Quizvraag Ziektes 2865

Welke infectieziekte is genoemd naar een dorp in de Amerikaanse staat Connecticut? In 1975 brak in een dorp in deze staat een epidemie uit. De ziekte is ook bij ons gekend en kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel, hart en gewrichtsaandoeningen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia, welke ziekte zoeken we?

Goed zo !


Quizvraag Architecten UNESCO 2866

Welke in Gent geboren architect staat bekend als de bouwkunstenaar van het Centraal station in Brussel en het paleis voor schone kunsten – Bozar? Hij leefde van 1861 tot 1947 en was samen met Henry Van de Velde één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau? Een viertal van zijn burgerwoningen in Brussel staan op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed, onder andere zijn eigen woning en atelier in Brussel.

Goed zo !


Quizvraag Schilderij Schilders 2867

We zien hier één van de bekendste werken uit de lage landen, het meisje met de parel. Het kunstwerk vormde de basis voor de film ‘Girl with a pearl earring’ waarvoor Scarlett Johansson een golden globe kreeg voor beste hoofdrolspeelster. De schilder wordt in de film vertolkt door Colin Ferth, maar wat is de naam van de schilder die dit bekend werk naar zijn hand zette?

Goed zo !


Quizvraag Museums Antwerpen 3031

In 1999 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven. Uit de vijfenvijftig inzendingen kwamen vijf laureaten. Het Stapelhuis van Neutelings Riedijk Architecten was het winnende concept. Hoe heet dit museum dat in 2011 werd geopend nabij de oude haven op het eilandje in Antwerpen? (voluit)

Goed zo !


Quizvraag Kunstenaars 3032

Wie de overeenkomsten tussen kunst en wetenschappen wil benadrukken komt onvermijdelijk terecht bij Leonardo Da Vinci. Andere kunstsnaren beroepen zich eerder op het mysterie en de aantrekkingskracht of het gemaakte werk ook daadwerkelijk beantwoord aan wetenschappelijke standaarden om te functioneren. Zo ook de Belgische modernistische kunstenaar Henri Van Herwegen wiens werken geïnspireerd zijn op de mythologische figuur Icarus. Onder welk pseudoniem is deze Belgische kunstenaar beter bekend?

Goed zo !


Quizvraag Eenheden 3033

Welke schaal van thermodynamische temperatuur die genoemd is naar de fysicus William Thomas kent geen mintemperaturen?

Goed zo !


Quizvraag Geneeskunde en lichaam 3034

Welk bot uit het menselijk lichaam heeft een gemiddelde lengte van 43 centimeter en is zowel het grootste, langste en sterkste bot? Ondanks dat het moeilijk breekt, breekt het dus wel diverse records?

Goed zo !

Quizvraag Wetenschap 3035

Op de scheidingslijn tussen kunst en wetenschap kan deze Belgische arts en anatoom niet ontbreken. De belg schreef als eerste een compleet boek over de menselijke anatomie waarin hij in detail van skelet tot hersenen de botten, spieren, aderen en slagaderen beschrijft. Toen hij deze zevendelige reeks van boeken had afgewerkt werd hij bekritiseert, staakte zijn academische carrière en werd hij de lijfarts van Keizer Karel V. Wie is deze lijfarts van Keizer Karel V, die bij de verkiezing van grootste belg op de zesde plaats eindigde bij de Vlamingen?

Goed zo !