Quizvraag Mythologie 4815
©Nicolas Poussin

We blijven nog even bij de Grieken, onder het motto “Wie roept die vindt” Althans… dat dacht deze zeer knappe jongeman uit de Griekse mythologie, die gelokt werd door de weergalm van zijn eigen stemgeluid. Zijn geroep werd namelijk herhaald door een nimf die vervloekt was door Hera, echtgenote van Zeus. De vloek hield in dat het meisje geen eigen woorden of zinnen kon produceren, maar enkel nog maar de laatste woorden van iemand mocht herhalen. Hoe heet deze nimf die we – tezamen met de knappe jongeling – terugvinden in de Metamorphosen van Ovidius?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 11 11 11 quiz editie 6

Quizvraag Mythologie 4711

9A. Deze onfortuinlijke figuur uit de Griekse mythologie is bekend omdat hij nogal een boontje had voor zichzelf. Zo stierf de jongeman omdat hij zijn reflectie zo gebiologeerd adoreerde en vergat te eten, slapen, … enzoverder. Hoe heet deze figuur?

Toon de eerste letter
De eerste letter: N


Bron quizvraag: Quiztet 2019

Quizvraag Mythologie 4619

Vader en moeder zult gij eren.

In de Griekse mythologie was er een figuur die het eren van zijn moeder wel erg serieus opnam. In een tragedie van Sophocles trouwde hij immers met zijn moeder Jocaste. In het eren van zijn vader was hij iets minder ijverig: hij vermoordde zijn vader koning Laios. U had al door dat het om Oedipus ging. De naam van Oedipus leeft onder meer voort in het oedipuscomplex, een centraal begrip uit de psychoanalyse: de onbewuste seksuele drift die een jongen – volgens Sigmund Freud - heeft jegens zijn moeder en het daarbij behorend verlangen zijn vader uit jaloezie te vermoorden. Dit complex heeft ook een vrouwelijke tegenhanger: volgens Freud is een meisje oorspronkelijk ook aan haar moeder gebonden. Als ze echter ontdekt dat ze geen penis heeft, wordt ze boos op haar moeder en houdt haar daarvoor verantwoordelijk. Ze richt dan haar aanhankelijkheid op haar vader en fantaseert erover zwanger van hem te worden. Deze controversiële theorie werd door Jung genoemd naar een andere figuur uit de Griekse mythologie. Hoe heet deze figuur met dezelfde naam als een personage uit de Marvel Comics reeks?

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: 10e quiz Young Ones 2018

Quizvraag Mythologie 4374

Ik ben op zoek naar een figuur uit de Griekse mythologie die door Zeus veroordeeld werd tot een eeuwigdurende marteling: hij moest tot zijn kin in een poel water staan, maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog, zonk het water weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, maar tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had, stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Wat was zijn naam?

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Bron quizvraag: Quizette december 2018

Quizvraag Mythologie 4331

Wat is de naam van de Azteekse slangengod van de wind, wijsheid en het leven en was één van de weinige belangrijke Azteekse goden aan wie geen mensen werd geofferd?

Toon de eerste letter
De eerste letter: Q


Bron quizvraag: Quizette december 2018

Quizvraag Mythologie 3910

Wie is de god van donder en oorlog in de Noordse en Germaanse mythologie? Hij was een zoon van Odin en de aardgodin Fjorgyn.

Toon de eerste letter
De eerste letter: T


Quizvraag Mythologie 3906

Welke heilige (god) was de legendarische uitvinder van de fluit? Hij is in de Griekse mythologie de god van het vee en het dierlijk instinct.

Toon de eerste letter
De eerste letter: P


Quizvraag Mythologie 3873

In de Griekse mythologie was er nog iemand die last had van een draad! In het verhaal van Ariadne en Theseus was er sprake van een labyrint dat door een wreed monster werd bewaakt. Hieruit kon niemand ontsnappen behalve dan Theseus met behulp van de Draad van Ariadne. Welk monster dat half mens, half stier was en die in het labyrint huisde werd gedwarsboomd door deze draad?

Toon de eerste letter
De eerste letter: M


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2018

Quizvraag Mythologie 3872

Bij mythologie denken we misschien spontaan aan de Griekse en Romeinse goden maar ook bij onze noorderburen in Scandinavië is er een rijke mythologische erfenis terug te vinden. Weten jullie de naam van de Noorse godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust?

Toon de eerste letter
De eerste letter: F


Bron quizvraag: Het verstand van Nevele 2018

Quizvraag Mythologie 3674
Grotere afbeelding

We zoeken de naam van de Griekse godin van de dageraad. Ze was de dochter van de titanen van het licht, Hyperion en Theia, en de zus van zonnegod Helios en maangodin Selene.

Toon de eerste letter
De eerste letter: E


Bron quizvraag: Quiz KBO Ename 2018

Quizvraag Mythologie 3423

Naast de 7 Harry Potter boeken bedacht JK Rowling nog een boekje “Fabeldieren en waar ze te vinden”. Een van de fabeldieren is een van oorsprong legendarisch wezen uit de Japanse mythologie. Hij leeft in ondiepe vijvers en heeft in de kruin van zijn hoofd een holte waarin hij water bewaart. Uit deze holte puurt hij zijn kracht, maar het is ook zijn zwakke plek. Als de holte leegloopt of uitdroogt, verliest hij zijn kracht en kan hij zelfs sterven. Naam graag van het mythologisch wezen.

Toon de eerste letter
De eerste letter: K


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2017

Quizvraag Mythologie 3066

We zoeken de naam van de strijdgodinnen uit de Noordse mythologie. Deze diensters of dochters van Odin werden oorspronkelijk afgebeeld als grimmige heksen die op de rug van hellehonden gevallen krijgers meenamen naar het Walhalla. Later werden ze vaak afgebeeld als mooie maagden op gevleugelde paarden. Naam graag van deze dames, tevens de titel van een opera van Richard Wagner.

Toon de eerste letter
De eerste letter: W


Bron quizvraag: Quiz van TTC De Pinte 2015

Quizvraag Mythologie 2946

We zijn op zoek naar een figuur uit de Noorse mythologie en het is niet Thor. De figuur die wij zoeken was de god van chaos en leugens en veranderde vaak van gedaante. Hoe heet deze onruststoker?

Toon de eerste letter
De eerste letter: L


Bron quizvraag: Rozequiz zomereditie 2017