Na de garnaal vorig jaar is de vis van het jaar in 2023 weer een echte vis. Weet jij welke vis dit jaar de titel "vis van het jaar 2023" heeft gekregen?

Na de garnaal vorig jaar is de vis van het jaar in 2023 weer een echte vis. Weet jij welke vis dit jaar de titel "vis van het jaar 2023" heeft gekregen?
In 2017 was de rode poon de vis van het jaar. Op 31 januari 2018 werd door de VLAM de vis van dit jaar verkozen. Weten jullie welke vis de vis is van 2018?
Bekijk vraagWe zoeken de andere naam voor prikken of lampreien. Het zijn een familie van kaakloze vissen. Er zijn ongeveer 40 soorten waarvan de meeste in zoet water leven. De mond is rond en volwassen dieren hebben een rasptong met tandjes. Sommige soorten zuigen bloed bij andere vissen. In Nederland is het ook de naam van een type verkeerslicht bestemd voor lijnbussen en trams.
Bekijk vraagWe zoeken een smakelijke vis die smeekt om ontdekt te worden Het visje behoort tot de meest giftige dieren van Europa door zijn giftige stekelige rugvin. Wandelaars of zwemmers raken meestal gewond doordat ze accidenteel op een exemplaar trappen, dat zich verschanst in het zand van het ondiepe water, of omdat ze deze stekel aanraken met de hand.
Bekijk vraagEen culinair vraagje voor de durvers. De vis die we zoeken wordt in Japan beschouwd als een delicatesse, maar het is nochtans heel gevaarlijk om ervan te eten. Dit door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Om die reden is het serveren van de vis in België bij wet verboden. In Japan wordt het eten van 'fugu' echter als een statussymbool gezien. Japanse koks die de vis willen bereiden dienen jaarlijks een verplicht examen te hebben afgelegd om dit veilig en legaal te kunnen doen. Toch komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen om het leven na het eten van fugu. Wat is de Nederlandse naam van deze vis?
Bekijk vraagwe zoeken de grootste vissoort ter wereld. Deze vis bereikt een gemiddelde lengte van 8 m. Het grootste exemplaar was maar liefst 18 meter lang en woog ongeveer 15 ton. Over welke vissoort hebben we het?
Bekijk vraagAmper drie jaar na het afwerken van zijn doctoraat zette wetenschapper Stijn Van Hoestenberghe zijn onderzoek naar duurzaam geteelde vis om in de praktijk met het bedrijf Aqua4C. In deze viskwekerij in Kruishoutem wordt een duurzame Belgische vis gekweekt die groeit in puur hemelwater en uitsluitend vegetarisch voedsel eet. Over welke vis hebben wij het hier?
Bekijk vraag