Moeilijke quizvragen flora

30 Moeilijke quizvragen over Flora

We zoeken de naam van deze vaste plant uit de schermbloemenfamilie. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden . De plant heeft kruipende, ondergrondse uitlopers. De plant wordt beschouwd als een onkruid omdat de wortelstok makkelijk afbreekt en het zodoende moeilijk te verwijderen is. De plant is ook eetbaar. In de volksgeneeskunde gebruikte men de plant bij de behandeling van jicht en reuma. De plant wordt ook hanenpoot , tuinmansverdriet of heers genoemd.

Goed zo !


Deze plant is de nagel aan de doodskist van elk openbaar bestuur belast met het onderhoud van de wegbermen. Ze is afkomstig uit Oost-Azië, maar doet het ook hier erg goed. Te goed zelfs, want de metershoge plant die een groen dicht scherm vormt waar bijna niets onder groeit, staat op de lijst van de 100 meest invasieve soorten. Met een wortelsysteem tot 3 meter diep en 7 meter lang, is ze bijna niet uit te roeien. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !


Deze paddenstoel, de Trametes versicolor, komt vrij algemeen voor in ons land. Hij leeft op allerlei dood hout, maar vooral op oude boomstronken en afgewaaide takken. Wat is de algemene Nederlandse benaming voor deze paddenstoel?

Goed zo !


Als hij voorkomt in siertuinen of moestuinen, wordt deze plant uit de familie van de kruisbloemen vaak als onkruid beschouwd. De Nederlandse naam komt voort van de hartvormige vruchtjes die de plant draagt. In de volksmond staat de soort ook bekend als lepeltjesdief of bloedkruid. Graag de meer gangbare naam voor deze plant.

Goed zo !


Wat is de naam van deze Japanse notenboom, ook wel bestempeld als "levend fossiel" omdat hij in meer den 200 miljoen jaar amper veranderde? De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, hij wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend.

Goed zo !


Quizvraag Bomen 3847

Al vanaf de lagere school verzamelt iedereen naarstig boomblaadjes. Maar herkennen jullie ook van welke boom dit blaadje komt?

Goed zo !


Wat is de naam van deze plant? Het is een kruidachtige plant met windende stengels, die tot 4 m hoog worden. De bloemen staan alleen of in kleine groepen in de bladoksels. Ze zijn geel tot oranje met een zwart centrum. De plant is afkomstig uit tropisch Afrika. De soort wordt wereldwijd als sierplant gekweekt en komt ook verwilderd als onkruid voor.

Goed zo !

Deze plant is talrijk terug te vinden in Vlaanderen, niet in het minst langs bermen van wegen en waterwegen, waar ze moeilijk te bestrijden is. De plant kan meer dan anderhalve meter hoog worden en heeft zeer kleine bloemetjes die in groepjes bijeen staan. U raakt de plant beter niet aan, want het sap kan je huid overgevoelig maken voor zonlicht. Bij de reuze-variant kan dit zelfs leiden tot erge brandwonden. Wat is de naam van deze plant?

Goed zo !


In heel de provincie Oost-Vlaanderen liep in het voorjaar van 2017 een uniek project waarbij via duizenden plantjes de luchtkwaliteit in kaart werd gebracht. De Universiteit van Antwerpen is met de bladstalen aan de slag gegaan en binnenkort worden de resultaten aan het ruime publiek voorgesteld. Welke plantjes waren dit?

Goed zo !


Deze haagsoort, ook wel de Carpinus Betulus genoemd, vond je in de parken en tuinen van de 18de en 19de eeuw terug in lovergangen en palissades die als het ware groene tunnels vormden. In tegenstelling tot zijn naamgenoot neemt deze soort wel genoegen met minder rijke gronden als die niet te zuur of te vochtig zijn. De plant wordt vaak ingezet als laanboom of als haag omwille van zijn goede verdraagzaamheid van snoei, daarentegen verliest hij wel zo goed als volledig zijn blad in de winter. De nieuwe blaadjes mogen reeds in april/mei verwacht worden en zijn daarmee enkele weken vroeger dan zijn tegenhanger Fagus Sylvatica. Het blad heeft een dubbel gezaagde bladrand en het bladmoes staat enigszins bol tussen de nerven.

Goed zo !