Gemakkelijke quizvragen geneeskunde en lichaam

141 resultaten

Quizvraag Ziektes 5035

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een syndroom dat zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interacties, interesses en activiteiten. Er is er sprake van een normale tot hoge intelligentie en, anders dan bij de klassieke vorm van autisme, een gemiddelde neiging tot het maken van contact. Diegenen die de film Ben X gezien hebben, kennen ongetwijfeld het antwoord.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4943

Wie ooit kinderen heeft gehad en niet al de zorg uitbesteed heeft aan zijn of haar partner, herkent dit wellicht. Een licht verontrustend brijtje dat doet vermoeden dat er spinazie in de moedersborst heeft gezeten. Maar het is vruchtwater, gemengd met afvalstoffen en celmateriaal. Na een paar dagen wordt het dan lichtgeel, van verteerde melk. Of nog steeds groen. Maar dan geeft u het kind best terug aan het ziekenhuis. Hoe heet die eerste ontlasting?

Goed zo !
Quizvraag Berlijn 4930

De grootste universiteitskliniek van Europa, met zo’n 15.000 medewerkers, 8.000 studenten en een miljardenomzet, vinden we in Berlijn. Het ziekenhuis is als medische faculteit verbonden aan de Humboldt-universiteit en de Vrije Universiteit Berlijn. De naam van het ziekenhuis kwam in 1727 uit de koker van Frederik Willem I van Pruisen. Welke faculteit bracht Nobelprijswinnaars als Robert Koch, Paul Ehrlich en Emil Adolf van Behring voort? Intussen vormt het ziekenhuis trouwens ook de basis voor een Netflix original-serie. U mag ook antwoorden met de naam van een personage dat we sinds 2015 geregeld ‘Thuis’ vinden.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4848

Dit kasteeltje met de leuke naam Schloss Ambras in Innsbruck heeft een heel specifieke collectie ‘kunst’: een rariteitenkabinet met onder meer portretten van vampier- en weerwolfachtigen. Niet zo vreemd, want het syndroom van Ambras verwijst ook naar mensen met overmatige beharing, maar dan in een specifieke variant, aangeboren en met zogenaamd lanugohaar. Mensen die aan dit weerwolfsyndroom leden, konden vroeger wel terecht in het circus. U kent de voorbeelden wel. Of ze gingen meespelen in Star Wars. Maar wat is de algemene wetenschappelijk naam voor de aanwezigheid van overbeharing? U mag zelfs antwoorden met de vrouwelijke variant, waarbij de vrouw behaard geraakt volgens het mannelijke beharingspatroon. Die term past op precies dezelfde manier in de link.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4824

Bij deze vraag zijn we op zoek naar de Engelstalige term voor een plaats. En niet zomaar een plaats: het gaat om een plaats in het vrouwenlichaam waarvan nog steeds niet met zekerheid gezegd kan worden of ze effectief bestaat of niet. Deze ‘mysterieuze’ plaats zou zich in de schede bij het schaambeen bevinden en vrouwen een ander soort orgasme bezorgen.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4774

Het os quadratum is een bot dat deel uitmaakt van de schedel bij de meeste viervoeters, alsook bij de mens. Het bevindt zich in de schedel en is een onderdeel van het kaakgewricht. Wat is de Nederlandse naam van dit bot? Op de afbeelding letter Q.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4686

Hier zien we het orgaan thymus dat bij kinderen en andere jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. Het is sterk ontwikkeld bij kinderen, maar verschrompelt na de puberteit. Welk orgaan zoeken we. Bij het kalf wordt dit op restaurant geserveerd als lekkernij?

Goed zo !

Welk orgaan van het menselijk lichaam is omgeven door een dubbel vlies, de pleura. Het rechter deel van het orgaan bestaat uit drie kwabben het linker slechts uit twee.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4555

We zoeken de naam van een psychologisch verschijnsel dat kan optreden tijdens een gijzeling en waarbij de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. De benaming dateert al uit 1973 en kwam onlangs weer sterk op de voorgrond nav de Netflix-serie La Casa Del Papel.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4529

We zoeken de andere naam voor rectum, het laatste deel van de dikke darm. Hier verzamelt de ontlasting zich, om vervolgens via de anus het lichaam te verlaten. Het is bij mensen 15 à 20 cm lang en heeft een S-vorm.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4485

Wat is een synoniem voor stofwisseling? Het woord komt uit het Grieks en betekent dus verandering of omzetting. Het is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol.

Goed zo !
Quizvraag Latijn 4465

Wat is de medische term voor het consumeren van niet-eetbare dingen zoals aarde, haar, stenen of munten. Ook het eten van grote hoeveelheden onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel valt onder die term, bijvoorbeeld rauwe eieren, rauwe aardappelen, ijs, ongekookte rijst, meel, zout, suiker enz. De patiënten vertonen geen afkeer van gewoon voedsel. De naam die we zoeken komt van de Latijnse naam voor ekster,een vogel die ook bijna alles eet.

Goed zo !
Quizvraag Latijn 4443

Een korte medische vraag: Wat is de Latijnse benaming voor de knieschijf?

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4406

Onder welke merknaam is het geneesmiddel Alprazolam beter bekend? De voornaamste toepassing van het geneesmiddel, dat geproduceerd wordt door Pfizer, is de behandeling van paniek- en angststoornissen.

Goed zo !
Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4389

Wat is de officiële term voor onbetaalde, langdurige zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten zoals familieleden, vrienden, kennissen en buren? Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de zorger en de verzorgde.

Goed zo !