Quizvraag Informatica 6327

De afkorting 'PDF' is sinds 1993 de facto standaard voor de uitwisseling van elektronische formulieren en documenten, die in hun oorspronkelijke vorm gereproduceerd moeten kunnen worden. Voor welke engelse woorden staat de afkorting PDF?

Goed zo !

Quizvraag Taal 6328

Vul op de 4 punten een Nederlands woord in, maar zodanig dat u twee andere Nederlandse woorden bekomt.

Goed zo !

Quizvraag Planten 6329

Hier ziet u een foto van de Viscum Album, een steeds groen blijvende plant uit de Sandelhout familie. Het is een half parasiet die leeft op bomen en voor water en zout afhankelijk is van zijn gastheer. Hij staat ook bekend als een heksenkruid, en de witte beenachtige vruchten zijn giftig en worden door vogels verspreid. Die plant wordt ook soms Duivelsgras, Duivelsnest, Heksennest, Vogellijm of Lijmkruid genoemd. Wat is de algemene Nederlandse naam van deze plant?

Goed zo !


Hier ziet u een kaart van Tsjecho-Slowakije zoals het was in 1938, met daarop de aangrenzende landen zoals Duitsland, Polen, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Langs de Duitse en Oostenrijkse grens ziet u een licht paars gekleurd gebied. In dit gebied leefden in 1938 ongeveer 3 miljoen Duitssprekende Tsjechen, en na de Anshluss in 1938 door Nazi-Duitsland, liet HItler zijn oog vallen voor dit gebied. Graag de naam van dit gebied.

Goed zo !


Sinds begin 2019 zien we op onze TV een nieuw gezicht, dat naast onze vaste weer-presentatoren, Sabine en Frank. Wat is zijn naam?

Goed zo !

Hier ziet u een afbeelding van een wassymbool die u kan tegenkomen op uw kleding. Wat betekent dit wassymbool?

Goed zo !

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 6333

Hier ziet u het symbool van drogist en apothekers, maar ook van de Pharma-industrie. Een groen kruis, met daarin een slang die zich rond een kelk wikkels. Wat is de naam van dit symbool?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 6334

Hier ziet u een van de bekendste indianenleiders ooit. Hij werd geboren in Arizona en overleed in Oklahoma. Hij was het laatste opperhoofd van de Apaches. Graag de naam van deze laatste Apachen hoofdman.

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 6335
© Keitsist

Voor deze vraag gaan we op zoek naar de naam van een kogel. Deze kogel werd voor het eerst gefabrikeerd in 1898. Deze kogel fragmenteert bij het binnendringen van de persoon of dier dat werd geraakt en richt verschrikkelijke wonden aan. De kogel heeft de naam van het dorp, niet ver van Calcutta, waar de wapenfabriek stond. Over welk type kogel hebben we het hier?

Goed zo !

Quizvraag Ziektes Michael Jackson 6338

Michael Jackson leed aan een huidziekte. Ook zijn biologische zoon, Prince Jackson, lijdt aan deze ziekte. Aan welke huidziekte leed Michael Jackson?

Goed zo !


Quizvraag Wielrennen 6339
© Hans van Dijk

Op zondag 30 september 2018 werd Alejandro Valverde in Zwitserland wereldkampioen op de weg bij de elite. Hij was toen 38 jaar en 157 dagen, wat toch niet meer zo jong is voor een wielrenner. Dit was echter geen record, want in 1985 werd een wereldkampioen gekroond die 38 jaar en 272 dagen oud was. Wie is deze ouderdomsdeken onder de wereldkampioenen beroepsrenners op de weg?

Goed zo !


De Beatles, ook wel eens de FAB 4 genoemd, hebben niet alleen een hele reeks monsterhits op plaat gezet, maar ook verschillende films gemaakt. Hun eerste film verscheen in 1964, met later de titelsong als nummer 1 hit. Graag de naam van deze eerste film van de FAB 4.

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 6341

De persoon die we zoeken is bekend over de hele wereld, maar niet onder zijn eigen naam. Ioseb dze Besarionis Dzjoegasjvili wer geboren in Gori, Geörgië in 1878. Hij overleed in Kunstevo, in de voormalige Sovjet Unie, in 1953. Onder welke naarm is hij bekend over de ganse wereld?

Goed zo !