus is over het algemeen een milde aandoening waar geen behandeling voor is. Er zijn echter aanwijzingen dat besmetting met het virus ernstige gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, met name voor de foetus. Op 1 februari 2016 riep de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak uit tot een internationale noodsituatie.

Goed zo !
Quizvraag Oren 1747

We zoeken een ziekte waarbij de persoon vaak duizelig is, gepaard met hevige misselijkheid en braken, de patiënt voelt zich doodziek en is nauwelijks in staat om iets anders te doen dan met gesloten ogen, stil in bed te liggen en te wachten tot de aanval overgaat. Dit komt door een lekkage in het binnenoor, waardoor de vloeistoffen endolymfe en perilymfe in contact komen met elkaar. Hoe heet deze ziekte?

Goed zo !

De tuba auditiva verbindt de farynx met het middenoor. De wanden van deze slappe buis liggen tegen elkaar aan. Bij slikken en geeuwen gaat de buis even open, hierdoor wordt er lucht aan- of afgevoerd. Zo houdt het orgaan de luchtdruk aan weerskanten van het trommelvlies gelijk. Hoe heet deze verbinding?

Goed zo !
Quizvraag Syndroom Ziektes 1716

Wat is het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling of gevangenname? Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 1708

Hoe heet een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van de huid, de nagels en het haar, samen ‘huidziektes’ genoemd?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 1537

Antrax is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus Anthracis. De ziekte is bij mensen en dieren al héél lang bekend en was zelf een van de eerste ziekten waarvan werd aangetoond dat ze werd veroorzaakt door een bacterie. Maar onder welke naam kennen wij antrax nog?

Goed zo !
Quizvraag Ziektes Latijn 1453

Van welke besmettelijke ziekte is de naam afgeleid van het Latijns voor slechte lucht?

Goed zo !