Quizvragen kunst

232 resultaten

Quizvraag Schilders 4535

We zoeken de naam van een Duits schilder en graficus waarvan jullie op het scherm twee werken ziet. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen zoals het expressionisme, dadaïsme, Nieuwe Zakelijkheid en realisme.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4517

Welke kunstenares uit de Balkan was in de jaren 70 een belangrijk vertegenwoordigster van de body art? Van 1976 tot 1988 heeft ze samengewerkt met de kunstenaar Ulay, met wie ze ook samenleefde. Het doorstaan van langdurige lichamelijke pijn was onderdeel van hun werk. In de serie Nightsea Crossing zitten ze op verschillende plaatsen ter wereld urenlang zonder eten of drinken aan weerszijden van een lange tafel. Zij maakte later onder andere objecten van gesteenten zoals Shoes for departure waarin de toeschouwers konden gaan staan.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4489

Van welke schilder zijn de schilderijen ‘de vrolijke drinker’ en ‘Malle Babbe’?

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4435

Het schilderij ‘de volharding der herinnering‘ is het sleutelwerk in de moderne kunst en waarschijnlijk het meest bekende werk van het surrealisme. De smeltende klokken zijn een icoon geworden voor het werk van de kunstenaar die we zoeken. Wat is de naam van die kunstenaar?

Goed zo !

De artiest van dit kunstwerk, 'Meisje met Ballon', choqueerde de wereld. Hij liet van op afstand het kunstwerk versnipperen, wanneer het verkocht wordt voor 1,2 miljoen euro. Over welke kunstenaar gaat het hier?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4277

De Zwitserse regisseur Milo Rau heeft sinds kort de leiding over het NTGent. De man staat bekend als een provocateur en dat bewees hij ook bij zijn eerste toneelstuk. Die lokte controverse uit omdat het met een zoekertje naar teruggekeerde Syriëstrijders zocht als acteurs. Daar kwam hij uiteindelijk op terug, maar toen bleek dat twee acteurs op het podium voor de ogen van een groepje kinderen vrijen, was het hek helemaal van de dam. Hoe heet deze controversiële theatervoorstelling waarmee het NTGent het huidige theaterseizoen (2018) opende?

Goed zo !
Quizvraag Museums 4275

In mei 2018 opende een nieuw museum, tevens kunstencentrum, de deuren in een lege Brusselse Citroëngarage. Er ontstond echter zeer snel discussie over het kostenplaatje. Zo wordt er gedurende 10 jaar jaarlijks twee miljoen euro betaald voor personeel dat werkt in het Parijse Cente Pompidou. Het kunstencentrum kwam immers tot stand dankzij de samenwerking van het Brusselse Gewest en het Centre Pompidou. Hoe heet dit museum?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4268

Deze Antwerpse galerij voor figuratieve hedendaagse schilderkunst, grafiek en beeldhouwkunst werd in 1968 opgericht door Adriaan Raemdonck. Het is de oudste galerij voor hedendaagse kunst die nog actief is in Vlaanderen. Verbonden aan de galerij waren of zijn onder meer Fred Bervoets, Hugo Claus, Jan Decleir, Pjeroo Roobjee en Jan Vanriet. De galerij is gevestigd in het voormalige Sint-Julianusgasthuis. Hoe heet ze?

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4186

We zijn op zoek naar een stroming in de schilderkunst die werd gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. De stroming stond aan het begin van de moderne kunst en bereikte haar hoogtepunt tussen 1898 en 1908. De bekendste vertegenwoordiger was Henri Matisse. Wat is de naam van deze stroming?

Goed zo !
Quizvraag Gedichten 4149

We zoeken naar de naam van een soort gedicht waarvan de beginletters van elke regel of elke strofe achter elkaar geplaatst een naam of een zin vormen. Een bekend voorbeeld bij onze Noorderburen is hun eigen volkslied, het Wilhelmus. De beginletters van alle strofen samengenomen vormden oorspronkelijk de naam ‘Willem van Nassou’. Dit lied telt dus 15 strofes: de eerste strofe begint met de letter W, de tweede met de letter I, de derde met de L, enzovoort, zodat je dus de naam ‘Willem van Nassou’ uitkomt. Hoe heet dit soort gedicht in het algemeen?

Goed zo !

De Franse schilder Jacques-Louis David stond in zijn tijd bekend als een toonaangevende figuur in het neoclassicisme. Dat betekent dat hij zich voor zijn werken vaak liet inspireren door onderwerpen en figuren uit de klassieke oudheid. Dit schilderij is daar een heel mooi voorbeeld van. Momenteel is het te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York. Wat is de titel van dit schilderij van David?

Goed zo !
Quizvraag Schilderij 4064

We zien op het scherm 'la primavera' of 'de lente'. Dit meesterwerk werd geschilderd door een Florentijnse kunstenaar rond 1478. Een klassiek voorbeeld van de renaissanceschilderkunst van die periode. Maar wie schilderde dit?

Goed zo !
Quizvraag Dichters 4053

Voor het eerste deel van deze vraag zijn we op zoek naar een Italiaanse dichter en humanist die leefde van 1313 tot 1375. Hij is vooral bekend voor zijn Decamerone, een raamvertelling met honderd verhalen, een werk dat bepalend was voor de Italiaanse prozaliteratuur en dat vandaag tot de belangrijkste werken uit de wereldliteratuur wordt gerekend. Jullie kunnen ook het antwoord vinden door een voormalige club en discotheek uit Destelbergen. In 1993 moest de discotheek, die was uitgegroeid tot een megadancing, na drugsperikelen definitief de deuren sluiten. In 2001 heropende de discotheek onder een andere naam.

Goed zo !
Quizvraag Kunst 4032

20e eeuwse kunst. We zijn op zoek naar een Avant-Garde kunstbeweging tussen 1948 en 1951 gecentraliseerd ronde kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. Een aantal van haar schilderende leden: de Belg Pierre Alechinsky, de Denen Asger Jorn en en de Nederlanders Karel Appel, Constant en Corneille, verwierven grote internationale bekendheid.

Goed zo !
Quizvraag Schilders 4012

Veel gebruik van goud en heel dure kunstwerken. Dat is de samenvatting van hoe deze schilder werkt. We kunnen nog verklappen dat deze Weense kunstenaar leefde van 1862 tot 1918 en dat zijn portret van Adèle Bloch-Bauer voor meer dan 130 miljoen dollar verkocht werd. Welke kunstenaar?

Goed zo !