Gemakkelijke quizvragen economie

132 resultaten

Quizvraag Economie 7155

Welke farmareus brengt ondermeer Perdolan, Imodium en Motilium op de markt? De stichter heeft nog belangrijke uitvindingen gedaan op het vlak van narcotica, anti-parasitaire geneesmiddelen en de behandeling van geestesziekten. Sinds de sixties al onder het Amerikaans moederbedrijf maar wij zijn al blij én trots met de Belgische tak.

Goed zo !
Quizvraag Economie 7140

Van de gewone werknemer weet vadertje staat zowat alles en zo is het dan ook niet moeilijk om van de werkende mens de nodige belastingen af te houden. Veel moeilijker heeft de overheid het met bedrijven, zelfstandigen, aandeelhouders, trustfondsen tot zelfs schimmige VZW’s. Wie o wie gaat daar achter schuil en wordt er beter van. Langs een Europese richtlijn probeert België die ongelijkheid weg te werken: de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten voorziet in het invoeren van een register van uiteindelijke begunstigden in België. Iedere natuurlijke persoon die belangen of zeggenschap heeft in een vennootschap, stichting of VZW wordt verplicht in dit register opgenomen. Van onze VZW is geweten dat de enige begunstigde uiteindelijk de kantine van de sporthall is. Onder welk drie-letter-woord is het register voor de uiteindelijke begunstigde beter gekend.

Goed zo !
Quizvraag Economie 7110

Voor alle duidelijkheid, dit grafiekje is geen Alpenetappe uit de Tour!
Wie 10 jaar geleden aandelen van dit Belgisch paradepaardje kocht zal het zich nu niet beklagen.. nadat ze een miljardendeal sloten met het Amerikaanse Gilead ging het voor het aandeel van het biotechnologie bedrijf pijlsnel omhoog. Hoewel de exotische paradijselijke naam iets anders doet vermoeden is dit toch een Mechels succesverhaal?

Goed zo !
Quizvraag Beurs 7082

De aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen. Vaak zijn dit de grootste aandelen van de beurs, zoals de Dow Jones Industrial Average in New York en de BEL20 in Belgie. Maar wat is de belangrijkste aandelenindex van de Tokyo Stock Exchange?

Goed zo !
Quizvraag Economie 6852

Deze groothandel opende in 2018 haar elfde winkel in België, meer bepaald in Middelkerke. Deze moest in augustus 2019 door een juridisch dispuut met concurrent Aronde onmiddellijk noodgedwongen de deuren sluiten. Als onderdeel van de Makro-groep wil deze groothandel de professionals in de horeca en voeding ondersteunen met een breed assortiment aan droge voeding, dagverse producten en horecabenodigdheden. We zoeken de volledige naam van deze keten.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6798

Van welk beursgenoteerd bedrijf, in 1880 opgericht te Zwevegem, zien jullie hier het logo? In het voorjaar kwam het bedrijf nog in het nieuws doordat het meerdere filialen zou sluiten of waarvan de activiteiten naar Oost-Europa zouden verhuizen. Matthew Taylor is de CEO, maar ik betwijfel of dit een extra tip is..

Goed zo !
Quizvraag Banken 6662

Welke graaf moest in 2008 ontslag nemen als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis omdat zijn verkeerde inschatting van de financiële markten aan massa's beleggers veel geld had gekost?

Goed zo !
Quizvraag Banken 6592

In 1975 ontstond de Bank Brussel Lambert door een fusie. De bank verwierf een stevige positie in de Benelux. Sinds begin 1998 is de bank echter een volledige dochter van een wereldwijde actieve financiële instelling van Nederlandse origine. In 2003 is ook de naam van de vennootschap gewijzigd. Onder welke naam kennen we deze bank vandaag?

Goed zo !
Quizvraag Economie 6582

Als je in de winkelrekken etenswaren koopt, neem je normaal gezien het product dat vooraan staat. Daarom worden nieuwe producten, die dus nog langer houdbaar zijn, achteraan aangevuld. Met welk acroniem wordt dit systeem benoemd? De term komt ook voor in boekhouding en informatica voor het verwerken van data in volgorde van aanlevering.

Goed zo !
Quizvraag Munteenheden Israël 6524

Allicht de kortste vraag van de avond: wat is de munteenheid van Israël?

Goed zo !
Quizvraag Economie 6475

Deze beurs van technologische aandelen, gevestigd in Brussel, was de Europese tegenhanger van de Amerikaanse technologiebeurs. Ze kende een korte bloeiperiode in de jaren '90, dankzij o.a. Lernout en andere Hauspies. Maar mooie liedjes duren niet lang: de technologiezeepbel spatte uiteen en in 2003 sloot de beurs definitief haar deuren. Hoe heette deze Europese beurs van korte duur?

Goed zo !
Quizvraag Bieren 6414

Deze stads brouwerij – opgericht in 1872 - bevindt zich aan de rand van het  Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren  Gouden Carolus, Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, Maneblusser, Boscoli en Lucifer. Eind 2010 werd de vernieuwde brasserie geopend en de rondleidingen door de brouwerij herstart. Ondertussen verwierf de brouwerij internationale bekendheid, wordt er naar meer dan 40 landen geëxporteerd en worden de bieren wereldwijd gelauwerd. Welke brouwerij zoeken we?

Goed zo !
Quizvraag Vliegtuigen 6386

Welke vliegtuigbouwer is na Boeing en Airbus de derde grootste ter wereld? Het werd opgericht in 1969 en het hoofdkantoor bevindt zich in de Braziliaanse stad Sao José dos Campos. Ze zijn vooral bekend om hun privéjets en begonnen daarna lijnvliegtuigen te bouwen, weliswaar voor de kortere afstanden. O.a. TuiFly vliegt met deze vliegtuigen vanaf Antwerpen. Om misverstanden te vermijden Bombardier is niet het juiste antwoord.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6376

In 2016 verscheen er een nieuwe speler op onze schoenwinkelmarkt: Br!stol. Volledig nieuw is dit merk echter niet, want ervoor was deze schoenwinkelketen, in België, bekend onder een andere naam. Dewelke? Aan het vroegere concept veranderd trouwens weinig, want Bristol zal schoenen aan lage prijzen blijven verkopen, en heeft intussen ook zijn gamma uitgebreid met kleding en kledingaccessoires.

Goed zo !
Quizvraag Economie 6136

Deze Amerikaanse onderneming gespecialiseerd in financiële dienstverlening en communicatie, bestaat sinds halverwege de 19e eeuw en was oorspronkelijk een Telegrafiebedrijf. Hun bekendste dienst is een manier om geld over te maken naar mensen over de hele wereld, zonder tussenkomst van een bank of andere financiële tussenpersoon. Welke onderneming zoeken we?

Goed zo !