Makkelijke Quizvragen

6433 resultaten

We zoeken de naam van een Belgisch politicus voor de CVP en minister van staat. Hij was eerste minister van twee regeringen in België en behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen in de Belgische geschiedenis bij de Europese verkiezingen van 1979. Daardoor kreeg hij de bijnaam "de man van 1 miljoen stemmen" (983.000 meer precies). “Met deze man wordt het anders” was de slogan van de CVP. Als eerste minister werd hij opgevolgd door Paul Vanden Boeynants. Graag de naam van deze in 2014 overleden politicus.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6957

Van u vernemen we graag de naam van dit fabeldier uit de Griekse mythologie en de Chinese mythologie. De Grieken geloofden dat deze vogel in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. In de Chinese cultuur staat het dier voor het vrouwelijke geslacht op de wereld.

Goed zo !
Quizvraag Natuurkunde 6956

Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Poollicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Men spreekt dan ook wel van noorderlicht en zuiderlicht. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar. Van u vernemen we graag de Latijnse benaming van het noorderlicht.

Goed zo !
Quizvraag Series 6955

Van u vernemen we graag de naam van deze Amerikaanse dramaserie. De reeks, die gebaseerd werd op de gelijknamige roman van schrijfster Margaret Atwood, werd ontwikkeld door Bruce Miller. De hoofdrol wordt vertolkt door Elisabeth Moss. Het was de eerste serie van een streamingdienst die bekroond werd met de Emmy Award voor beste dramaserie. De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst.

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6954

Van u vernemen we graag de naam van dit Arabisch gerecht. Het is een gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar in toenemende mate ook in Westerse landen. Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje of als schotel.

Goed zo !
Quizvraag Autosport 6953
© Morio

Stoffel Vandoorne is na twee, niet zo succesvolle, jaren F1 actief in een autosportklasse georganiseerd door de FIA die enkel elektrische auto's bevat. En zoals je kon zien wel iets meer spektakel dan in de F1. Het eerste kampioenschap werd gehouden in het seizoen 2014-2015. In deze klasse zitten tien teams met elke twee coureurs en vier auto's. De races, genaamd 'ePrix', worden gehouden in tien steden over de hele wereld. Graag de naam van deze autosportklasse.

Goed zo !
Quizvraag Eilanden 6952

We zoeken de naam van een eiland in de Ierse Zee. Het is net als de Kanaaleilanden een Brits Kroonbezit. Het is geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (al wordt het daar vaak mee geassocieerd), noch van de Europese Unie. Het staatshoofd is Elizabeth II. De naam van het eiland is afgeleid van de naam van de Keltische god van de zee. Het eiland is bekend om z’n moterraces, Marc Cavendish is afkomstig van dit eiland.

Goed zo !
Quizvraag Muziek 6951
© Thomas Steffan

Queen is een Engelse rockgroep die werd opgericht in 1970. Met tientallen hits in de jaren 70, 80 en 90, is Queen één van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. De band staat bekend om de muzikale veelzijdigheid, gelaagde arrangementen, harmonieën. Het optreden tijdens Live Aid in 1985 werd 20 jaar later verkozen tot beste liveoptreden aller tijden. In 2018 kwam er een film uit over hun frontman Freddy Mercury. Van u vernemen we graag de naam van hun (lead)gitarist.

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6950

De GDPR is een Europese verordening die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie standaardiseert. Het garandeert ook om het vrije verkeer van gegevens binnen de Europese interne markt te waarborgen. De GDPR trad in werking in 2018, maar waarvoor staat de afkorting?

Goed zo !
Quizvraag Politiek 6948
© Ministerio de la Presidencia

Mariano Rajoy Brey was tot 1 juni 2018 premier van Spanje. Hij werd toen weggestemd door het congres na een motie van wantrouwen. Op 5 juni gaf hij ook het partijvoorzitterschap terug. Tijdens de laatste maanden van zijn premierschap kwam hij vaak in het nieuws door op ramkoers te liggen met Carles Puigdemont en de separatisten in Catalonië. Van u vernemen we graag tot welke partij Rajoy behoord.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6947

Hercules staat vooral bekend voor de twaalf werken die hij moest verrichten. Als 12de werk kreeg hij de opdracht om de driekoppige hellehond uit de onderwereld mee te nemen. De hond zorgde ervoor dat de doden de onderwereld niet konden verlaten en dat de levenden er niet konden binnentreden. In ruil voor een veilige doorgang geven de zielen der doden hem honingtaart. Maar wat is de naam van deze hond?

Goed zo !
Quizvraag Informatica 6946

We zoeken de term voor het toevoegen van elementen door een computer aan een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid. Deze, soms met behulp van QR-code, toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving. Met behulp deze techniek kan ervoor gezorgd worden dat de toegevoegde informatie op een intuïtieve manier kan worden weergegeven en er ook interactief mee kan worden omgegaan door de gebruiker.

Goed zo !
Quizvraag Series 6945

U ziet hier een foto uit een Amerikaanse dramaserie over de Vietnamoorlog die op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden van 1987 tot 1990. De titelsong was vanaf de tweede aflevering Paint It Black van The Rolling Stones. De serie was vernieuwend omdat ze regelmatig ernstige verwondingen en doden toonde. Ook kwamen sociale problemen als racisme, zelfmoord, terrorisme, oorlogsmisdaden en drugsgebruik aan bod. Graag de naam van deze serie.

