Quizvraag Films 8249

BlacKkKlansman is een Amerikaanse biografische misdaadfilm uit 2018, geschreven en geregisseerd door Spike Lee en gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Ron Stallworth. De film won zowel een Oscar als BAFTA award voor best adapted screenplay. De hoofdrol wordt vertolkt door John David Washington. Hij speelt een afro-Amerikaanse politieagent die infiltreert en het zelfs tot leider schopt binnen een bepaalde eenheid. Wij vragen in welke eenheid het hoofdpersonage infiltreert (naam voluit, geen afkorting).

Goed zo !

Quizvraag Bieren 8250

Alliteratie wordt vaak in de reclamewereld gebruikt. Zo kennen we allemaal ongetwijfeld de slogan van het biermerk Maes: Maten, Makkers, Maes. Misschien iets minder bekend bij ons is dat de Nederlandse tegenhanger ook een allitererend drieluik heeft als slogan. Kennen jullie deze? We zetten jullie een klein beetje op weg via de foto.

Goed zo !


Quizvraag Geschiedenis 8251

Tussen 1984 en 1985 werden 14 aanslagen gepleegd in België door een extreemlinkse actiegroep. De aanslagen zijn gericht tegen de "vijanden van het communisme" en de groep viseert vooral politieke en militaire doelwitten. Zo werd er onder meer eind ’84 op vijf verschillende plaatsen tegelijkertijd een NAVO-pijpleiding opgeblazen en werd er in de Kredietbank in Leuven (zie foto) een bom tot ontploffing gebracht. Eind ’85 werden 4 leiders, met name Bertrand Sassoye, Pascal Vandegeerde, Didier Chevolet en Pierre Carette, door de gerechtelijke politie gearresteerd. Graag de volledige naam van deze terreurorganisatie (niet de afkorting).

Goed zo !

Quizvraag Natuurkunde 8252
© Dumontierc

Op de foto zien we een TTT-diagram van staal. Meestal bestaat zo’n diagram uit verschillende curven, waarbij elke curve staat voor een bepaalde hoeveelheid (al dan niet gewenste) onzuiverheden in de stof. Een TTT-diagram wordt ook wel een afkoelkromme genoemd, als in het diagram wordt aangegeven hoe de structuur van de stof wijzigt bij afkoeling. Waarvoor staan de 3 letters T in een TTT diagram?

Goed zo !

Quizvraag Muziek 8253

Deze Belgische muziekgroep onder leiding van de zussen Larissa en Axana Ceulemans werd opgericht begin jaren '90. In hun gloriejaren verzorgden ze het voorprogramma van Latoya Jackson in Zuid-Afrika en waren ze niet weg te slaan uit de hitlijsten van Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada en uiteraard ook België. Wat is de naam van deze meidengroep?

Goed zo !

Quizvraag Informatica 8254
© Robert Cailliau

Op de foto’s zien we links de Belg Robert Cailliau en rechts de Brit Tim Berners-Lee. In 1989 werkten beide heren voor het Europees Laboratorium voor Deeltjesfysica (= CERN) aan een hypertext-systeem om documenten van en gerelateerd aan het CERN op te vragen, te wijzigen en terug te sturen. Op die manier konden alle wetenschappers van het CERN aan alle belangrijke informatie omdat deze informatie in dezelfde taal (nl. HTML) werd geschreven. Maar wat hebben zij nu juist uitgevonden? Antwoord naar analogie met het thema van deze ronde en ook deze keer volstaat de afkorting niet

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 8255

We keren even terug in de geschiedenis naar oktober 1889. Wilhelmina Drucker richtte in Amsterdam met enkele andere feministen een beweging op met als algemeen de doel de intellectuele en politieke ontwikkeling van de vrouw. Zij streden tevens voor het vrouwenkiesrecht, gelijke rechten voor man en vrouw en toegang voor vrouwen tot de arbeid. Zij hadden hun eigen blad , Evolutie, maar in 1926 kwam een einde aan het blad en deze beweging. Hoe heette deze beweging? Er zijn 2 antwoorden mogelijk.

Goed zo !

Quizvraag Literatuur 8256

Roderik Six is literair journalist bij weekblad Knack. In 2012 sloeg zijn debuutroman in als een bom en werd onmiddellijk bekroond met de Bronzen Uil voor beste Nederlandstalige debuut. In 2015 kwam zijn tweede roman uit en hiermee kaapte hij de Driejaarlijkse Prijs voor Proza van de provincie West-Vlaanderen. Van beide boeken werden de filmrechten al verkocht. In 2019 verscheen zijn derde roman (tot nog toe geen prijs). Wij vragen de 3 titels van de boeken.

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 8257

De bevallige jongedames op de foto zijn Raissa en Joyce De Haas. Toen de gin-tonichype zijn hoogtepunt bereikte vonden ze dat er te weinig inventieve tonics op de markt waren, dus besloten ze er zelf te lanceren. De 2 kregen bijval van Richard Branson en wonnen de Virgin StartUp Foodpreneur Festival, waardoor de wereld openging. Inmiddels hebben ze de voorbije jaren verschillende awards gewonnen. Aanvankelijk werden hun drankjes geserveerd in dure hotels en hippe bars in Londen, maar inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar in NL, B, Ierland, Zwitserland, Australië en de VS. Momenteel zijn er 9 verschillende tonics te verkrijgen waaronder een mix van komkommer en watermeloen. Veelal neemt men enkel de tweeledige naam in de mond, maar wat is de volledige drieledige merknaam? Het feit dat ze Nederlandse roots hebben en tweelingen zijn kan een handje helpen, alsook als je ooit naar ex on the beach gekeken hebt of iets afweet van touwtjespringen.

Goed zo !

Quizvraag  8258

Goed nieuws voor de liefhebbers van FC De Kampioenen. Momenteel worden nieuwe afleveringen ingeblikt die in 2021 op het scherm zullen komen. Voor de niet-liefhebbers van deze televisiereeks zullen we de laatste vraag afsluiten met de woorden van Fernand Costermans. We geven de aanzet en jullie vervolledigen: “Man, man, man, …, … , …!”

Goed zo !