Geschiedenis 19de eeuw

Eerste zeppelinvlucht

Eerste zeppelinvlucht

Vanuit een drijvende hangar op het Bodenmeer heeft het eerste luchtschip van graaf Ferdinand von Zeppelin een vlucht van ongeveer 18 minuten gedaan. De LZ-1 had, naast von Zeppelin zelf, vier bemanningsleden aan boord. De Pruisische graaf Ferdinand von Zeppelin nam als hoge militair deel aan de Amerikaanse burgeroorlog. In 1863 maakte hij als waarnemer van de noordelijke troepen door observatieballonnen kennis met het"lichter-dan-lucht"-principe. Terug in Duitsland zei hij in 1891 het leger vaarwel om luchtschepen voor civiel en militair gebruik te ontwerpen. Op 2 juli 1900 maakte de zeppelin zijn eerste vlucht.

Gebroeders Wright slaan hun vleugels uit

Gebroeders Wright slaan hun vleugels uit

Orville en Wilbur Wright, fietsenmakers in Dayton, Ohia, raakten eind 19e eeuw geïnteresseerd in gemotoriseerd vliegen. Hun grote doorbraak was het ontwerp van een flexibele vleugel, die de piloot kon bedienen door eraan te trekken, een idee dat ze ontleenden aan vliegende meeuwen. Na talloze experimenten met zweeftoestellen en windtunnels, bevestigden ze in december 1903 een motor aan hun machine van hout, papier en metaaldraad, en vertrokken ze naar het afgelegen duingebied van Kitty Hawk in North Carolina.

Jesse Owens wint goud

Jesse Owens wint goud

De Spelen vormden ongetwijfeld het uithangbord van het naziregime. Nooit eerder hadden ze zoveel schitterende ceremonie gekend. Leni Riefenstahls film Olympia deed later verslag van het spektakel, en van de strijdbaarheid van Duitslands Arische jeugd, en de grootsheid van de bezielende leider van het land, Adolf Hitler: "Het verheven wezen dat een natie en haar volk vorm geeft."

Mahatma Gandhi wordt vermoord

Mahatma Gandhi wordt vermoord

Mohandas "Mahatma" Gandhi was laat toen hij Birla House in Delhi verliet om zijn vaste gebedsbijeenkomst bij te wonen. Als wijs staatsman had hij bemiddeld tussen de premier en de vicepremier van het nieuwe onafhankelijke India. De 78-jarige Gandhi kon zich niet haasten, want hij was verzwakt na een vastenperiode, bedoeld om een verzoening tussen hindoes en moslims aan te moedigen. Twee achternichten hielpen hem door de menigte, toen er iemand opdook en boog om de voeten van de mahatma aan te raken. Als reactie bracht Gandhi zijn handen samen en glimlachte, maar toen de man opstond trok hij een revolver en schoot drie keer. Gandhi vormde met zijn lippen de naam van de god Rama en zijn broze lichaam zakte op de grond.

Beklimming van de Mount Everest

Beklimming van de Mount Everest

Ze hadden al uren voetsteunen uitgehakt in de sneeuw van de laatste richel. Hun benen konden nauwelijks meer bewegen. Van hun enthousiasme was weinig over; het was een grimmige strijd geworden. Hillary merkte toen dat de richel niet steeg maar steil afhelde. Na nog een paar keer kappen met de ijsbijl bereikten ze de top. Het was 11:30 's ochtends en Hillary zag op Tensings gezicht, ondanks zijn bivakmuts, sneeuwbril en zuurstofmasker, een 'aanstekelijke grijns van pure verrukking'. De twee mannen schudden elkaar de hand en sloegen elkaar op de rug tot ze bijna buiten adem raakten. Ze namen een kwartier lang foto's en plantten vervolgens Britse, Nepalese en VN-vlaggen.

Moord op president John F. Kennedy

Moord op president John F. Kennedy

De president en zijn vrouw Jacqueline reden door Dallas langs een juichende menigte in dezelfde auto als gouverneur John B. Connally van Texas en zijn vrouw. De auto was een Lincoln Continental Cabrio. Plotseling klonken er drie geweerschoten, naar scheen vanuit het schoolboekenmagazijn dat uitkeek over de weg. De president werd getroffen door een kogel in zijn rug en een in zijn hoofd, en gouverneur Connally raakt ook gewond.

Dood van Jimi Hendrix

Dood van Jimi Hendrix

De linkshandige, zwarte gitarist, Jimi Hendrix ontwikkelde een volkomen nieuw en uniek geluidsvocabulaire, maar slaagde er niet in zijn 'blanke rockimago' te verzoenen met zijn zwarte wortels. James Marshall Hendrix werd op 27 november 1942 in Seatle geboren en kreeg als jongen van twaalf zijn eerste gitaar. Zijn eerste platen en optredens deed hij samen met zuidelijke bleusgrootheden en soulbands (B.B. King, The Isley Brothers en Little Richard), en vanuit die achtergrond creëerde hij een duizelingwekkende, flamboyante nieuwe stijl voor een overwegend blank publiek.

Bloedbad van München

Bloedbad van München

Het vuurgevecht tussen de politie van München en Palestijnse terroristen leidde tot een slachting waarbij alle negen gegijzelde atleten omkwamen. Acht leden van de organisatie "Zwarte September" wisten binnen te dringen in het Olympisch dorp, dat slechts beperkte beveiliging kende, en vielen het Israëlitisch onderkomen binnen. Zij doodden twee atleten en namen er negen in gijzeling. Ze eisten de vrijlating van ruim tweehonderd Palestijnse gevangenen in Israël, en de Duitse autoriteiten waren bereid hun een vrijgeleide toe te staan om te voorkomen dat weer Israëlitisch bloed zou vloeien op Duitse bodem.