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6944

We zoeken de naam van een slager die vooral bekend is als leverancier van sterrenrestaurants. In 2001 namen hij en zijn vrouw Evelyne de slagerij van zijn vader in Sint-Idesbald over. Hij verwierf succes met zijn promotie van lokaal vlees, onder meer van het West-Vlaams rood rund, en het gebruik van alle delen van het dier voor consumptie. In 2011 werd hij verkozen tot beste ambachtsman en in 2015 opende hij het restaurant Carcasse in Sint-Idesbald.

Goed zo !
Quizvraag Frankrijk Wijn 6942
© Tubs

We zoeken een wijnstreek in Frankrijk gelegen op de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt deze streek tegen de regio Lotharingen. Van het noorden naar het zuiden lopen door deze streek de Vogezen, een middelhoge bergketen. In het oosten strekt zich evenwijdig tussen de Vogezen en de Rijn, het Rijndal uit. Graag de naam van deze streek.

Goed zo !

U ziet een foto van Chris Cornell, zijn zangstijl werd gekenmerkt door zijn stembereik van vier octaven. Guitar World riep hem uit tot de grootste rockzanger ooit en hij werd negende in de verkiezing voor beste leadzanger aller tijden van Rolling Stone. Van u vernemen we graag de band waarmee hij doorbrak. Hij pleegde zelfmoord in 2017 en vervoegde het lijstje met te vroeg gestorven zangers uit de Seattle grunge scene: Kurt Cobain (Nirvana), Scott Weiland (Stone Temple pilots), Layne Staley (Alice in chains).

Goed zo !
Quizvraag Ziektes 6940

In 2018 stierf Stephen William Hawking. Hij was een Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Hij is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Maar helaas ook door zijn ziekte, in 1962 kreeg hij een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Graag de naam (of afkorting) van deze ziekte

Goed zo !
Quizvraag Media 6939
© Eric Ita

De dame op de foto is sinds september 2018 mevrouw Justin Bieber. De Canadese zanger die op 14 jarige leeftijd bekend werd door een video op youtube. In de boekskes heeft hij veelvuldig gestaan door zijn knipperlicht relatie met Selena Gomez. Uiteindelijk lijkt hij toch gekozen te hebben voor deze dame. Tip, haar vader is ook een bekende Amerikaan. Gelukkig voor hem omdat hij redelijk kan acteren en niet alleen maar om “partner” van te zijn. Graag haar (meisjes)naam.

Goed zo !

De president van Frankrijk wordt sinds 2002 voor vijf jaar gekozen (voorheen 7 jaar). De Franse president heeft veel macht vergeleken met andere westerse democratieën omdat de uitvoerende macht sterk staat tegenover de wetgevende macht. De Franse volksvertegenwoordiging bestaat uit de Nationale Vergadering of Assemblée Nationale en de Senaat. Van u vernemen we graag welke regeringsvorm Frankrijk kent.

Goed zo !
Quizvraag Mythologie 6937

Minos, de koning van Kreta, had onenigheid met zijn broers over de vraag wie de rechtmatige koning was. Poseidon stuurde een witte stier als teken van het koningschap, op voorwaarde dat die stier meteen geofferd zou worden. Minos hield echter zijn belofte niet en Poseidon wreekte zich door Minos' vrouw Pasiphaë verliefd te laten worden op de stier en een “kind” ervan te laten baren. Het kind werd te gevaarlijk voor z’n omgeving en opgesloten in een labyrint. Graag de naam van dit mens/stier.

Goed zo !
Quizvraag Vliegtuigen 6936
© US Air Force / Ministerie van Defensie

België heeft uiteindelijk gekozen voor de F-35 Lightning II als opvolger voor onze F 16’s. De F 35 is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Dit programma draaide uit op een confrontatie tussen de X-32 van Boeing en de X-35 van de fabrikant waar we naar op zoek zijn. Pas na de keuze voor de X-35 is de naam F-35 Lightning II gekozen. Graag de naam van de fabrikant.

Goed zo !
Quizvraag Series 6935

Baywatch is een Amerikaanse televisieserie over (fictieve) strandwachten die de stranden van Malibu in Los Angeles County bewaken. De reeks liep van 1989 tot 2001. De show verwelkomde veel verschillende acteurs over de jaren, waarvan David Hasselhoff en Pamela Anderson wellicht de bekendste waren. Dat Hasselhoff Mitch Buchannon speelde weet u wellicht nog wel. Wij willen echter de voornaam weten van het personage dat Pamela Anderson speelde.

Goed zo !
Quizvraag Eten en drinken 6934

Van u vernemen we graag de naam van een familiale brouwerij gelegen in Brugge, ook bekend als Brouwerij Henri Maes. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 al het bestaan van deze brouwerij. In september 2016 nam de brouwerij een dubbele bierpijpleiding in gebruik die de brouwerij aan het Walplein verbindt met de bottelarij in het Waggelwater. De leiding is 3,2 km lang en zit op sommige plaatsen 34 meter diep onder de grond.

Goed zo !

Van u vernemen we graag de naam van een in Roeselare geboren Belgische atleet. Hij heeft zich toegelegd op de lange afstanden. In de winter doet hij aan veldlopen en in het zomerseizoen concentreert hij zich vooral op de 5000 m en de 10.000 m. Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen op het onderdeel marathon. In 2018 werd hij Europees kampioen op die afstand.

Goed zo !
Quizvraag Rivieren 6932

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. De extreme erosie (ongeveer 16 cm per 1000 jaar) werd mogelijk doordat het gebied waarin de kloof ligt steeds verder omhoog rees. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer. Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen circa 2 miljard jaar oud. Graag de naam van de rivier die door de canyon stroomt.

Goed zo !