Quizvraag Literatuur 5799

In welk sprookje, uit de sprookjes van "Moeder de gans", speelt de Markies van Carabas een hoofdrol?

Goed zo !

Quizvraag  5800

Van welk woord zijn hier de medeklinkers weggelaten?

Goed zo !

Quizvraag Honden 5801
© Steffen Heinz

Voor de meeste baasjes en hun hond is het een vorm van ontspanning, maar er bestaan ook kampioenschappen van. De hond moet in zo'n kort mogelijke tijd een parcours afleggen met hindernissen. Wat is de Engelse benaming van deze hondensport?

Goed zo !


Dankzij Donald Trump is deze reporter vrijwel wekelijks te zien in het journaal van 1. Ook was hij ooit hoofdredacteur van het journaal. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Quizvraag Nederland 5803
© Raimond Spekking

Nederland bezit een wereldwonder van de moderne tijd.

Na de zware overstromingen van 1953 in België en Nederland, begonnen de Nederlanders met het bouwen van een reeks immense dijken. Deze ongelooflijke prestatie van de mens tegen de natuur werd uitgeroepen tot een wereldwonder van de moderne tijd. Onder welk naam staan deze werken in de geschiedenis van Nederland?

Goed zo !


Quizvraag Rivieren 5804

Dit riviertje is slechts 4km lang en is een zijriviertje van de Amblève. Het riviertje is de kortste van ons land. Welke zoeken we?

Goed zo !


Quizvraag Japan 5805

De Japanse titel die we zoeken betekent letterlijk 'begeleider die de barbaren verslaat', en was oorspronkelijk de titel voor een Japanse opperbevelhebber en alleenheerser.
Het is ook de naam van een roman uit 1975 van de Britse schrijver James Clavell over de avonturen van de Engelse stuurman Blacktorn.
Wat is de naam van deze historische Japanse titel?

Goed zo !


Uit welk bekend Nederlands lied komt volgende tekst?

Ik reik een meisje mijn koperen hand
Dan komen er twee Moren
met hun slepen in de hand
Dan blaast er de fanfare
ter ere van de schaar
Die trouwt met de vingerhoed
ze houden van elkaar

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 5807

Als je in Engeland een gekookt ei wil, vraag je "a boiled egg". "Scrambled eggs" zijn roereieren. Maar hoe bestel je daar een spiegelei/paardenoog?

Goed zo !

Deze loopvogel leeft in droge afgelegen natuur, maar staat bekend voor zijn loopsnelheid. De tekenfilmfiguur, Road Runner, is van deze vogel afgeleid. Graag de naam.

Goed zo !


Quizvraag Bergen 5810

Voor deze aardrijkskundige vraag trekken we naar de grens van Pakistan en China, want daar bevindt zich de heilige graal van de bergbeklimmers.
Met zijn 8611 meter hoogte is deze berg de tweede hoogste op aarde, maar omdat zijn dodencijfer 1 op 4 is, wordt hij ook wel de 'killer moutwijn' genoemd. Wat is de naam van deze berg?

Goed zo !


Quizvraag Arabië 5811
© Pir6mon

Een Arabische markt bevindt zich vaak in open lucht, maar in een iets groter dorp of stad is deze vaak ook overdekt. Veel handelaars proberen hun producten aan de man te brengen volgens methodes die heel anders zijn dan bij ons, want de prijzen worden vaak door onderhandeling vastgesteld. Hoe is de naam van zo'n typische Arabische markt?

Goed zo !


Quizvraag Wielrennen Tour de France 5812
© Verhoeff, Bert / Anefo

Eddy Merckx won de Ronde van Frankrijk 5 maal. Ook in 1976 hadden we een Belg op het hoogste schavot in Parijs, en dat is tot nu toe nog altijd de laatste Belg, die de Ronde van Frankrijk won. Wat is de naam van die tourwinnaar?

Goed zo !


Quizvraag Voetbal 5813

Deze voetballer werd geboren in Argentië en overleed ergens boven de Noordzee begin 2019. Het gaat hier over de voetballer Emiliano Sala, die getransfereerd werd van een Franse club naar een Engelse. Onze vraag, van Welke Franse club werd Sala getransfereerd, naar het Engelse Cardiff City?

Goed zo !