Gemiddelde quizvragen natuurkunde
83 Gemiddelde quizvragen over Natuurkunde

Deze Engelse natuurkundige, geboren in 1643, is de uitvinder van de differentiaal- en integraalrekening en grondlegger van de klassieke mechanica. Geef de naam en voornaam van deze natuurkundige die ook de spiegeltelescoop uitvond.

Wij zoeken een transparante, marmerachtige kalksteen, die als knol in de grond te vinden is in Italië, Spanje en Egypte en bestaat uit niet helmaal uitgekristalliseerd gips. De steen kan melkachtig wit zijn met transparante aders en de kleur wordt bepaald door aanwezige oxiden in de grond waar de steen gevonden wordt. Hoe heet deze steen?
De groep meervoudige onverzadigde vetzuren die we zoeken zou de positieve eigenschap hebben hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Men vindt ze heel veel producten, toegevoegd of natuurlijk zoals in de vette vissoorten. Geef de naam van deze groep.

Aardbevingen zijn een fenomeen waar we de laatste jaren steeds meer en meer zien gebeuren. De schaal van Richter kennen we ondertussen allemaal, want bij iedere aardbeving wordt ze vernoemd. Wat wij zoeken is de naam van een andere schaal om de gevolgen van aardbevingen uit te drukken. De schaal geeft de intensiteit weer van de optredende trillingen, die de directe oorzaak zijn van schade. De schaal is verdeeld in twaalf graden aangegeven in Romeinse cijfers. Geef de naam van deze schaal.

De Franse wis- en natuurkundige die we zoeken bouwde in 1642 de eerste mechanische rekenmachine. Hij legde de grondslag voor de waarschijnlijkheidsrekening en bedacht de eerste vaste koetslijn voor openbaar vervoer in Parijs. Wie was deze Fransman?

Op de foto zien we een TTT-diagram van staal. Meestal bestaat zo’n diagram uit verschillende curven, waarbij elke curve staat voor een bepaalde hoeveelheid (al dan niet gewenste) onzuiverheden in de stof. Een TTT-diagram wordt ook wel een afkoelkromme genoemd, als in het diagram wordt aangegeven hoe de structuur van de stof wijzigt bij afkoeling. Waarvoor staan de 3 letters T in een TTT diagram?

Deze kleurloze, vluchtige en brandbare vloeistof met kenmerkende geur is ook wel bekend onder de naam dimethylketon, DMK en propanon. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen. In het dagelijkse leven wordt het veelal gebruikt als oplosmiddel, de meest gekende toepassing is nagellakverwijderaar. Welke stof zoeken we?

We zoeken de naam van een klasse organische verbindingen die ontstaan door de reactie van een organisch zuur met een alcohol of een sacharide. Laagmoleculaire verbindingen hebben meestal een typische geur, waardoor men ze terugvindt in o.a. parfum. Een voorbeeld is bornylacetaat. Deze wordt gekenmerkt door een typische dennengeur.

Wat is het scheikundig symbool voor Ytterbium? Het zijn tevens de initialen van een bekende voetbalploeg in Bern.

We zoeken de andere naam voor stapelwolken, scherp afgelijnde wolken. De basis is donkerder, het bovenste deel met halfronde uitwassen is wit. Ze kunnen worden onderverdeeld in 4 soorten. De professor uit de stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber heeft dezelfde naam.