Gemiddelde quizvragen natuurkunde

69 resultaten

We zoeken een bomengeslacht. In de Benelux komt de grauwe en de zwarte variant voor. De vochtminnende loofbomen hebben een blad dat lijkt op dat van een hazelaar. Het meest in het oog springende kenmerk zijn echter de katjes. Weet u welk bomengeslacht we zoeken?

Goed zo !
De veelzijdige edelsteen die we zoeken: een amorfe variëteit van kwarts

We zoeken een amorfe variëteit van kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. De foto toont de zogenamende vuur-varietijd. Welke edelsteen zoeken we? Indien je wel eens naar Cap Gris-nez of Cap Blanc-nez geweest bent, kan de naam van die kuststrook u ook verder helpen.

Goed zo !
De Latijnse naam voor het magische noorderlicht ontdekken

Het poollicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer. Het is vaak een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Poollicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Men spreekt dan ook wel van noorderlicht en zuiderlicht. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien is het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar. Van u vernemen we graag de Latijnse benaming van het noorderlicht.

Goed zo !
Wat is de naam van de planetoïde die door New Horizons werd gefotografeerd?

Op de foto zien jullie de foto genomen door New Horizons op 1 januari van dit jaar. Niet zomaar een foto natuurlijk, want het is de eerste foto van de planetoïde die we zoeken. Vroeger werd hij 486958 of 2014 MU69 genoemd, maar na zijn ontdekking krijg hij zijn tweeledige naam, waarbij het eerste deel verwijst naar de grote romp en het tweede deel, verwijzend naar het kleinere hoofd. Graag zijn naam.tip voor de cultuurliefhebber: het is ook een gekend theatergezelschap uit Gent.

Goed zo !

Vrijwel alle planeten van ons zonnestelsel hebben manen, die allemaal een naam hebben. Ganymedes, Europa, IO en Callisto zijn de 4 grootste (buiten die van de aarde) manen van een planeet in ons zonnestelsel. Welke planeet zoeken we?

Goed zo !

Hoe heet het verschijnsel als er twee keer in dezelfde maand een volle maan optreedt? Dit gebeurt ongeveer om de twee à drie jaar.

Goed zo !

Hoe heet het deel van een korenhalm dat boven het maaiveld blijft uitsteken, nadat bij de oogst de bovenkanten van de planten handmatig met een sikkel of machinaal door een maaidorser zijn verwijderd? In de herfst worden ze omgeploegd als grondverbeteraar.

Goed zo !

We zijn op zoek naar een type van organismen, meest eencellige eukaryoten, die van vorm kunnen veranderen door het uitsteken en intrekken van schijnvoetjes. Eten gebeurt door met diezelfde schijnvoetjes een voedselpartikel in te sluiten en zo te verteren. Hun voortplanting vindt ongeslachtelijk plaats door celdeling.

Goed zo !

Er zijn 2 soorten gas die vaak gebruikt worden in gasflessen. In blauwe en zwarte gasflessen zit een gas met een kookpunt van -42°C. Het gas dat wij zoeken, wordt bewaard in groene en grijze gasflessen en heeft een kookpunt rond -0,5°C, waardoor het niet bruikbaar is in koude omstandigheden voor bvb verwarming, maar eerder gebruikt wordt om te koken.

Goed zo !

De aarde is “The third rock from the sun”, maar welke planeet staat het dichtst bij de zon? Een kleine 58 miljoen kilometer.

Goed zo !

De U van Urbanus vinden we ook terug in de tabel van Mendeljev. Niet dat Urbanus er iets mee te maken heeft, maar we zijn op zoek naar de naam van het element. Voor zij die graag op zoek gaan naar de U, je vindt het onder nummerke 92 Extra tip, het komt voornamelijk voor in erts-vorm.

Goed zo !

We zoeken de benaming van drie natuurkundige wetten, die de baan en beweging van een hemellichaam om een ander hemellichaam beschrijven in het tweelichamenprobleem.

Goed zo !

Welk onmenselijk orgaan dat bijna alle vogels, reptielen en amfibieën hebben, is de opening in het lichaam waardoor zowel ontlasting en urine als genitale afscheidingen (zoals de eieren) worden afgegeven? Het orgaan behoort dus zowel tot de geslachtsorganen als tot het uitscheidingsstelsel.

Goed zo !

Graag de naam van het natuurverschijnsel dat eens om de 2,5 jaar voorkomt en waarbij er een tweede volle maan is in dezelfde maand. Een maancyclus duurt 29,5 dagen, een maand 28 tot 31 dagen. De volgende keer valt op zaterdag 31/10/2020.

Goed zo !

We zoeken een plant uit de familie van de Linaceae. Het is een gewas dat zijn toepassing kent voor het vervaardigen van linnen en de productie van lijnzaadolie. De plant wordt in de eerste helft van april gezaaid en wordt geoogst in de tweede helft van juli. Na het oogsten bleven de zogenaamde kappeletjes achter, tegenwoordig gebeurt dit allemaal machinaal en laat men het gewas plat op de grond 'slijten'.

Goed zo !

We zoeken een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid. In de hydrologie staat deze term voor de hoeveelheid water die een rivier of beek per tijdseenheid transporteert of afvoert.

Goed zo !

Grafiet, één van de zachtste bekende vaste stoffen en het hardst gekende natuurlijke mineraal, diamant, zijn beiden bizar genoeg verschijningsvormen van hetzelfde scheikundige element. Welke element met atoomnummer 6 is dit?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Poolse astronoom, waarvan de publicatie van zijn boek “Over de omwentelingen van de hemellichamen” wordt beschouwd als één van de grootste gebeurtenissen uit de wetenschapsgeschiedenis. Ook is hij grondlegger van een bekende astronomische theorie, die impliceert onder andere de schijngestalten van Venus en Mercurius, een visueel fenomeen dat in zijn tijd nog niet kon worden geobserveerd, maar later werd bevestigd door niemand minder dan Galileo Galilei. Graag de naam van deze astronoom.

Goed zo !

Deze structuur bestaat uit zes koolstofatomen en zes waterstofatomen en werd ontdekt door Friedrich Kekulé. U vindt er een tekening van op het blad met foto's. Wat is de naam van deze structuur?

Goed zo !

Wat is de naam voor de buitenste laag van de dampkring die zich uitstrekt van zo'n 500 tot 1000km hoogte. De laag vormt de overgang met de ruimte.

Goed zo !