Welk diertje zien we hier?
Welk diertje zien we hier?
Dit visje van 10 tot 18 centimeter behoort tot de giftigste dieren van Europa. De diertjes graven zich in in het zand op zoek naar eten. Als iemand op die plek dan gaat pootjebaden, kan de vis zich bedreigd voelen en uithalen met zijn giftige rugstekels. Indien zo'n steek niet snel wordt behandeld, kan de pijn maanden aanhouden. Wij willen graag de naam van deze vis, die door de opwarming van de aarde ook aan onze kust steeds vaker zwemmers steekt.
Bekijk vraagEen culinair vraagje voor de durvers. De vis die we zoeken wordt in Japan beschouwd als een delicatesse, maar het is nochtans heel gevaarlijk om ervan te eten. Dit door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Om die reden is het serveren van de vis in België bij wet verboden. In Japan wordt het eten van 'fugu' echter als een statussymbool gezien. Japanse koks die de vis willen bereiden dienen jaarlijks een verplicht examen te hebben afgelegd om dit veilig en legaal te kunnen doen. Toch komen in Japan jaarlijks nog tientallen mensen om het leven na het eten van fugu. Wat is de Nederlandse naam van deze vis?
Bekijk vraagOok aan de Belgische kust kan u tegenwoordig walvissen spotten. Geen potvissen of vinvissen, maar wel deze kleine tandwalvis van 1,8 meter lang en 60 kilo. Het dier is te herkennen aan de typische bult op zijn hoofd. Helaas vind je de dieren niet enkel in het water, maar af en toe ook, dood, aangespoeld op het strand. Hoe heet dit walvisje, dat soms ook watervarken genoemd wordt?
Bekijk vraagIn 2015 was de vis van het jaar Hondshaai. Welke vis kreeg de eer in 2016 om vis van het jaar te zijn?
Bekijk vraagwe zoeken de grootste vissoort ter wereld. Deze vis bereikt een gemiddelde lengte van 8 m. Het grootste exemplaar was maar liefst 18 meter lang en woog ongeveer 15 ton. Over welke vissoort hebben we het?
Bekijk vraagIn 2017 was de rode poon de vis van het jaar. Op 31 januari 2018 werd door de VLAM de vis van dit jaar verkozen. Weten jullie welke vis de vis is van 2018?
Bekijk vraagIn plaats van wekkerkettingen die over de zeebodem slepen, zoals bij de gangbare boomkorvisserij, wordt bij deze techniek de vis opgeschrikt door stroomstootjes die worden afgegeven via strengen van elektroden. Hoe is de naam van deze, in Europese wateren, verboden vistechniek?
Bekijk vraag