Eddy Merckx is volgens de kenners de meest complete en beste renner aller tijden. 7 x Milaan San Remo, 5 x de Ronde van Frankrijk, 1 x de Ronde van Spanje, 3 keer wereldkampioen bij de profs ... Voor deze prestaties werd Eddy Merckx in 1996 door koning Albert 2 in de adelstand verheven. Welke adellijke titel kreeg Merckx hiervoor?

Goed zo !

Quizvraag Wereldoorlog 2 NAZI 5841

De man die op de foto ziet, werd geboren in Berlijn in 1891. Hij werd onder Hitler bevelhebber van de Duitse U-boten, en kreeg in 1943 de leiding over de ganse Duitse marine. Na de zelfmoord van Hitler in april 1945, werd hij diens plaatsvervanger en tekende op 9 mei de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse Rijk. Wat is de naam van deze man?

Goed zo !


In welke Belgische stad is deze foto genomen?

Goed zo !

Quizvraag Fauna 5843
© Snakecollector

Deze vogelspin of ook wel tarantula genoemd, is de grootste in haar soort. Haar lichaam kan tot 12 centimeter lang worden en met uitgestrekte poten tot een totaal van 30 centimeter. Graag de héél toepasselijke naam van dit schepsel.

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 5847

Met een cocktail kan je eindeloos variëren met kleuren en smaken. Tegenwoordig wordt er ook vaak gewerkt zonder alcohol. Hoe noemt met een cocktail zonder alcohol? De naam betekend letterlijk "nepcocktail".

Goed zo !

Quizvraag Australië Eilanden 5848

Dit eiland telt ongeveer 520.000 inwoners, heeft een oppervlakte van 68.000 vierkante kilometer, en wordt van Australië gescheiden door de zeestraat "Bass". We geven u ook nog mee dat de hoofdstad Hobart is. Graag de naam van dit eiland.

Goed zo !


Quizvraag Rampen 5849

In het Henegouws dorpje Gellingen vond er enkele jaren geleden op 30 juli een enorme gasexplosie plaats. Toen een grafmachine op een industrieterrein tijdens werken een leiding raakte van netbeheerder Fluxis. Er vielen 24 doden en nog 132 werden zwaar gewond. In welk jaar gebeurde deze ramp?

Goed zo !


Quizvraag Stripfiguren Suske en Wiske 5850

In de verhalen van Suske en Wiske komt dit personage in het album 'De Texasrakker' uit 1959 voor de eerste keer voor. Hij is een opdringerigere verkoper van stofzuigers en soms ook sterke drank. Wat is de volledige naam van dit heerschap?

Goed zo !


Quizvraag Astronomie 5851
© Blueshade

Op 21 juni en op 21 december kennen wij de grote zonnewendes, dan beginnen de dagen terug te lengen of te korten. Op 21 maart, en op 21 september staat de zon pal boven de evenaar, en zijn de dagen en nachten juist even lang. Wat is de naam in de astronomie van deze twee ook merkwaardige zonnestanden?

Goed zo !


Quizvraag Bijbel 5852

In Samuël 17: 31-54 wordt op levendige wijze verteld, hoe Goliat tussen beide legers stond om iemand uit het Israëlische leger uit te dagen voor een tweekamp, in plaats van een groot gevecht. Op de 4de dag nam de herdersjongen David de uitdaging aan, en versloeg de reus Goliat door met zijn slinger een steen tegen het hoofd van deze te gooien. Van welk zeevarend volk, gevestigd op de kuststroken in het zuiden van Kanaän en in de Hebreeuwse bijbel ook vaak genoemd als tegenstanders van de Israëlieten, kwam de reus Goliat?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 5853

Het mosselseizoen begint alsmaar vroeger, want de tijd dat mosselen moesten gegeten worden in de maanden waarin een R voorkomt, is al lang vergeten. De mosselen zijn ingedeeld in 5 categorieën, naargelang hoeveel stuks dat in 1 kilogram gaan. De kleinste soort zijn de "Extras", dan volgende de "Supers", de "Imperials" en de "Jumbo's". Er is nog 1 categorie groter, hoe worden deze genoemd?

Goed zo !

Quizvraag Griekenland 5854

Op 24 juli 2018 werd heel Europa opgeschrikt van de afschuwelijke beelden die we in de journaals te zien kregen van een klein toeristisch dorpje in Griekenland. Een bosbrand, hoogst waarschijnlijk aangestoken, veegde op enkele minuten tijd een gans dorp van de kaart. Er vielen tientallen doden, waaronder 1 Belg. Graag de naam van dit dorp.

Goed zo !


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 5855

Er zijn uitzonderingen, maar in normale omstandigheden telt het menselijk skelet 206 beenderen, of beetjes zoals u wilt. Er zijn uitzonderingen, want er zijn mensen die bij voorbeeld een ruggenwervel meer of minder hebben. Al deze beenderen zijn met elkaar verbonden, behalve 1. Het welke?

Goed zo !