Beklimming van de Mount Everest

Hillary en Tensing beklimmen 's werelds hoogste berg.

eerste beklimming Mount Everest

Ze hadden al uren voetsteunen uitgehakt in de sneeuw van de laatste richel. Hun benen konden nauwelijks meer bewegen. Van hun enthousiasme was weinig over; het was een grimmige strijd geworden. Hillary merkte toen dat de richel niet steeg maar steil afhelde. Na nog een paar keer kappen met de ijsbijl bereikten ze de top. Het was 11:30 's ochtends en Hillary zag op Tensings gezicht, ondanks zijn bivakmuts, sneeuwbril en zuurstofmasker, een 'aanstekelijke grijns van pure verrukking'. De twee mannen schudden elkaar de hand en sloegen elkaar op de rug tot ze bijna buiten adem raakten. Ze namen een kwartier lang foto's en plantten vervolgens Britse, Nepalese en VN-vlaggen.

De Tibetanen noemden de berg Chomolungma, en de Nepalezen Sagarmatha, wat allebei 'Moedergodin van de Wereld' betekent. De Britten noemden hem oorspronkelijk Peak XV, maar hernoemden de berg naar Sir George Everest, een opzichter-generaal in India. Met 8848 meter, variërend in hoogte door de veranderende toplaag met sneeuw, was Everest de hoogste berg ter wereld en een uitdaging voor bergbeklimmers. Een tiental goed voorbereide missies had eerder gefaald. Ondanks de nieuwste zuurstofapparatuur en speciale isolatiekleding, was een andere poging, een paar dagen eerder, afgeblazen vanwege de sterke wind. Gelukkig hadden de Nieuw-Zeelander Hillary en sherpa Tensing Norgay perfect weer voor hun beklimming. Het nieuws bereikte Engeland op de vooravond van de kroning van Elizabeth II, en er werd optimistisch gesproken over 'een nieuw elizabethaans tijdperk'.

Het dak van de wereld.

Het dak van de wereld

Het dak van de wereld trekt ervaren alpinisten aan, maar ook beginnende klimmers die grote sommen geld willen betalen om de top te bereiken. De Everest heeft een ingewikkelde en zware weg naar de top, maar in vergelijking met andere achtduizenders is het een relatief eenvoudige beklimming. Toch kent de beklimming genoeg gevaren, zoals hoogteziekte en barre weersomstandigheden. Tot en met 31-12-2009 is in totaal 4571 keer de top bereikt van de berg

1924

Het is mogelijk dat George Mallory en Andrew Irvine de top reeds in het jaar 1924 bereikten. Men heeft hen namelijk nog enkele honderden meters onder de top gezien. Ze keerden echter nimmer terug. Mallory's lichaam werd pas in 1999 gevonden bij een verlaten Chinees bergkamp. Vermoed wordt dat de twee de top niet hebben gehaald.

Zone des doods

Over het algemeen wordt elk gebied boven 8000 meter vanwege het gebrek aan zuurstof in de lucht aangeduid als zone des doods. Zo is de atmosferische druk op de top van de Mount Everest maar een derde van die op zeeniveau, waardoor slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is. De grootste gevaren zijn:

  • Zuurstof
  • Temperatuur
  • Klimaat

Herkenningspunt Green Boots op de Mount Everest

green boots Mount Everst

Green Boots was de naam gegeven aan het lijk van de klimmer die niet geïdentificeerd was. Het was jarenlang een herkenningspunt op de Noordoost zijde van de berg. De naam komt van de groene botten die de bergbeklimmer aan had. Het lijk lag jarenlang op zo'n 8500 meter hoogte.

Sinds 2014, Green Boots is verdwenen, waarschijnlijk verplaatst of begraven.